Eliminarea pensiilor speciale, o epopee fără sfârșit

Data:

Reformarea sistemului public de pensii ar trebui să vină cu soluții pentru cei cu pensii de 1000 de lei, cei care au lucrat în agricultură și persoanele cu dizabilități care primesc indemnizații la limita supraviețuirii.

Polarizarea din societatea românească în ceea ce privește veniturile a devenit de la an la an tot mai pronunțată. Săracii au ajuns tot mai săraci, iar bogații tot mai bogați. În timpul pandemiei, peste 15.000 de noi milionari în euro au întregit plutonul bogaților din România, potrivit unui raport din 2021 al băncii elvețiene Credit Suisse. Prăpastia dintre săraci și bogați este cauzată și de discrepanța dintre veniturile pensionarilor, unii dintre ei trăind la limita sărăciei, în timp ce mai multe categorii sunt privilegiate de un sistem corupt care permite pensionarilor de lux să acumuleze averi după ieșirea din activitate.      

Jocul de glezne al partidelor  

Eliminarea pensiilor speciale a fost mereu o marotă de care partidele politice s-au folosit în campaniile electorale. Sistemul public de pensii ar fi intrat demult în colaps dacă nu ar fi fost cofinanțat de la bugetul de stat și din împrumuturi externe de miliarde de euro.

Jocul de glezne al partidelor aflate la putere prin care legislativul a încercat să ia ochii românilor prin legi care să elimine sau să impoziteze pensiile speciale ale magistraților a fost de fiecare dată un demers cu final anunțat, având în vedere certitudinea politicienilor că judecătorii Curții Constituționale vor respinge cu ochii închiși eliminarea propriilor privilegii.

În 2019, Bogdan Teodorovici, ministrul Finanțelor în guvernul Dăncilă, a inițiat un proiect de lege, votat ulterior de parlament, care prevedea impozitarea progresivă a pensiilor mai mari de 7.000 de lei. Pentru a fi siguri că legea va fi respinsă de Curtea Constituțională, parlamentarii au votat ca pensiile mai mari de 10.000 de lei să fie impozitate cu 50%. Judecătorii CCR au decis că acest grad de impozitare reprezintă confiscare de venituri, astfel că legea a fost respinsă.   

CSM a contestat impozitarea pensiilor speciale

Încă din faza dezbaterii proiectului de lege, Consiliul Superior al Magistraturii a contestat impozitarea pensiilor speciale, argumentând că magistrații au un statut aparte, care nu le permite să aibă venituri suplimentare și din alte activități „care să le asigure posibilitatea efectivă de a-şi crea o situaţie materială de natură să le ofere după pensionare menţinerea unui nivel de viaţă cât mai apropiat de cel avut în timpul activităţii“. Argumentul CSM este pe de o parte imoral, iar pe de alta inexact, în condițiile în care mulți magistrați au în momentul de față pensii mai mari decât salariile.

(SURSA FOTO: Parlamentul Romaniei – Camera Deputatilor)

Continuarea, în Deutsche Welle!

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Tânără reținută după ce a furat banii părinților și i-a înlocuit cu bancnote false

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești –...

Guvernul dă pensiile înainte de Paști. Care e capcana pentru lun viitoare | Săptămâna Online

Guvernul dă pensiile înainte de Paști, a decis Executivul...

Iohannis printre favoriții pentru funcția de președinte al Comisiei Europene | Politico

Iohannis printre favoriții pentru funcția de președinte al Comisiei...

Una din trei mame minore a rămas gravidă la 15 ani

Una din trei mame minore a rămas însărcinată pentru...