90 milioane de euro pe an, evaziunea fiscală din „păcănele” (surse)

Data:

90 de milioane de euro care ar fi trebuit să meargă la stat, sub formă de taxe, ajung de fapt în buzunarele marilor jucători de pe piața din România, potrivit unui raport intrat în posesia PRESShub, care tratează evaziunea fiscală în domeniul jocurilor de noroc și în special a aparatelor slot machine.

Raportul a ajuns și în posesia procurorilor și descrie mecanismul prin care, prin folosirea unor programe informatice „otrăvite”, se diminuează veniturile prin acționarea de la distanță a unor aparate cu scopul de a diminua valoarea sumele jucate.

Mai mult, în România nu este reglementat premiul „Jack Pot”, acesta putând fi direcționat către un anumit aparat din rețea și programat a fi câștigat la o anumită oră.

Activitățile de jocuri de noroc pe teritoriul României reprezintă monopol de stat și este administrat de Oficiul Național pentru Jocurile de Noroc (ONJN). Pe segmentul jocurilor de noroc de tip slot-machine, popular denumite „păcănele”, ONJN realizează monitorizarea centralizată prin intermediul unor programe informatice.

Aceste programe conectează toate aparatele de joc într-un sistem informatic centralizator, interconenctat, la rândul său, la terminalul ONJN.

Programele informatice sunt asigurate de societăți private acreditate de Oficiu și ele nu aparțin instituției de stat.

Citește și: Psiholog: Reclamele la pariuri fac un rău uriaș. Dependența de jocuri de noroc este reală

Informații din interior

Una dintre cele mai mari societăți de acest tip din țară a obținut autorizație de la ONJN pentru producerea și omologarea în vederea vânzării a dispozitivelor ce permit conectarea și interconectarea aparatelor. Acest lucru a fost posibil prin ajutorul dat de fosta conducere a oficiului și a unor responsabili din cadrul Direcției Generale Supraveghere și Control din instituție.

Începând cu 2017, programele informatice realizate de firma privată au fost înzestrate cu aplicații disimulate malițioase, potrivit surselor PRESShub. Aceste aplicații sunt activate de la distanță de reprezentanții companiei, după ce, în prealabil, pe fiecare aparat joc este instalat un dispozitiv produs de aceeași firmă.

Dispozitivul „Newton Total Control” conectează păcănelele într-un sistem informatic centralizator. În cadrul acestui dispozitiv a fost inserată aplicația „SIL” (situația încasărilor lunare).

Deselectarea opțiunii de către patronul jocurilor de noroc îi permite acestuia să acceseze programul informatic dedicat monitorizării sale de către ONJN și îi permite să blocheze comunicarea în timp real a situației încasărilor realizate, care sunt astfel diminuate.

În plus, nu comunică în totalitate datele colectate de la organizatorii de jocuri de noroc către terminalul central al ONJN, așa cum cere legea.

Ce spune legea

Potrivit normelor în vigoare, trebuie transmis ONJN fiecare aparat conectat, locul unde este exploatat, totalul taxelor de participare colectate și totalul premiilor acordate, inclusiv jackpot-ul.

Scopul instalării acestor dispozitive este diminuarea profitului impozabil declarat de către operatorii de păcănele.

Potrivit documentului, un alt program informatic malițios este „Jackpot 3.0”, folosit de patronii de slot machine care oferă premii de tip „Jackpot”, adică cei care dețin peste 50 de aparate. Această aplicație ilegală asigură operatorului de jocuri de noroc monitorizarea, programarea și controlul în timp real a sistemului de joc „jackpot”.

Prin Jackpot se poate diminua profitul pentru că numărul de asemenea premii acordate nu este cunoscut și verificat de ONJN.

Citește și: Cel mai norocos om din lume are din nou noroc. Este protejat de Ministerul de Finanțe

Jackpot pentru aleși

Din documentele analizate de PRESShub rezultă că echipamentul hardware Jackpot 3.0 include un program software intitulat „Hidden Jackpot”, prin care patronii de păcănele ar putea influența cine primește marele premiu, nefiind respectat algoritmul aleatoriu de acordare a premiilor.

Opțiunea „Hidden Jackpot” ar fi activată pentru fiecare aparat de joc de noroc contra sumei de 500 de euro, prin intervenție directă, de la distanță, a tehnicienilor de la firma privată care a produs pentru ONJN softurile.

Rolul aplicației este de a simula acordarea unor câștiguri din contul de jackpot, care în realitate nu sunt plătite. Ele sunt ulterior retrase de administratorii sistemului de joc.

Programele software dezvoltate de societatea care are contract cu ONJN sunt instalate pe piese contrafăcute în China, via Malta, care apoi sunt vândute în România către organizatorii de jocuri de noroc.   

Păcănele „mânărite” în întreaga țară

Firmele care dețin slot machine care au instalate astfel de aplicații malițioase sunt răspândite în toată țara, cu precădere în Bistrița, București, Ilfov, Suceava și Constanța. Potrivit raportului amintiti, numărul aparatelor „infectate” este de peste 20.000 din întreaga țară.

Afacerea a început în 2017 și sumele lunare scoase fraudulos prin folosirea acestor programe este de 7,5 milioane de euro.

PRESShub a trimis către ONJN o serie de întrebări la care nu am primit răspuns, deși au trecut mai bine de două luni de la formularea cererii pe legea 544/2001.

Am întrebat instituția pe ce soft lucreaza ONJN, dacă aparține Oficiului, care este firma care a creat softul de raportare la Oficiu și când a fost făcută o verificare externă – independentă a softului. Toate aceste întrebări au rămas fără răspuns.

Probleme cunoscute, nicio reacție

Situația este cunoscută la nivelul Ministerului de Finanțe, dar pentru a pune ordine în activitatea de reglementare a ONJN este nevoie de o ordonanță de urgență care întârzie suspect de mult.

ONJN nu are președinte de mai multă vreme, instituția fiind condusă interimar de Mihail Silviu Pocora. Acesta ne-a transmis că întrebările noastre au fost „date pe circuit” pentru soluționare, dar nu am primit niciun răspuns.

Funcția de secretar general al instituției este exercitată temporar de un director adjunct, la fel și Direcția Generală de Supraveghere și Control.

În ceea ce privește directorii regionali, Serviciile teritoriale Nord Est, Nord Vest și Sud Est sunt conduse de șefi de servicii cu mandat limitat.

În plus, instituția aflată în moarte clinică, are prea puțini specialiști în verificarea aparatelor de tip slot machine, inspectorii nefiind specializați în depistarea acestui tip de fraudă electronică.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related