Emma versus Superman

Data:

Politicienii români sunt văzuți de către mulți alegători ca Superman. Nu e întâmplător că premierul a folosit imaginea unui supererou pentru a justifica alianța de fapt dintre socialiști și liberali, deși chiar un lider socialist tocmai a declarat că premierul este cel mai bun agent electoral al lor. Iluzia unei „dictaturi ca în Rusia”, soluție gândită de mulți alegători încă de pe vremea lui nenea Iancu, tulbură gândul multor concetățeni, iar imaginea „tătucului” omniscient câștigă alegeri în mod constant.

Emma a reușit să ajungă în vârful tenisului mondial pentru că tatăl său a plecat din țara lui Superman. Atât Canada cât și Marea Britanie sunt democrații consolidate, în care educația și grija față de viitorul copiilor sunt valori promovate cu obstinație de către politicieni. Superman nu trebuie să le conducă singur, pentru că un mecanism democratic eficient implică o muncă de echipă, nu un super-erou care știe și face tot. Superman „te vrea prost”, pentru că o populație care gândește și care trăiește decent pune întrebări, luptă pentru drepturile ei și nu acceptă să fie călcată în picioare de către politicieni care nu pot citi mai mult de eticheta în română de pe o sticlă a unei băuturi fine.

Cei cărora le e greu să ne domine intelectual folosesc instrumente de propagandă vestice pentru a reuși să ne inspire să îi votăm. Munca, seriozitatea, deciziile raționale trebuie condamnate pentru că nu sunt specifice lui Superman. Superman are pur și simplu „valoare” și nu are nevoie decât să apară și să ne salveze pe noi ceilalți care suntem ființe inferioare. Superman este din altă galaxie și ne poate rezolva toate problemele, de la bunăstare la vindecarea de „argintul viu”. Nu e întâmplător și că premierul alternativ al conservatorilor radicali încearcă și el să joace rolul de Superman și colindă satele pentru a învăța pe oameni cum vaccinul bagă în tine cingeu și ia în schimb fertilitate, dumnezeire și dorința de a vota conservatorii radicali.

Superman se lipește ca timbrul de scrisoare de orice reușită fără să aibă niciun merit. Emma a devenit româncă de care ne mândrim acum, când munca ei stimulată de statul britanic a produs o reușită excepțională. Superman ar avea de învățat din experiența Emmei și ar putea să se gândească cum ar fi să cheltuie bani, altfel decât discreționar pentru camarila sa, și să investească strategic în educație, sănătate și sport. Doar că Superman nu ar mai avea un rol atât de important dacă româncele ar avea posibilitatea de a avea succesul Emmei ca urmare a eforturilor statului român.

E bine când românii ca tatăl Emmei plecă din țară pentru că orice model pozitiv poate reprezenta o concurență potențială pentru Superman. Superman mioritic nu trebuie să se lupte cu răufăcători sau să vindece cheagurile de pe plămâni generate de Covid-19 cu privirea sa miraculoasă. El trebuie doar să se facă că lucrează și să vândă „potemkeniade”, să taie panglici când se toarnă o alee de ciment și să își dea cu părerea sfătos, la televiziuni ghiocel, pe toate subiectele, de la fuziune nucleară până la viața amoroasă a euglenei.

Important este ca Superman să taie copacii din pădurea Letea pentru a justifica activitatea sa publică. Superman este obligat să creeze impresia că e inteligent din cale afară. El apare la televiziuni ghiocel, la care cotizează din bani publici pentru promovarea imaginii. La aceste televiziuni ghiocel orice model de conducere alternativ altul decât Superman este îngropat în insulte și calomnii.

Emma reprezintă un pericol pentru el dacă ar fi proliferată la nivel intern. Televiziunile ghiocel trebuie să livreze modele feminine promiscue și cefe late pentru care legea e aplicabilă doar fraierilor. Creierul oamenilor trebuie ocupat cu mondenități călduțe sau cu propagandă covidofilă pentru că oamenii nu trebuie să aibă timp sa își imagineze cum ar fi fără Superman la conducere.

Când poți controla o țară doar pentru că pretinzi că ești Superman, chiar ajungi să te crezi Superman. Se aplică principiul „fake it until you make it” adică să pretinzi că ești ceva ce nu ești până ajungi a fi. Avem un sistem politic închis, controlat de cele două partide mari, și oricând un Superman în funcție poate fi înlocuit de către un nou Superman mai nou, mai strălucitor.

Tinerii văd că nu pot reuși în țară, că nu pot beneficia de un trai decent fără a fi călcați în picioare de politruci care au un viitor de aur doar pentru că sunt din „coapsă domnească”, și că și copii lor vor avea un viitor incert cu o clasă politică formată doar din supereroi.

Puterea unei democrații constă în munca de echipă, iar liderii politici marcanți sunt cei care știu să respecte legea și să asigure oamenilor posibilitatea de a avea o viață decentă.

Avem libertatea de a cere politicienilor români să nu se mai creadă Superman și să ne asigure condiții decente de a ne atinge maximul de potențial, așa cum statul britanic a ajutat pe Emma să ajungă campioană.

Cine nu e în stare să înțeleagă că politica nu e un film cu supereroi, ci un film despre muncă și reușite greu obținute, trebuie să fie stimulat de către români să plece acasă sau la televiziunile sale ghiocel care l-au făcut să se creadă Superman.

Orice politician care are în jurul său doar adulatori ne va duce mai devreme sau mai târziu în primul stâlp. Superman, chiar dacă este adevăratul Superman, are nevoie să înțeleagă pericolele care îl înconjoară și să formeze o echipă care să continue munca sa dacă este răpus de adversari mai puternici.

Să nu uităm că ultimul Geniu al Carpaților a crezut și el că este Superman și că, atunci când a vrut să se retragă pentru că a înțeles că sfârșitul conducerii sale era inevitabil, a fost convins să rămână de tovarașii din echipa sa câștigătoare care au insistat că un supererou nu are voie să se retragă.

spot_imgspot_img
Mitica Stefanescu
Mitica Stefanescu
Mitică Ștefănescu crede în destinul nostru european, în democrație și în dreptate . El încearcă să înțeleagă lumea prin construcții logice de bun simț. Nu are pretenția de a fi deținătorul adevărului absolut și este conștient că este supus greșelii ca orice muritor de rând. Crede în ideile care ne unesc și care pot oferi copiilor noștri un viitor mai bun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Mediocritatea liderilor politici | Revista22

Mediocritatea liderilor politici români din ultimul deceniu a dus...

Cătălin Cîrstoiu: „până acum o săptămână eram un om respectat, acum sunt omul negru”  |Digi24

Cătălin Cîrstoiu: „până acum o săptămână eram un om...

Noi achiziții pentru creșterea securității României | Monitorul de Cluj

Noi achiziții pentru creșterea securității României, în contextul creșterii...