Ediția a 5-a a Galei Corneliu Coposu se va desfășura la Cluj-Napoca

Data:

Ediția a 5-a a Galei Corneliu Coposu se va desfășura la Cluj-Napoca, în perioada 10 – 11 noiembrie, pentru a marca legătura marelui om politic cu capitala Transilvaniei: absolvent al Facultății de Drept și Științe de Stat din cadrul Universității “Babeș-Bolyai” (1934) și redactor la ziarul “România Nouă”, între 1933-1938, a anunțat Fundația Corneliu Coposu.

“Încă de la înființarea sa în anul 1996, Fundația Corneliu Coposu și-a propus promovarea culturii memoriei și a istoriei, atragerea, pregătirea și perfecționarea tinerilor în procesul educational de cunoaștere și analiză a perioadei comuniste. În baza acestui deziderat, fundația noastră a organizat anual un concurs de eseuri dedicat elevilor și studenților români de pretutindeni, a promovat și a susținut editarea de cărți de istorie, memorii, poezii, precum și evenimente culturale în scop caritabil. De fiecare dată, acest șir de evenimente s-a finalizat prin desfășurarea unei gale cu public, la o dată apropiată de 11 noiembrie, zi  în care Seniorul Corneliu Coposu a plecat la Domnul în anul 1995”, a declarat președintele executiv al Fundației Corneliu Coposu, Ion-Andrei Gherasim.

Ediția din acest an a Galei Corneliu Coposu va începe în 10 noiembrie, la ora 11.00, cu o conferință de presă, urmată de lansarea unui album dedicat vieții Seniorului, evenimente ce vor avea loc în sala „Ioan Mușlea” a Bibliotecii Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca. La ora 18:30, în Aula „Mihai Șerban” a USAMV, va avea loc o dezbatere despre Seniorul Coposu, model uman și model politic, la care vor participa Ana Blandiana, maestrul Dan Grigore, Ruxandra Cesereanu, precum și alți invitați de prestigiu, într-un dialog cu studenții clujeni și toți cei interesați de acest subiect.

Citește și: A pus Rusia la cale sabotarea gazoductelor?

Pe data de 11 noiembrie, la ora 11:00, în ziua în care se împlinesc 27 de ani de la trecerea la cele veșnice a lui Corneliu Coposu, la Catedrala Greco-Catolică „Schimbarea la Față” va avea loc o Sfântă Liturghie Arhierească și un Parastas în memoria lui Corneliu Coposu, prezidată de Preasfinția Sa Claudiu Lucian Pop, episcopul Eparhiei de Cluj-Gherla.

În cursul serii, la ora 19:00, în sala Auditorium Maximum din clădirea Colegiului Academic al Universității „Babeș-Bolyai” se va desfășura evenimentul principal al celei de-a V-a ediții a Galei Corneliu Coposu, prezentat de Ion-Andrei Gherasim, președintele executiv al Fundației „Corneliu Coposu”.  În cadrul galei vor fi premiați câștigătorii ediției a VII-a a concursului de eseuri  cu temele Relațiile României cu Rusia țaristă, URSS și Federația Rusă și importanța garanțiilor euro-atlantice și De ce unele democrații reușesc iar altele nu?. (Membrii juriului: Ana Blandiana, scriitor, președinte al juriului; Doina Alexandru, jurnalist; Dan Pavel, profesor de științe politice; Ioana Boca, istoric; Tudor Călin Zarojanu, scriitor și jurnalist). În cea de-a doua parte a galei, maestrul Dan Grigore va susține un concert extraordinar caritabil dedicat memoriei Seniorului Coposu și strângerii de fonduri pentru susținerea proiectului „Versantul Partizanilor din Apuseni”, al cărui principal obiectiv este reconstrucția casei lui Teodor Șușman din Răchițele, distrusă de comuniști, și amenajarea sa ca muzeu al rezistenței anticomuniste din zonă. La sfârșitul galei, Fundația „Corneliu Coposu”, alături de prietenii și partenerii săi, va oferi un cocktail.

Citește și: VIDEO 400 de miliarde de euro/an trebuie cheltuite în UE pentru trecerea la energie verde

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursă imagine: Fundația Corneliu Coposu / Facebook)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Averea impresionantă a lui Gheorghe Piperea, avocatul trimis de AUR în Parlamentul European

Pe locul trei în lista candidaților pentru europarlamentare din...

Viața din Pata Rât pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca

Viața din Pata Rât pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca. „Waste Side Story...

Capodopere ale Muzeului Naţional Brukenthal disponibile în variantă NFT, pentru iubitorii de artă

Pentru prima dată, capodopere ale Muzeului Naţional Brukenthal sunt...