Ecologiștii polonezi: Moartea peștilor din fluviul Oder este un semnal de alarmă pentru întreaga Europă

Data:

spot_img

Guvernul polonez spune că algele toxice sunt o posibilă cauză a morții peștilor. Ecologiștii acuză guvernul de la Varșovia de management defectuos și cer oprirea dezvoltării râurilor, scrie Deutsche Welle.

Pentru mii de turiști ajunși la Oder, vacanța de vară din 2022 s-a încheiat complet pe neașteptate în a doua săptămână a lunii august. Fluviul, care izvorăște în Republica Cehă și se varsă în Marea Baltică în Polonia, este cunoscut, între altele, pentru câmpiile inundabile aproape naturale din cursul inferior al brațelor sale ramificate. Cu toate acestea,din cauza morții în masă a peștilor din Oder, guvernul polonez a interzis accesul la apă în regiunile Pomerania de Vest, Lubuskie și Silezia Inferioară la 12 august 2022.

De la sfârșitul lunii iulie 2022, cantități uriașe de pești morți plutesc în fluviul de la granița germano-poloneză. În fiecare zi, voluntarii adună din apă zeci de mii de peşti de diverse specii. Numai pe malul polonez al râului au fost colectate 100 de tone de pești morți. În ceea ce priveștecauzele catastrofei există mai multe speculații și nimic concret.

Presupunerea inițială că un nivel ridicat de mercur s-ar afla în spatele morții peștilor nu a fost confirmată. Mai nou este considerată, ca posibil motiv, proliferarea algelor, care eliberează substanțe toxice la temperaturi ridicate și niveluri scăzute ale apei.

Citește și: EXCLUSIV „Topul” festivalurilor, după numărul de consumatori de droguri identificați de polițiști

Karte Fluß Oder EN

„Rezultatele cercetărilor experților noștri de la Institutul de Pescuit în apele interioare indică prezența microorganismelor (alge aurii) în apa râului. Înflorirea lor poate provoca apariția unor toxine care ucid peștii și midiile. Ele nu sunt dăunătoare pentru oameni. Mai multe informații vor urma în scurt timp”, a scris pe Twitter ministrul polonez al mediului, Anna Moskwa, pe 18 august. 

Anterior, Institutul Leibniz de Ecologie a Apelor Dulci și Pescuit în apele interioare (IGB) din Berlin anunța la rândul său că a detectat specia de alge Prymnesium parvum „în cantități mari în probele de apă din Oder”. IGB subliniază: „Chiar dacă această suspiciune se confirmă, nu este vorba de un fenomen natural, ci cu siguranță de o problemă provocată de om.

Sunt posibile noi catastrofe

Ecologiștii polonezi consideră că o posibilă cauză a dezastrului ar putea fi manipularea neglijentă a râului. „Dacă se confirmă că a avut loc otrăvirea cu toxine produse de alge, ar însemna că a fost deversată o cantitate mai mare de apă probabil putredă, în care s-a petrecut înmulţirea masivă a alegelor”, a declarat pentru DW Piotr Nieznanski, de la organizația poloneză World Wide Fund For Nature (WWF).

Algele, a subliniat el, se înmulțesc în mod normal în apă sărată. O mare cantitate de apă sărată se varsă în Oder din minele din Silezia și din regiunea Glogau, explică Nieznanski.

„Dispariția peștilor din Oder este un semnal de alarmă pentru întreaga Europă, care trebuie să regândească modul în care tratează râurile”, subliniază membrul WWF. Seceta din acest an din multe țări europene a slăbit grav ecosistemele multor râuri.

„Modificările parametrilor apei, care apar și din cauza faptului că nu există niciun control asupra a ceea ce se varsă în aceste râuri, pot duce la alte dezastre, de o amploare similară celui la care asistăm în prezent în fluviul Oder”. 

Reglementare controversată a râurilor

O altă problemă identificată de activiștii de climă ar fi încercările de a reglementa Oderul. La 17 august 2022, birourile WWF din Germania și Polonia au cerut oprirea lucrărilor de extindere în curs de desfășurare pe râu. Asociațiile de protecție a mediului din ambele țări au declarat la Berlin că trebuie să i se permită Oderului să se refacă de pe urma efectelor substanțelor toxice.

În 2015, Germania și Polonia au semnat un controversat acord privind căile navigabile, care este pus în aplicare parțial în pofida protestelor ecologiștilor.

La 17 august 2022, ministrul adjunct al infrastructurii din Polonia, Marek Grobarczyk, a făcut referire chiar la acest lucru în cadrul comisiei parlamentare poloneze pentru mediu. Când guvernul a fost acuzat că betonează apele țării, membrul partidului de guvernământ Lege și Justiție (PiS) a replicat: „Noi punem în aplicare acordul semnat cu Germania”. De asemenea, Grobarczyk a vorbit despre obligațiile legate de un acord european privind căile navigabile (ANG), pe care Polonia l-a ratificat în 2017 și conform căruia Polonia trebuie să dezvolte navigabilitatea Oderului.

Citește și: Spionii Rusiei au înțeles greșit Ucraina și au indus în eroare Kremlinul, înainte de război

Critici din partea opoziției

Opoziția poloneză acuză guvernul de neglijență în ceea ce privește managementul de criză. ”Sub Kaczynski nu doar peștii din Oder mor, ci statul polonez în ansamblu. PiS este ca mercurul”, a scris pe Twitter liderul partidului de opoziție Platforma Civică (PO), Donald Tusk.

El s-a referit la reacția târzie a guvernului. Premierul PiS, Mateusz Morawiecki, a mărturisit că a fost informat despre situația de pe Oder abia „în seara zilei de 9 sau 10 august”, la două săptămâni după ce a început catastrofa. Șefii autorităților poloneze din domeniul apei și al mediului au fost demiși.

Liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, a făcut o singură declarație publică de la începutul dezastrului din fluviul de la granița germano-poloneză și nu s-a referit defel la Oder. În fața unor jurnaliști surprinși care doreau să-l întrebe despre dezastrul din apele Oderului, Kaczynski a făcut o scurtă declarație în care a cerut sprijinul pentru un candidat PiS la viitoarele alegeri locale din orașul Ruda Slaska din Silezia.

Recompensă de un milion de zloți

Otrăvirea celui de-al doilea râu ca mărime din Polonia este o lovitură majoră pentru turism și pentru agricultură. Oamenii de afaceri de pe malul Oderului vor să forțeze autoritățile cu blocaje rutiere să rezolve rapid misterul peștilor morți. Guvernul promite o lege specială pentru a garanta compensații pentru întreprinderi, noi rezervoare de apă și modernizarea stațiilor de epurare a apelor uzate, în valoare totală de 3,2 miliarde de euro.

De asemenea, va fi introdus un nou sistem automat de monitorizare a apei. În plus, populația va fi mobilizată pentru a căuta cauzele dezastrelor. Poliția a pus o recompensă de un milion de zloți, adică aproximativ 210.000 de euro, pentru identificarea persoanelor responsabile de poluarea fluviului Oder sau pentru informații care ar putea duce la identificarea făptașilor.

Preluare Deutsche Welle Autoare/Autor Monika Sieradzka

Foto: Tone de peşti morţi / DW / foto Reuters

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Prima discuție între Scholz și Putin în doi ani. Cancelarul german cere retragerea trupelor din Ucraina | Aktual24

Prima discuție directă între cancelarul german Olaf Scholz și...

Va abandona Trump Ucraina? | Universul.net

Va forța Europa să se maturizeze mai repede. Puține țări...

Volkswagen investește 5,8 miliarde de dolari într-un parteneriat cu Rivian, rivalul Tesla | Aktual24

Volkswagen investește 5,8 miliarde de dolari într-un parteneriat cu...