“Dușmance ale poporului”, o expoziție a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței, despre câteva zeci de destine distruse de comunism

Data:


Fundaţia Academia Civică anunță redeschiderea Spațiului Expozițional al Memorialului Sighet la București (str. JL Calderon nr. 66) cu expoziția “Dușmance ale poporului”. Un prilej de a cunoaște câteva zeci din miile de tragedii şi de drame prin care au trecut femei de toate vârstele, ale căror destine au fost distruse de un regim totalitar.

Comunismul, ca orice regim totalitar, nu a ţinut cont de vârsta, de sexul, de starea de sănătate sau de nivelul cultural al persoanelor împotriva cărora şi-a îndreptat represiunea.


Iar ”duşmani ai poporului” n-au fost doar adulţi, ci şi copii, n-au fost doar bărbaţi, ci şi femei.

„Ţărănci şi aristocrate, intelectuale şi femei simple, femei în vârstă, adolescente sau chiar fetiţe, femei însărcinate, lehuze şi femei cu copii la sân au cunoscut detenţia comunistă, fiind considerate un potenţial pericol pentru regim. Motivele încarcerării lor au variat. Unele au fost considerate ele însele periculoase pentru ordinea socială a statului comunist; altele au suferit închisoarea ca mame, soții sau fiice ale unor deținuți bărbaţi”, precizează Fundaţia Academia Civică.

Expoziția este deschisă zilnic, între orele 10-18.

“Spaţiul destinat unei expoziţii este în mod fatal limitat şi obligat să cuprindă doar câteva zeci din miile de tragedii şi de drame. În această situaţie apare întrebarea: există, oare, o metodă ştiinţifică de a face o selecţie a acestor destine distruse, fără a face o nedreptate celor ce rămân necunoscute?
Nu ne-a rămas decât să le alegem cât mai diverse din punct de vedere profesional, social sau al vârstei, cu speranţa că vizitatorul va înţelege că, în spatele fiecărui nume prezentat în expoziţie, există zeci sau sute de destine asemănătoare” , mai precizează Fundaţia Academia Civică.

Accesul este liber, cu respectarea regulilor impuse de pandemie (purtarea măștii de protecție, dezinfectarea mâinilor, păstrarea distanței între vizitatori, limitarea accesului în funcție de numărul de persoane care se găsesc în spațiul expozițional).

Curator: Virginia Ion

Design expozițional: Zeppelin Design: Cosmina Goagea, Justin Baroncea, Andrei Angelescu, Emanuel Birtea, Cristina Ginara, Ioana Naniș, Radu Manelici, Alex Ivanof, Ioan Cernei, Constantin Goagea
Producție: Urban Paint Print: Green Apple Advertising

spot_imgspot_img
Freedom House
Freedom House
PressHUB, cea mai răspândită rețea de presă din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Viața din Pata Rât pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca

Viața din Pata Rât pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca. „Waste Side Story...

Acte necesare pentru pașaport în 2024

Acte necesare pentru pașaport în 2024. În cazul adulților,...