Dunărea – graniță pentru fugari. Înainte de 1989 „frontieriști”, azi „migranți”

Data:

În 1989, peste 50.000 de români, conform UNCHR, au trecut ilegal frontiera Dunării înot sau cu barca spre Iugoslavia, cu destinația Occident. Azi, migranți din Afganistan, Siria, Irak ș.a. trec fraudulos peste Dunăre în sens invers, dinspre Serbia spre România, cu aceeași țintă, Occidentul.

Rapoartele Poliției de Frontieră din județele Caraș-Severin și Mehedinți semnalează tot mai frecvent încercări ale migranților de a trece în România dinspre țara vecină, Serbia, pe calea Dunării.

Sistemul călăuzelor dotate cu bărci cu motor, dar și cu suficiente cunoștințe de pe teren, s-a dezvoltat pe ambele maluri. Sârbii îi trec fluviul cu ambarcațiuni sau îi ghidează pe unde să încerce și când, iar românii se ocupă de preluarea fugarilor și de transportul lor spre localități ca Timișoara, mai aproape de granița vestică.

Citiți articolul integral pe Romania.europalibera.org

Citiți și

2 euro pe zi pentru mâncarea pacienților internați cu COVID-19. Ce pot spitalele din țară să gătească din acești bani

spot_imgspot_img
Brîndușa Armanca
Brîndușa Armanca
Ziaristă, scriitoare şi profesor universitar în jurnalism. A fost directoarea Institutului Cultural Român din Budapesta (2006-2012), calitate diplomatică în care a deținut președinția Uniunii Europene a Institutelor Culturale, EUNIC Hungary. A lucrat ca redactor în echipe prestigioase la Radio Europa liberă, la publicații ca Expres, Temesvári Új Szó, Orizont sau Ziua, unde a fost director coordonator editorial, precum și la TVR Timişoara, studio regional pe care l-a condus ca director timp de şase ani. Realizează rubrica Media culpa în revista „22” și continuă corespondențele la Radio Europa liberă. În afara sutelor de articole de presă, interviuri, emisiuni de radio şi televiziune care fac parte din viaţa unui jurnalist activ, a publicat volume de media și a realizat filme documentare recompensate cu premii naționale și internaționale, iar activitatea culturală cu Distincția Academiei Române și cu o înaltă distincție culturală a din partea ministrului culturii ungar pentru diplomație culturală. Este membră a Uniunii Scriitorilor și a numeroase organizații ca GDS, Societatea Timișoara, AZIR/AEJ, ECREA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Urmăriți internaționali, aduși în țară de Poliția Română

În perioada 18 – 19 aprilie 2024, Poliția Română...

Sprijin pentru transformarea digitală a ONG-urilor | Săptămâna Online

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene în calitate de coordonator...

Programul manifestărilor dedicate împlinirii a 105 ani de la intrarea Armatei române în Oradea | Bihoreanul

Programul manifestărilor dedicate împlinirii a 105 ani de la...