Cum se acordă premiile la „păcănele”. Drept la replică

Data:

spot_img

În urma publicării articolului „90 milioane de euro pe an, evaziune fiscală din păcănele” autorul articolului a primit, printr-un intermediar, un drept la replică din partea lui Dragoș Buriu, „CEO & Founder” al brandului Newton, sistem de monitorizare a jocurilor de noroc.

Deși în articolul menționat nu apare vreo firmă, Dragoș Buriu se consideră prejudiciat de faptul că în text a fost pomenit un dispozitiv pe nume „Newton Total Control”, dispozitiv care ar ține de brandul „Newton”.


Prezentăm, în continuare, punctul de vedere transmis de Buriu:

„Asocierea, directă sau indirectă, a brandul-ui Newton cu activități de evaziune fiscală poate aduce prejudicii atât de imagine, cât și afacerii în sine. Cu toate că în piață sunt mai multe licențe clasa a 2-a care oferă dreptul legal societăților deținătoare să desfășoare activități de monitorizare a aparatelor de tip slot machine.

Deși nu ne-am raportat niciodată la activitatea lor, putem spune că articolul dumneavoastră creează un dezavantaj pentru Newton, chiar și numai prin enumerare singulară.

Despre Newton

Brandul Newton a fost construit în jurul transparenței față de clienți și utilizatori și a asigurat de-a lungul timpului cel mai mare grad de integritate în ceea ce privește livrarea produselor și serviciilor. Newton furnizează tehnologie software, hardware și soluții integrate, cu prezență operațională și comercială la nivel internațional, inclusiv în domeniul jocurilor de noroc. Î

n acest sens, Newton oferă operatorilor de jocuri de noroc, printre altele, două sisteme software: (i) un sistem de monitorizare, denumit în continuare „Sistemul de monitorizare Newton”, respectiv (ii) un sistem jackpot, denumit în continuare „Sistemul Jackpot”.

Sistemul de monitorizare Newton

Legislația în domeniul jocurilor de noroc impune ca mijloacele de joc/aparatele prin intermediul cărora se desfășoară activitatea de jocuri de noroc de tip slot-machine să fie conectate prin intermediul programelor informatice la un sistem informatic centralizator.

cest sistem este conectat la un terminal situat la Oficiul National pentru Jocuri de Noroc (ONJN), care permite accesul ONJN la baza de date a organizatorului de jocuri de noroc cuprinzând următoarele informații: totalul taxelor de participare colectate zilnic la nivelul organizatorului, totalul plăților efectuate zilnic la nivelul organizatorului, totalul mijloacelor de joc exploatate de organizator și adresa la care este amplasat fiecare mijloc de joc.

Scopul acestui sistem informatic centralizator este acela de a asigura posibilitatea autorităților de a verifica, în timp real, respectarea prevederilor legale de către operatorii de jocuri de noroc.

Astfel, pentru a oferi operatorilor de jocuri de noroc mijlocul necesar în vederea îndeplinirii obligațiilor menționate anterior și impuse de legislația în vigoare, Newton a dezvoltat Sistemul de monitorizare Newton, care a obținut certificarea laboratorului GLI Europe B.V. și, de asemenea, deține certificarea ISO27001.

Sistemul de monitorizare Newton colectează datele din mijloacele de joc de noroc și facilitează transmiterea acestora către ONJN, cu respectarea legislației în vigoare. De asemenea, sistemul pune la dispoziție rapoarte de date lunare și zilnice atât pentru încasările/veniturile zilnice cât și pentru situația jackpoturilor zilnice, date ce sunt transmise către terminalul central ONJN.

Astfel, în ceea ce privește Sistemul de jackpot utilizat de operatorii care folosesc sistemul de monitorizare Newton, este cunoscut faptul că sistemul Newton stochează jurnale de utilizator complexe, prin intermediul cărora se poate verifica, oricând, inclusiv pentru sistemul de jackpot, fiecare parametru modificat, valoarea acestuia înainte si după modificare, adresa IP, numele de utilizator, ora și data la care au avut loc modificările. Aceste jurnale au fost integrate pentru a elimina orice suspiciune de intervenție frauduloasă asupra unui program de jackpot, respectiv câștigarea unui premiu jackpot în afara regulamentului de jackpot declarat de către operatori către ONJN.

Algoritmul de acordare al premiilor este complet aleatoriu și nu poate fi influențat în niciun mod. Setările promoției trebuie declarate și aprobate în prealabil de către ONJN și este în răspunderea operatorului de jocuri de noroc ca setările aplicate să coincidă cu cele declarate.

In ceea ce privește Aplicația „SIL” despre care se face referire în Articolul inițial, menționăm ca o astfel de aplicație nu exista și probabil referința se face la raportul denumit „Situația Încasărilor Lunare”, raport ce a fost redenumit în 2016 de către ONJN în „Situația Veniturilor Lunare”, reglementat de legislație și care este generat de sistemul de monitorizare Newton conform prevederilor legale.

ONJN are acces direct la acest raport și nu există nicio metoda frauduloasă pentru a împiedica acest lucru.

Sistemul Jackpot

Premiile jackpot acordate prin intermediul sistemului jackpot sunt stocate în istoricul de jackpot, iar datele nu pot fi șterse sau modificate.

Mai mult decât atât, sistemul oferă un raport al fiecărui premiu acordat prin care se poate verifica dacă premiul a fost acordat conform regulamentului declarat, cu detalii precum: miza curentă a mijloacelor de joc participante la acel jackpot, suma de la care a pornit, suma la care a fost câștigat premiul și condițiile de câștig ale premiului.

Astfel, se poate obține toată traiectoria unui premiu jackpot din momentul în care a fost declarat la ONJN și activat în sistem, până în momentul în care s-a acordat un câștig.

„Hidden Jackpot” este de fapt un jackpot surpriză, care este însă afișat pe monitoarele din locație atunci când premiul este câștigat. Afirmația că este un jackpot hidden (ascuns jucătorilor) este eronată, întrucât câștigul este întotdeauna afișat pe ecran în locație, fiind vizibil tuturor celor prezenți. Fiind un premiu surpriză, singurul aspect care nu este afișat este legat de acumularea valorii (incrementare), fapt ce nu influențează în niciun mod șansele de câștig și/ sau premiile acordate și nici modul de raportare al acestuia.

In vasta lui majoritate, Hidden Jackpot este folosit pentru acordarea premiilor în “tichete” participante la campanii promoționale și pentru care se aplica regulamentul de campanie promoțională depus la ONJN, de către organizatorul de jocuri de noroc.

Asfel că premiile oferite în cadrul acestui tip de jackpot nu sunt de natură să influențeze încasările/veniturile mijlocului de joc. În acest caz, Newton are un rol pur informativ pentru jucătorii și operatorii sălilor de joc de noroc (câștigul fiind afișat întotdeauna) iar premiile acordate se pot vizualiza în istoricul de jackpot disponibil în sistem.

Sistemul de monitorizare Newton are integrat un sistem de protecție care nu permite activarea unui jackpot direcționat sau acordat doar pe un singur mijloc de joc, având drept referință prevederile Normelor metodologice conform cărora un jackpot trebuie să fie activ pe cel puțin două mijloace de joc.

Totodată, subliniem că orice jackpot sau campanie promoțională organizată într-o locație de jocuri de noroc este supusă unor regulamente prin care organizatorul explică modul de funcționare, iar prin intermediul Sistemului de monitorizare Newton se poate verifica oricând dacă regulamentul a fost respectat.

Referitor la presupusul raport care tratează evaziunea fiscală în domeniul jocurilor de noroc și în special a aparatelor slot machine, la care se face referire în articolului inițial, menționăm că Newton nu are nicio informație cu privire la existența sau conținutul acestui pretins raport și, de asemenea, nu a fost contactat de către vreun organ de cercetare penală cu privire la acest aspect.

Deoarece Newton își desfășoară activitatea în mod transparent și în conformitate cu prevederile legislației în vigoare, acesta îi invită pe toți cei interesați, indiferent dacă sunt din presă sau fac parte din autoritățile statului, să viziteze sediul său pentru a le oferi toate informațiile necesare pentru a clarifica orice nelămurire și pentru a răspunde la orice întrebări legate de funcționarea sistemelor sale.”


Buriu Dragos CEO & Founder”.

Potrivit termene.ro, Dragoș Buriu este acționar cu 99,9% în firma Slot Monitor SA, firmă administrată de Daniel Cadu. În 2022, firma a avut un profit net de 123.000 de lei. Alte firme la care constănțeanul este asociat, potrivit ziuadeconstanta.ro: AZ Software Management SRL (100%), AZ Premium Homes SRL (100%), New Online Solutions SRL (50%, alături de Wexler Amit și Wexler Lior, ambii cu câte 25%), Acrux Production SRL (81%, alături de Alma Super Games SRL – firmă din Hârșova – 9,09% și Carmen Buriu – 9,09%), Legacy Online Services SRL (100%), Heritage Development SRL (100%).

Presa tabloidă a scris că, anul trecut, Buriu a organizat o petrecere în insula greacă Mykonos pentru care, cel supranumit „Împăratul păcănelelor”, a cheltuit 200.000 de euro. La eveniment a fost invitată să cânte Loredana Groza.

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și UDMR | Aktual24

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și...

Un agresor sexual din Bihor, eliberat, a atacat din nou un minor | Bihoreanul

Petru Lucaci, un bărbat din localitatea Hotar, eliberat recent...

Ministerul Justiţiei anunţă constituirea unui grup de lucru interinstituţional pentru analiza legislaţiei privind infracţiunile de ură

Ministerul Justiţiei anunţă constituirea unui grup de lucru interinstituţional...