Ministrul de Interne, Lucian Bode, a plagiat cel puțin 18,5% din textul tezei doctorale și nu doar 2,95%, cât a stabilit Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai, arată jurnalista Emilia Șercan, într-o investigație publicată pe PressOne.ro
În plus, jurnalista de investigații a identificat 6 ilustrații complet plagiate și alte 30 incorect citate. Ministrul ar fi plagiat în nu mai puțin de 65 dintre cele 194 pagini ale tezei, reprezentând 10.139 cuvinte.
Lucian Bode a introdus în arsenalul metodelor de fraudă folosite în România plagiatul prin traducere: a tradus cuvânt cu cuvânt din engleză pagini întregi din autori pe care nu i-a citat nici în notele de subsol, nici în bibliografie, potrivit Emiliei Șercan. În câteva situații, Lucian Bode a plagiat până și notele de subsol incluse în unele dintre articolele neatribuite și plagiate prin traducere.
Citește și: Universitatea Babeș-Bolyai va reanaliza teza de doctorat a ministrului Lucian Bode
În plus, nu este exclus ca o analiză suplimentară să scoată la iveală că teza lui lui Lucian Bode include – pe lângă cele 10.139 de cuvinte pe care le-am descoperit până la publicarea acestui material – și alte porțiuni plagiate, scrie jurnalista.
Bode a obținut calificativul „Foarte bine” pentru o teză în care partea de cercetare proprie, elementul distinctiv și obligatoriu pentru orice demers doctoral, se rezumă la trei paragrafe în care este prezentată o pretinsă „simulare” a prețurilor la motorină, gaze și electricitate făcută în luna august 2018 în județul Cluj.
Deși au existat serioase semnale de alarmă cu privire la teza lui Lucian Bode încă din august 2018, când lucrarea a fost analizată cu softul, îndrumătorul său de doctorat, prof. univ. Adrian Ivan – rector-comandant al Academiei SRI – a dat undă verde pentru susținerea publică”, arată investigația din PressOne.ro.
Comisia UBB a găsit doar 2,95% plagiat
Comisia de etică a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a constatat că există „erori de citare” și „unele fragmente plagiate” în teza de doctorat susținută în 2018 de actualul ministru de Interne Lucian Bode, potrivit unui raport făcut public de instituția de învățământ superior.
Comisia a transmis că a identificat probleme de tip plagiat reprezentând aproximativ 2,95% din totalul cuvintelor tezei și notează că „nu rezultă cu certitudine că plagiatul a fost unul intenționat sau mai degrabă derivat din necunoașterea/neaplicarea tehnicilor de citare”.
Dar, arată raportul, „acest lucru nu schimba concluzia că există fragmente plagiate”.
Mai mult, Comisia de Etică a Universității „Babeș-Bolyai” arată că „NU a analizat teza de doctorat din punctul de vedere al calității sale, atribut care revine comisiei de susținere a tezei de doctorat și CNATDCU”.
„Comisia a analizat exclusiv aspectele semnalizate extern prin sesizarea 1439/18.10.2022 și cele care rezultă din Rapoartele antiplagiat iThenticate din 2018 șiTurnitin din 2022 inițiate de UBB”, se arată în raportul UBB.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea)