„Europa trebuie să se pregătească pentru a asigura necesarul de gaz natural pentru iarna viitoare”

Data:

spot_img

Europarlamentarul Marian Jean Marinescu consideră că securitatea energetică a devenit una dintre problemele acute ale Uniunii Europene. Acesta susţine că războiul declanşat de Federaţia Rusă în Ucraina ne-a demonstrat cât de riscantă este dependenţa de gazul şi petrolul rusesc. 

Creşterea cantităţii de gaz natural stocat este obligatorie pentru perioada de iarnă când consumul creşte, iar Uniunea riscă să fie vulnerabilă în faţa șantajului energetic. 

„Europa trebuie să se pregătească din timp pentru a asigura necesarul de gaz natural pentru iarna viitoare, astfel încât să poată preveni orice sincope ar putea apărea în aprovizionarea cu gaz. Am votat în procedură de urgenţă, propunerea Comisiei privind securizarea aprovizionării cu gaz natural prin asigurarea stocurilor anuale. 

Astfel, pentru prima dată, statele membre sunt  obligate să asigure umplerea depozitelor de gaz  în procent de 80% în 2022 şi 90% din 2023”, a explicat deputatul european pentru PressHub

Pentru fiecare an, data limită este 1 noiembrie iar pe parcursul anului sunt stabilite ţinte şi termene intermediare. Marinescu mai spune că pentru prima dată devine obligatorie certificarea operatorilor reţelei de depozite tocmai pentru a înlătura riscul oricăror influenţe interesate în afectarea securităţii aprovizionării cu gaz. 

„Pentru a putea îndeplini aceste obligaţii, statele membre pot elimina tarifele de transport pentru cei care folosesc depozitele de stocare şi pot oferii compensații financiare pentru participanţii la piaţă care înregistrează pierderi”, a mai consemnat Marian Jean Marinescu. 

Citește și: O fetiță din Ucraina și-a recuperat telefonul furat de ruși, după ce soldații ucraineni l-au capturat pe cel care-l deținea

Creşterea ratei de prefinanţare prin REACT-EU

Uniunea Europeană continuă să ia măsuri pentru a gestiona cât mai eficient consecinţele războiului declanşat de Rusia în Ucraina. Peste 4,2 milioane de cetăţeni ucraineni au fugit din calea războiului şi s-au adăpostit în ţările vecine, ţări care acum au nevoie urgentă de ajutor financiar pentru a-i găzdui şi proteja.

Eurodeputatul Marian Jean Marinescu spune că una dintre aceste măsuri este şi creşterea ratei de prefinanţare prin instrumentul financiar REACT-EU, pe care a votat-o în regim de urgenţă, la Strasbourg. 

„Pentru statele UE din vecinătatea Ucrainei, România, Ungaria, Polonia şi Slovacia, dar şi pentru statele care au primit refugiaţi în raport de 1% cu populaţia naţională prefinanţarea creşte la 45%, în timp ce pentru celelalte state ale UE, aceasta este majorată de la 11% la 15%.

Citește și: 71 de ani de la semnarea Tratatului de la Paris. Ce se instituia la 18 aprilie 1951

În felul acesta, statele membre care primesc refugiaţi ucraineni, vor putea accesa mai repede fonduri europene pentru locuinţe, incluziune socială, locuri de muncă, precum şi pentru a le putea oferi copiilor acces la educaţie şi la asistenţă medicală. Prin aceste măsuri, fondurile europene pot fi mobilizate mult mai rapid pentru a ridica povara financiară exercitată asupra guvernelor naţionale”, a declarat Marian Jean Marinescu, de la Strasbourg, pentru PressHub.ro.

spot_imgspot_img
Marga Bulugean
Marga Bulugean
Marga Bulugean este redactor-șef la cotidianul regional “Cuvântul Libertății” din Craiova. A fost redactor, șef de departament, redactor-șef adjunct. Am avut în directa responsabilitate domeniul “Social”, dar și instituțiile județene și locale implicate în domeniul sănătății. În prezent, este responsabilă de coordonarea redacției, de identificarea de noi subiecte, editarea știrilor, reportajelor și interviurilor, precum și de coordonarea studenților de la Jurnalism care fac practică și internship-uri la ziarul Cuvântul Libertății. A făcut parte timp de patru ani din redacția grupului de presă Curentul-Monitorul, unde a fost reporter și redactor, domeniul fiind tot domeniul “Social”. Are dublă licență, în inginerie și filologie la Universitatea din Craiova și un master în Managementul Instituțiilor Publice.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Răzvan Ceuca, expert în cyber security: „Instituțiile nu au luat măsurile preventive necesare!”

Expertul în cyber security Răzvan Ceuca atrage atenția asupra...

În loc de speculații, presa poate lucra cu cifre exacte

La începutul acestui an, Freedom House în colaborare cu...

Radiografia unei prăbușiri: ultimii din Europa la vânzarea de cărți

Radiografia unei prăbușiri: ultimii din Europa la vânzare de...

Peste un milion de români au votat. Circa 10.000 de bistrițeni au ieșit la urne

Peste 10.000 de bistrițeni au ieșit la urne până...