După un vot al fostului CSM, dosarele de corupție pot fi direcționate discreționar

Data:

Noul regulament de ordine interioară votat, la limită, de fosta Secție pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) dă posibilitatea șefilor de instanțe să direcționeze după bunul plac dosarele de corupție judecate de completele specializate.

„Putem spune adio repartizării aleatorii și continuității judecății dosarelor. Noul regulament adoptat de vechiul CSM definește cadrul legal și temeiul de a lua dosarele de corupție de la anumiți judecători și a le da celor care trebuie”, ne-a declarat un magistrat.

Completuri specializate pe simpatiile șefilor

Articolul 175 al Regulamentului spune că „în termen de cel mult 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentului regulament, președinții curților de apel și ai tribunalelor înaintează Secției pentru judecători a CSM propuneri privind numărul completurilor specializate prevăzute la art 45 alin 2 din legea 304/2022”.

Apoi, un alt articol, precizează: „Cauzele de competența acestor completuri aflate pe rol anterior adoptării hotărârii Secției pentru judecători a CSM sunt preluate de completurile prevăzute la art 45 alin 2 din legea 304/2022.

În situația în care numărul acestora din urmă completuri este mai mic decât cel anterior, cauzele aflate pe rolul completurilor care nu mai sunt specializate vor fi repartizate potrivit dispozițiilor prezentului regulament”.

Citește și: Putin poate pierde în Ucraina dar poate câștiga în România. Iată cum

Graba suspectă

Ce spune art 45 din legea 304? „La curțile de apel și tribunale, în cazul în care prin lege specială se prevede obligativitatea constituirii completurilor specializate, acestea se înființează prin hotărâre a Secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea președintelui instanțe.”

Noul regulament de ordine interioară a instanțelor a fost votat de fosta Secție pentru judecători controlată de Lia Savonea, într-o grabă suspectă, cu doar două săptămâni înainte de expirarea mandatelor membrilor aleși.

Pe 22 decembria naul trecut, judecătorii din CSM votau cu 6 la 3 aprobarea Regulamentului de ordine interioară a instanțelor.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
1 COMENTARIU
  1. […] „Putem spune adio repartizării aleatorii și continuității judecății dosarelor. Noul regulament adoptat de vechiul CSM definește cadrul legal și temeiul de a lua dosarele de corupție de la anumiți judecători și a le da celor care trebuie”, a declarat un magistrat pentru PressHub […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Energie electrică din bălegar. Proiectul care va alimenta cu energie 4.500 de apartamente din Paşcani

Energie electrică din bălegar. Fmilia lui Dumitru Pantazi, fostul...

Cipurile pentru computer produse în Rusia sunt defecte din fabricație pe jumătate | Aktual24

Cipurile pentru computer produse în Rusia de cel mai...

Cum să folosești iluminatul pentru a comunica eficient cu clienții tăi? Fă-ți mesajul vizibil!

Fă-ți mesajul vizibil! Cum să folosești iluminatul pentru a comunica eficient cu clienții tăi?