După Rotativă: cele patru crize posibile

Data:

Plecarea lui Nicolae Ciucă din fruntea guvernului ar putea întredeschide crize complicate, pe dimensiunea socială, pe verticala politică și posibil chiar în interiorul PNL.

1) Urmează alte proteste sociale? Angajații din Sănătate, din Poliție, din CFR amenință la rândul lor cu greve în speranța că ar putea forța mâna guvernanților în același fel ca profesorii, care renunță la proteste fără să fie întru totul mulțumiți de felul în care au bătut palma cu Executivul.

Pe de altă parte, negocierile au fost duse cu un guvern care chiar azi pleacă acasă, iar respectarea promisiunilor ar trebui asigurată de noul cabinet cu Marcel Ciolacu în frunte.

2) Trebuie să rămână UDMR la putere? Există presiuni mari din teritoriu, atât dinspre PSD, cât și dinspre PNL pentru a trimite mai mulți bani în curțile primarilor lor. De aici și bătălia pentru Ministerul Dezvoltării, condus acum de UDMR, dar pe care îl revendică zgomotos PNL. Social-democrații par să fi trecut de partea PNL, în această bătălie, fiindcă ei au fost primii care au boicotat protocolul dintre liberali și PSD.

Liderii maghiari, pe de altă parte, nu vor să renunțe la acest minister, pentru a-și demonstra principiile și tăria de caracter în fața electoratului lor aflat în scădere. Altfel spus, liderii maghiari au pus această condiție clară: Ministerul Dezvoltării rămâne la UDMR, dacă PSD și PNL au nevoie de UDMR în guvern.

Citește și: Premierul Ciucă demisionează, greva se suspendă – consultări la Cotroceni pentru un nou Guvern

Ambele partide știu că majoritatea lor parlamentară va fi extrem de fragilă fără formațiunea maghiară și că cei doi parteneri se pot șantaja unul pe celălalt mult mai ușor dacă UDMR pleacă din coaliție.

Sunt și unele sugestii venit de la Bruxelles și de la Washington pentru păstrarea maghiarilor la putere, fiindcă această configurare îi determină pe social-democrați și chiar pe liberali să nu intre în jocul naționalist-extremist al AUR, să nu accepte competiția cu această formațiune, care se află pe un trend ascendent.

3) E nevoie de un nou lider la PNL? Plecarea lui Nicolae Ciucă de la guvernare ar putea redeschide competiția pentru conducerea PNL. Sunt multe nemulțumiri în partid. Poate cei mai enervați de slăbiciunile PNL sunt foștii democrat-liberali.

Partidul se află pe o pantă descendentă, iar la guvernare, miniștrii susținuți de PNL au avut mai degrabă eșecuri decât rezultate clare. Rămâne de văzut câtă greutate mai are președintele Klaus Iohannis în rândurile liberalilor și dacă va continua să-și impună preferații la vârful formațiunii sau dacă va lăsa competiția liberă.

4) Cine pleacă de la guvernare? Se discută în mediul politic atât ipoteza retragerii liberalilor de la guvernare, cât și ideea retragerii PSD. Ambele formațiuni ar avea interesul să plece de la putere înaintea alegerilor de anul viitor, dar nu foarte devreme, fiindcă fiecare are nevoie de fonduri preferențiale.  

Comentariu publicat inițail în Deutsche Welle.


Urmărește PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Populismul şi obsesiile extremiste | Puterea a Cincea

Populismul şi obsesiile extremiste par să renască, după o...

Presa în campanie: fără însemne publicitare, dar cu atacuri gratuite | Revista22

Presa în campanie: fără însemne publicitare, dar cu atacuri...

Iohannis și hoții de 1 milion de euro

Iohannis și hoții de 1 milion de euro. Nu...

Pe cine interesează protestele studenților americani despre Gaza

„Am fost un dobitoc”, a fost concluzia la care...