Educația infectată de frăția Cîmpeanu-Cumpănașu

Data:

Începem anul 2021 cu o neputință: puterea politică abia instalată după alegerile generale s-a arătat surdă la apelul societății civile de a nu instala ca ministru la Educație un personaj suspect. Gabriel Liiceanu a fost delicat semnalând că numirea lui Sorin Cîmpeanu este „de-a dreptul impudică la scară națională”. Explicațiile unor analiști că insul a adus servicii Partidului Național Liberal, care l-a primit apoi cu brațele deschise pe traseistul picat de la Pro România, nu menționează că serviciile sale au fost de tipul trădărilor și aranjamentelor de culise, nicidecum fapte politice bărbătești, făcute la vedere.

Biografia lui Sorin Cîmpeanu nu excelează în momente politice sau profesionale glorioase, ci îl livrează ca fiind un aranjor ahtiat după funcții și onoruri, foarte atent la conjuncturile favorabile. Asocierea sa cu diverși politicieni măturați azi prin vot de pe scena deciziilor, de la infractorii Dan Voiculescu și Gabriel Oprea, la Tăriceanu și Ponta, apoi felul cum a croșetat sisteme de apărare pentru plagiatori și pentru universitățile fără performanță, care îl susțin ca președinte pe veci al Consiliului Național al Rectorilor, precum și șmecheriile „legale” inițiate de el pentru mandate nelimitate de rector, fac din acest personaj ceea ce Gabriel Liiceanu a numit „glonțul tras de noua coaliție direct în inima electoratului român care a votat-o”.

Iar acum, cazul Alexandru Cumpănașu, care subminează pe TikTok încrederea copiilor în școală și profesori difuzând vulgaritate și ură, confirmă că Sorin Cîmpeanu este cel mai inadecvat ministru al Educației din ultimii 30 de ani. Să vedem legătura.

Alexandru Cumpănașu, ins cu studii liceale, a inventat în 2015 un ONG cu nume pompos – Coaliția Națională pentru Modernizarea României care, printr-o magie greu de explicat, a atras numeroase organizații și instituții de stat. Printre acestea și Consiliul Național al Rectorilor condus din 2013 de Sorin Cîmpeanu. Pentru această afiliere, Sorin Cîmpeanu devenea unul dintre vicepreședinții CNMR, așadar subordonatul lui Cumpănașu, care l-a și sancționat pe Câmpeanu suspendându-l din funcție în 2019 când acesta, prim-vice la Pro România, nu i-a acordat susținere în candidatura la președinție. Consiliul Național al Rectorilor „s-a autosesizat” când Cumpănașu a pornit campania pentru prezidențiale și „s-a suspendat pe termen nelimitat”. Nu s-a retras, ci doar s-a suspendat. A făcut-o cu mult regret, care răzbate din comunicatul organizației ce reunește toți rectorii universităților din țară.„Am salutat orice deschidere publică și am fost parteneri onești în toate proiectele care au adus un bine țării, comunității, universităților și studenților. Am fost alături in proiectul Coaliția Națională pentru Modernizarea României (CNMR) pentru că am crezut și credem că, împreună putem fi mai puternici, mai responsabili, mai solidari și mai angajați în modernizarea României”, se arată în comunicatul din septembrie 2019 al CNR.

Nu cunoaștem „binele” adus patriei, universităților și studenților de această interesantă afiliere, însă e sigur că lui Cumpănașu binele i-a intrat în conturi. Ajuns ministrul educației în perioada 2014-2015, ulterior premier interimar, Sorin Cîmpeanu l-a primit oficial pe Cumpănașu și l-a susținut fățiș sau din umbră. Nu se putea altfel, era vicele său. Organizația lui Cumpănașu a câștigat sute de mii de euro cu proiecte pe teme de educație în asociere cu Ministerul Educației și cu Ministerul Cercetării, sau cu universități care și-au știrbit astfel prestigiul. Câteva exemple: Prevenirea corupţiei în educaţie prin informare, formare şi responsabilizare (14 milioane lei), Internaționalizare, echitate și management universitar pentru un învățământ superior de calitate (12,7 milioane lei), Creşterea calităţii sistemului educaţional preuniversitar din România prin implementarea de instrumente moderne de management şi monitorizare (12,8 milioane lei),  Noi perspective în educație – NPE (3 miloane lei), Sistem de management al calității pentru Ministerul Educației Naționale și structuri subordonate (1,4 milioane lei), Dezvoltarea de reglementări instituționale privind etica, integritatea și anticorupție în sistemul de educație (4,9 milioane lei).

Titlurile proiectelor cu etica, integritatea și anticorupția sunt cel puțin amuzante, cum o mare ironie este numirea lui Sorin Cîmpeanu ca ministru al Educației. Este adevărat că niciun rector din Consiliul Național al Rectorilor n-a comentat asocierea cu impostorul fără studii universitare, apărut în mod suspect ca salvator al învățământului românesc și ținut în brațe de generali expirați. Nici atunci când, în calitatea neverificată de „unchi” al fetei asasinate de ucigașul din Caracal, Alexandru Cumpănașu făcea show-uri zilnice urcându-se pe cadavre pentru notorietate facilă, ceea ce realizează și acum pe TikTok cățărându-se pe deficitul de organizare a sistemului educativ și adunând bani pe ritm de manele din vizualizări.

Înțelegem de ce actualul ministru Cîmpeanu nu îl poate mustra aspru pe tovarășul său de luptă întru „modernizarea” României, acum manelist anti-educație pe TikTok. Ministerul „se delimitează” acum de cel care, în 2018, îl numea pe Cîmpeanu „prieten drag”, cu ocazia primirii unui titlu de Doctor Honoris Causa chiar de ziua sa. Și nici nu e necesară mustrarea, fiindcă liberalilor nu le stă gândul la integritate, corectitudine și alte inutilități bune doar în campanie. Și mai înțelegem de ce gestul profesorului Marian Popescu de la Universitatea București, de a refuza să reprezinte România la Consiliului Europei în domeniul Eticii și Integrității Academice, ca protest față de numirea la Educație a lui Sorin Cîmpeanu, a avut ecou limitat și nicio reacție oficială. Fiindcă politicienilor ajunși la Putere nu le pasă. (Brindusa Armanca)

spot_imgspot_img
Brîndușa Armanca
Brîndușa Armanca
Ziaristă, scriitoare şi profesor universitar în jurnalism. A fost directoarea Institutului Cultural Român din Budapesta (2006-2012), calitate diplomatică în care a deținut președinția Uniunii Europene a Institutelor Culturale, EUNIC Hungary. A lucrat ca redactor în echipe prestigioase la Radio Europa liberă, la publicații ca Expres, Temesvári Új Szó, Orizont sau Ziua, unde a fost director coordonator editorial, precum și la TVR Timişoara, studio regional pe care l-a condus ca director timp de şase ani. Realizează rubrica Media culpa în revista „22” și continuă corespondențele la Radio Europa liberă. În afara sutelor de articole de presă, interviuri, emisiuni de radio şi televiziune care fac parte din viaţa unui jurnalist activ, a publicat volume de media și a realizat filme documentare recompensate cu premii naționale și internaționale, iar activitatea culturală cu Distincția Academiei Române și cu o înaltă distincție culturală a din partea ministrului culturii ungar pentru diplomație culturală. Este membră a Uniunii Scriitorilor și a numeroase organizații ca GDS, Societatea Timișoara, AZIR/AEJ, ECREA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related