Europa Liberă: Independența justiției rămâne o vorbă goală fără independența magistraților

Data:

Divizată și aflată pe poziții ireconciliabile atât în raport cu principiile europene, cât și cu piruetele juridice din perioada Liviu Dragnea, independența justiției române a ridicat mereu semne de întrebare, potrivit Europa Liberă România. O clamează politicieni și magistrați, dar prea puțini o iubesc. Independența justiției rămâne însă o vorbă goală fără independența magistraților.

Prima reformă reală a justiției, făcută sub bagheta Monicăi Macovei, a găsit un corp al magistraților osificat și împănat cu elemente securistice. Schimbarea legislației penale, înființarea DNA și ANI, introducerea declarațiilor de avere nu au fost privite cu ochi buni nici de magistrații, nici de clasa politică, obișnuită cu un control strict al justiției.

Evenimentele din perioada 2017-2019 – cele mai dure atacuri împotriva justiției și a statului de drept, care au reușit parțial să distrugă legislația penală construită în ani -, s-au lovit de rezistența unei minorități a magistraților, prea puțin pregătiți și dispuși să le facă față.

Nu însă și societatea, care învățase să prețuiască indepedența DNA din perioada Daniel Morar-Laura Codruța Kövesi. Protestele societății civile au temperat pe moment asaltul asupra justiței și au dat, totodată, curaj părții reformiste și pro-europene din magistratură.

Articolul integral, în romania.europalibera.org!

Citește și: Curtea Constituțională analizează joi revocarea Ancăi Dragu din funcția de președinte al Senatului (presshub.ro)

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu rămâne în funcție

Judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu rămâne în funcție....

Soția procurorului general, detașată încă 3 ani la CSM

Soția procurorului general va continua să fie detașată la...