Eșec la secret: Consiliul Județean Bihor vrea să scape de centrala pe biomasă care a produs în 5 ani pierderi de 4 ori peste „câștiguri”

Data:

În vara aceasta se împlinesc 5 ani de la punerea în funcțiune a uneia dintre cele mai promițătoare investiții ale Consiliului Județean Bihor – centrala pe biomasă de la Săcueni, care trebuia să transforme cereale și dejecții de animale în electricitate. La sfârșitul perioadei de implementare a proiectului finanțat cu fonduri UE, guvernamentale și locale, actuala conducere a CJ Bihor vrea, însă, să renunțe la ea, după ce a provocat prejudicii ascunse cu grijă de fosta administrație.

BIHOREANUL vă prezintă radiografia unui eșec, în fond, inevitabil: proiectată de o firmă abonată la contracte publice via UDMR, construită cu lipsuri și defecte, recepționată cu compromisuri, condusă de incompetenți și patronată de politruci, centrala se dovedește un dezastru de la A la Z.

Despre centrala pe biomasă de la Săcueni bihorenii au putut afla în doar două rânduri: la inaugurare, în iulie 2016, și în noiembrie 2020, când unul dintre noii vicepreședinți ai CJ Bihor, Călin Gal, a dezvăluit jaful din asociațiile și fundațiile în care județul era parte.

Una dintre acestea, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ecoland, înființată de CJ Bihor împreună cu Consiliile Locale Săcueni și Diosig în 2011, administrează centrala pe biomasă care a cheltuit anul trecut aproape 6 milioane lei ca să producă energie electrică de doar 56.105 lei.

Firma avea nu mai puțin de 18 angajați, plătiți cu 1,8 milioane lei pe an: 6 productivi la Săcueni și 12 birocrați la Oradea, în frunte cu directorul general Călin Vesa, fostul șef al Direcției Regionale Vamale Oradea, trimis în judecată de DNA Oradea pentru protejarea unor evazioniști din comerțul cu petrol, membru PSD și naș al unuia dintre copiii fostului vicepreședinte al CJ Bihor Ioan Mang, care era și președintele ADI Ecoland. „Cumpărăm dejecții ca să producem pagubă”, spune și acum Călin Gal.

Citește articolul integral în Bihoreanul

spot_imgspot_img
Bihoreanul
Bihoreanulhttps://www.ebihoreanul.ro/
Formatul editorial este generalist, conţinând de la ştiri şi opinii până la anchete, interviuri şi reportaje. Bihoreanul este lider local de audienţă, conform SNA şi SATI (BRAT), atât print, cât şi online, prin www.eBihoreanul.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cine scoate din joc Alianța USR-PMP-FD? Arbitrii sau Tomac?

Cine scoate din joc Alianța USR-PMP-FD? PMP are un...

Ceasuri care spun o poveste: Charles Lindbergh și Longines

Ceasuri care spun o poveste: Charles Lindbergh și Longines....

Analiză: Primăvară rece în Moldova

Pe frontul ucrainean, situația tot mai grea din cauza...