USR susține că ministrul Lucian Bode a copiat în lucrarea de doctorat de pe Wikipedia

Data:

USR a anunțat luni, într-un comunicat de presă, că a terminat de transcris teza de doctorat a ministrului Afacerilor Interne, iar analiza lucrării arată că Lucian Bode “a copiat cuvânt cu cuvânt” de pe Wikipedia.

”USR publică astăzi teza de doctorat a lui Lucian Bode. Ministrul de Interne a susținut public că teza este disponibilă și oricine o poate citi. Aceasta era o minciună, așa cum am demonstrat – statul român a forțat interpretarea regulilor astfel încât teza să nu poată fi verificată. Însă acest ”deziderat” al ministrului Bode este astăzi îndeplinit de USR: oricine îi poate citi teza de doctorat”, a declarat Cristian Ghinea, inițiatorul demersului de transcriere al tezei.

Potrivit USR, au fost găsite în lucrarea de doctorat a ministrului Bode exemple de plagiat de pe Wikipedia, cu nici o sursă indicată, nici cu citat nici cu trimitere spre bibliografie.

USR susține că, în tot cuprinsul tezei, notele de subsol nu corespund unor texte citate cu ghilimele. De asemenea, multe dintre aceste preluări se regăsesc în introducerile de pe Google ale unor articole academice. “Cel mai probabil, Bode sau cea/cel care i-a scris teza nici nu a citit articolele citate pe de-a întregul, ci doar frazele de prezentare aflate gratuit la dispoziția publicului, pe care le-a tradus apoi”, se arată în comunicatul USR.

”Ar fi mai ușor ca Lucian Bode sau coordonatorul său de doctorat să indice ce anume e scris de autorul tezei, pentru că exercițiul invers, cel normal potrivit oricăror norme academice de citare – anume a indica ce e preluat – e cu totul eșuat în acest caz. Practic, teza este o compilație de traduceri din surse deschise, cele mai multe introduceri ale unor articole academice unde s-a lungit evident fraza prin schimbări de topică – foarte probabil și pentru a scădea gradul de similitudine din softurile antiplagiat”, a explicat Cristian Ghinea.

Analiza făcută de USR cu toate textele din exemple puse unul lângă altul, cel plagiat cu cel original, poate fi consultată AICI.

Teza integrală de doctorat a lui Lucian Bode poate fi consultată AICI.

Citește și: PODCAST | Vechea Cortină de Fier a determinat și ratele de vaccinare anti-COVID

Jurnalista de investigații Emilia Șercan a scris în 6 octombrie, pe pagina sa de Facebook, că teza de doctorat a lui Lucian Bode este digitalizată la Biblioteca Națională și poate fi consultată pe un calculator fără acces la internet.

“Teza lui dr. Bode se află la Biblioteca Națională, însă nu poate fi consultată pe hârtie, cu numai în format digital, pentru că din 2016 consultarea tezelor pe hârtie a fost interzisă. Teza lui dr. Bode este digitalizată pentru că eu am cerut acest lucru și poate fi consultată pe un calculator fără acces la internet. Fotografierea ecranului cu prețioasa creație științifică este interzisă”, a scris Emilia Șercan.

Cristian Ghinea a anunțat în 7 octombrie că voluntari USR vor transcrie la Biblioteca Națională teza de doctorat a ministrului Bode.

“În 2022, teza de doctorat a ministrului de Interne poate fi consultată doar la două calculatoare nelegate la nici o rețea, nu poate fi fotografiată, filmată sau înregistrată în nici un fel. Doar transcrisă literă cu literă. Oameni vigilenți sunt plătiți din bani publici să nu cumva să comiți actul de fotografiere. Noi, USR considerăm că teza lui Bode este o comoară ascunsă: e despre securitate energetică. Fiind doctorat acordat – mai ales că a coordonat-o rectorul academiei SRI, suntem siguri că dl Bode a extins cunoașterea umană în domeniul academic cercetat. Credem că lumea, Europa, omenirea au de învățat în aceste vremuri de restriște. Și că, oricum, Emilia Șercan ar trebui să aibă textul pentru o verificare de plagiat. Așa că organizăm Maratonul Cunoașterii: voluntarii USR vor merge să scrie cuvânt cu cuvânt. Nu vom publica textul, doar fragmente citate, concluziile pot fi de interes global, credem. Îl vom pune la dispoziție pentru verificare de plagiat”, a scris Cristian Ghinea pe pagina sa de Facebook.

Jurnalista Emilia Șercan a declarat în 9 octombrie că acțiunea de copiere a tezei de doctorat a ministrului de Interne de către mai mulți membri USR este o acțiune politică, cu care nu are nimic de-a face și cu care nu vrea să fie asociată.

“Dacă voi decide să verific teza lui dr. Bode o voi face de una singură, fără ajutor, așa cum am făcut întotdeauna. Modul în care îmi aleg subiectele de presă în viitor va fi același pe care l-am aplicat întotdeauna: interesul public”, a scris Emilia Șercan pe pagina sa de Facebook.

Lucian Bode a respins, într-o declarație la Digi24 de săptămâna trecută, orice acuzație de plagiat în lucrarea sa de doctorat.

Citește și: Constanța vs. Rotterdam. Cifrele care arată de ce este o exagerare că olandezii se tem de portul românesc

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(FOTO: Inquam Photos / George Călin)

spot_imgspot_img
Hannelore Petrovai
Hannelore Petrovai
Hannelore Petrovai este jurnalist, redactor-șef al publicației Hunedoara mea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related