Spionii Rusiei au înțeles greșit Ucraina și au indus în eroare Kremlinul, înainte de război

Data:

În ultimele zile înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, serviciul rusesc de securitate a început să trimită instrucțiuni secrete informatorilor din Kiev. „Împachetați și plecați din capitală”, li s-a spus de la Kremlin colaboratorilor, „dar lăsați în urmă cheile caselor voastre”, notează Washington Post.

Instrucțiunile au venit de la ofițeri superiori dintr-o unitate a Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) cu un nume prozaic — Departamentul de Informații Operaționale, dar cu o misiune de rău augur: să asigure decapitarea guvernului ucrainean și să supravegheze instalarea unui regim pro-rus.

Mesajele au arătat încrederea pe care ofițerii ruși o aveau în reușita invaziei în Ucraina. Atât de siguri erau agenții FSB că vor controla în curând pârghiile puterii la Kiev, potrivit oficialilor de securitate ucraineni și occidentali, încât și-au petrecut zilele în scădere dinaintea războiului amenajând case secrete sau pregătind apartamentele informatorilor pentru afluxul planificat de personal din Rusia.

Zeci de ani de spionaj, eșuat

„Să ai o călătorie reușită!”, i-a urat un ofițer FSB altuia care a fost trimis să supervizeze acțiune planificată de ocupare a teritoriului ucrainean, conform comunicărilor interceptate și citate de jurnaliștii americani. Nu există niciun indiciu că destinatarul a ajuns vreodată în capitală, deoarece planurile FSB s-au prăbușit pe fondul retragerii forțelor ruse în primele luni ale războiului.

Comunicările care expun aceste pregătiri fac parte dintr-o colecție mai mare de materiale sensibile obținute de serviciile de securitate ucrainene și de alte servicii străine și consultate de The Washington Post. Acestea oferă o perspectivă rară asupra activităților FSB – un serviciu extins care poartă o responsabilitate enormă pentru planul de război rusesc eșuat și pentru încrederea exagerată care a stat la baza începerii lui.

O agenție al cărei domeniu include securitatea internă în Rusia, precum și spionajul în fostele state sovietice, FSB a petrecut zeci de ani spionând Ucraina, încercând să coopteze instituțiile de la Kiev, plătind oficialii și lucrând pentru a împiedica orice derivă către Occident. Niciun aspect al misiunii de informații a FSB în afara Rusiei nu a fost mai important decât să pătrundă în toate nivelurile societății ucrainene.

Și totuși, agenția nu a reușit să incapaciteze guvernul Ucrainei, să stimuleze ceva ce ar fi putut semăna cu un curent de opinie pro-rus sau să întrerupă mandatul președintelui Volodimir Zelenski. Analiștii săi fie nu au înțeles cu câtă forță va răspunde Ucraina, au spus oficialii ucraineni și occidentali, fie au înțeles, dar nu au putut sau nu au vrut să transmită președintelui rus Vladimir Putin evaluări pe care acesta nu voia să le audă.

Citește și: Ana Blandiana: A fost infinit mai tragic pentru o femeie, în închisorile comuniste

Greșeala Rusiei a fost cu adevărat fundamentală și strategică.”

Umilințele armatei Rusiei au umbrit în mare măsură eșecurile FSB și ale altor agenții de informații. Dar, în anumite privințe, acestea au fost și mai de neînțeles și mai importante, au spus oficialii, căci stau la baza aproape fiecare decizie de război de la Kremlin.

„Rușii s-au înșelat enorm”, a spus un înalt oficial american cu acces regulat la informații secrete despre Rusia și serviciile sale de securitate. „Au pus bazele unui întreg efort de război pentru a atinge obiective strategice care erau peste posibilitățile lor”, a spus oficialul. „Greșeala Rusiei a fost cu adevărat fundamentală și strategică”, a menționat oficialul, citat de Washington Post.

Jurnaliștii americani notează că trebuie ținut seama de faptul că serviciile de securitate ale Ucrainei au un interes în discreditarea agențiilor de spionaj ale Rusiei. Dar în acest caz, detaliile cheie au fost coroborate cu mărturii ale oficialilor din guvernele occidentale, iar faptul că FSB s-a înșelat este credibil.

Au crezut că populația îi va primi ca eliberatori

Dosarele arată că unitatea FSB responsabilă pentru Ucraina a crescut în dimensiuni în lunile premergătoare războiului și conta pe sprijinul unei rețele vaste de agenți plătiți din aparatul de securitate ucrainean. Unii s-au conformat și au sabotat apărarea Ucrainei, au spus oficialii, în timp ce alții par să fi primit plățile de la FSB, dar au refuzat să respecte cererile Kremlinului atunci când au început luptele.

Există înregistrări care se adaugă la misterul deciziilor greșite rusești. Sondajele ample efectuate pentru FSB arată că segmente mari ale populației Ucrainei erau pregătite să reziste invaziei rusești și că orice așteptare că forțele ruse vor fi întâmpinate ca eliberatoare era nefondată. Chiar și așa, au spus oficialii, FSB a continuat să alimenteze Kremlin cu evaluări îndulcite, conform cărora largi părți ale populației Ucrainei vor saluta sosirea armatei Rusiei și restabilirea guvernării prietenoase cu Moscova.

„Au existat o mulțime de iluzii în GRU și în armată, dar a început cu FSB”, a spus un oficial înalt de securitate occidental, folosind abrevierea GRU pentru principala agenție de informații militare a Rusiei. „Senzația că vor fi împrăștiate flori în calea lor – acesta a fost un exercițiu FSB.”

Citește și: O instituție a statului a contestat decizia suspendării sesizărilor privind plagiatul lui Ciucă. Dar a refuzat să facă publică acțiunea

Și alți oficiali de securitate din Ucraina, Statele Unite și Europa au vorbit cu condiția anonimatului despre informații sensibile.

FSB nu a răspuns solicitărilor de comentarii din Washington Post.

Planurile FSB și eforturile agențiilor de securitate ale Ucrainei de a le zădărnici – cu sprijinul CIA, al MI6 al Marii Britanii și al altor servicii de informații occidentale – fac parte dintr-un război în umbră care a avut loc în paralel cu campania militară a Rusiei.

Este un conflict care a fost în desfășurare cu mult înainte de invazia din 24 februarie, iar liniile sale de luptă sunt estompate de istoriile încurcate și suprapuse ale serviciilor rusești și ale omologilor ucraineni care au început ca descendenți ai KGB-ului din era sovietică.

La șase luni de la începutul războiului, niciuna dintre părți nu pare să aibă un avantaj clar, notează publicația americană.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
1 COMENTARIU
  1. Cine a citit din greseala sau poate intimplator zicerile mele spuse inca de la inceputul invaziei , ce fac referire la acest atit de controversat subiect ,ce ne arata, de multa vreme ,cum la nivelul deciziei la virf in statul numit Rusia cineva a fost pacalit poate usor constata cum ele se adeveresc pe masura ce lucrurile pot fi spuse public de catre cei care au adunat in aceste luni informati peste informatii .Daca aruncam o privire si mai in urma vedem cum momeala s-a numit ocuparea fara lupta a Peninsulei Crimeea .Oferirea Crimeei si atragerea fortelor militare ale Rusei in conflict si increderea acordata ,la virful statului Rusia , unor structuri de decizie militare s-a dovedit o pacaleala . Tot ceea ce a urmat ne-a arat asta ba chiar ne-a aratat cum si la nivelul coruptiei totul a fost imbracat intr-o poleiala mincinos afirmata . Nici ucrainienii nu s-au predat , nici Zelenski nu a fugit , nici tancurile rusesti nu au putut cuceri Kievul , nici celebrele rachete de felul S 500 sau Kalibr nu si-au facut treaba , nici soldatii rusi nu au reusit mare lucru in teren , nici loviturle ucrainienilor nu au putut fi parate , niciuna dintre tacticile si tehnologie militara rusa nu s-a dovedit superioara armamentului Occidental .Totul ne- a fost foarte clar atunci cind au aparut in presa demisiile fortate , demiterile asisderea , mortile subite si inlaturarea unr generali de forta ai armatei Rusiei .Occidentul s-a folosit timp de 32 de ani discretionar de resursele Rusiei . Pe acest segment si pe cel militar coruptia a fost transfrontaliera .Nimeni nu stie cit de mari au fost pierderile in retea si nici cit demult sau cit de putin s-a platit atunci cind ne referim la gazele naturale si petrol .Imaginea este cu mult mai ampla dar acum intelegem usor cum totul a fost planificat inca de multa vreme de catre SUA si UE . Nu cred ca exista vreun naiv care sa nu poata intelege ce inseamna aceste uriase sume de bani puse in joc de catre SUA lui J.R.Biden si de catre UE sume de bani oferite si in interior si in exterior concomitent cu atragerea tuturor natiunilor Occidentului si a celor democratice in noi structuri militare de forma NATO. Japonia , Australia , Noua Zeelanda , Coreea de sud,sunt doar citeva dintre natiunile ce isi vor uni sistemele de aparare ca un intreg .Rusii vor fi nevoiti sa plece din Ucraina ei neputind asigura siguranta cetatenilor rusi si filorusi din zonele ocupate . Cetatenii ucrainieni nu vor mai putea conlocui alaturi de cei rusi si viceversa .Nu mai este posibil cel putin o suta de ani de acum inainte .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Majoritatea europenilor au o părere negativă despre Viktor Orbán | SONDAJ

Majoritatea europenilor au o părere negativă despre Viktor Orbán,...

SUA testează un tanc dronă, care operează eficient noaptea | Aktual24

SUA testează un tanc dronă, a anunțat Agenția americană...

SUA solicită vânzarea forțată a TikTok, iar UE inițiază noi proceduri împotriva acesteia

SUA solicită vânzarea forțată a TikTok, în condițiile în...

Zelenski rămâne cel mai popular lider european. Într-o țară din UE Putin este apreciat

Zelenski rămâne cel mai popular lider european, aproape jumătate...