3% fragmente copiate în teza lui Bode. Comisia Universității Babeș-Bolyai admite că nu a verificat toată lucrarea

Data:

Comisia de etică a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a constatat că există „erori de citare” și „unele fragmente plagiate” în teza de doctorat susținută în 2018 de actualul ministru de Interne Lucian Bode, potrivit unui raport făcut public de instituția de învățământ superior.

Comisia a transmis că a identificat probleme de tip plagiat reprezentând aproximativ 2,95% din totalul cuvintelor tezei și notează că „nu rezultă cu certitudine că plagiatul a fost unul intenționat sau mai degrabă derivat din necunoașterea/neaplicarea tehnicilor de citare”.

Dar, arată raportul, „acest lucru nu schimba concluzia că există fragmente plagiate”.

Mai mult, Comisia de Etică a Universității „Babeș-Bolyai” arată că „NU a analizat teza de doctorat din punctul de vedere al calității sale, atribut care revine comisiei de susținere a tezei de doctorat și CNATDCU”.

„Comisia a analizat exclusiv aspectele semnalizate extern prin sesizarea 1439/18.10.2022 și cele care rezultă din Rapoartele antiplagiat iThenticate din 2018 șiTurnitin din 2022 inițiate de UBB”, se arată în raportul UBB.

Raportul Comisiei de Etică a UBB Cluj-Napoca poate fi citit integral aici.

Fragmente plagiate în 3 din cele 4 puncte ale sesizării

Comisia de etică menționează că există fragmente plagiate în 3 din cele 4 puncte ale sesizării nr.
14390/18.10.2022, alte fragmente plagiate fiind identificate în urma analizei interne a UBB.

Fragmentele identificate ca având o problemă de tip plagiat reprezintă aproximativ 1.923 de
cuvinte din 65.000 cuvinte ale tezei (2.95 %), menționează comisia de etică.

„Ținând însă cont că textele originale din care s-au preluat fragmente plagiate sunt citate
în text și în referințe (cu o excepție), chiar dacă nu acolo unde trebuie și/sau cum trebuie, nu
rezultă cu certitudine că plagiatul a fost unul intenționat sau mai degrabă a derivat din
necunoașterea/neaplicarea tehnicilor de citare (ex. utilizarea de ghilimele/bloc de text; citare
acoperitoare etc.). Acest lucru nu schimbă concluzia că există fragmente plagiate”, se arată în raport.

Citește și: USR susține că ministrul Lucian Bode a copiat în lucrarea de doctorat de pe Wikipedia

Șeful comisiei de etică admite că nu a fost analizată toată teza

Reprezentantul Comisiei de Etică al Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, profesorul doctor Dacian Dragoș, a declarat, la Europa FM, că a fost verificată doar partea care a fost reclamată din teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, și că nu poate fi verificată întreaga teză.

„Nu ai cum să analizezi întreaga lucrare pentru că, vă dați seama, n-ai cum să găsești surse pe care softul anti-plagiat nu le identifică. Ar fi o muncă titanică fiecare teză să o analizezi așa, nu există capacitate pentru așa ceva. Se analizează la comisiile de etică și la Consiliul de Etică pe baza unor sesizări, în sesizări trebuie să fie indicat clar ce s-a copiat, din ce sursă, deci trebuie dovezile atașate.

În rest, ceea ce s-a sesizat și în plus am verificat testul anti-plagiat dacă are anumite indicații care ar putea să ducă la suspiciuni de fraudă, și pe acelea le-am verificat, texte mai mari care ar putea fi fraudate și acolo am mai descoperit și noi câteva lucruri în plus”, a afirmat Reprezentantul Comisiei de Etică.

Mai multe detalii aici.

Comisia spune că nu poate aplica o sancțiune

Comisia spune că ar fi propus sancționarea prin avertisment scris, și prin corectarea tuturor lucrărilor publicate prin încălcarea normelor de bună conduită, dar constată că persoana reclamată nu face parte din categoriile prevăzute de lege împotriva căreia se poate aplica o sancțiune referitoare la încălcarea eticii universitare.

Citește și: Cioroianu: Biblioteca Națională va prelucra, cu prioritate, teza lui Bode

„Comisia constată așadar existența unor abateri de la etica cercetării. Cu privire la eventualele sancțiuni, Comisia ar fi propus sancțiunea avertisment scris, și cea de corectare a tuturor lucrărilor publicate prin încălcarea normelor de bună conduită.

Constatăm însă ca persoana reclamată nu face parte din categoriile prevăzute de lege împotriva căreia se poate aplica o sancțiune referitoare la încălcarea eticii universitare și a bunei conduite în cercetare.

Comisia constată ca deși a identificat încălcări ale eticii în domeniul cercetării, nu poate dispune sancțiuni. Comisia consideră totuși ca se impune corectarea tuturor lucrărilor publicate prin încălcarea normelor de bună conduită, prin urmare solicită autorului și editurii să facă aceste demersuri în mod benevol.

În plus, UBB informează CNATDCU/ministerul pentru analize/decizii suplimentare, dacă este cazul”, se arată în raport.

Săptămâna trecută, rectorul Daniel David precizase pentru Edupedu.ro că verificările la nivel de universitate începuseră la solicitarea coordonatorului de doctorat al lui Lucian Bode, Adrian Ivan.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Firma care trebuia să păzească Complexul Energetic Valea Jiului a plecat

Firma care trebuia să păzească Complexul Energetic Valea Jiului...

Magazinele nu vor fi închise în weekend. Decizia lui Ciolacu

Magazinele nu vor fi închise în weekend, a declarat...