Europarlamentarul Vlad Gheorghe a solicitat sesizarea Comisiei de la Venezia pentru decizia CCR privind prescripția penală

Data:

Europarlamentarul de la Renew Europe, Vlad Gheorghe, a solicitat Comisarului pentru drepturile omului al Consiliului Europei să sesizeze Comisia de la Veneția pentru decizia Curții Constituționale a României privind prescripția faptelor.

„I-am scris Comisarului Dunja Mijatović exact cât de nocivă este această decizie, cum afectează sute de dosare în diverse stadii procedurale, cum deschide o cale excepțională de atac pentru infractorii deja condamnați, cum favorizează efectiv infractorii în loc să protejeze victimele și dreptul lor la justiție.

Când vorbim despre întreruperea cursului prescripţiei răspunderii penale nu ne referim doar la infracțiuni de corupție, ci și la dosare privind traficul de ființe umane, pornografie cu minori și abuzuri, înșelăciune, jaf etc. Am atenționat Comisarul despre încălcarea expresă prin această decizie a dreptului Uniunii și am amintit hotărârea anterioară a CJUE din 21 decembrie 2021 conform căreia supremația dreptului Uniunii este clară, mai ales când decizii precum cea mai recentă hotărâre a CCR pot duce la impunitate.

Este dreptul instanțelor să NU aplice această decizie fără ca magistrații să riște sancțiuni disciplinare, dar pentru Inspecția lui Netejoru și CSM-ul lui Savonea, nu va conta în vreun fel decizia CJUE.

L-am informat și pe Comisarul European pentru justiție, Didier Reynders despre această decizie a CCR – ultima cu Dorneanu președinte și doar una dintr-un lung șir de hotărâri care ne-au adus critici în MCV și continuarea mecanismului pentru țara noastră, că deh, nu progresăm și nu ne facem temele pe justiție. Păi cum să ni le facem, dacă-avem USL 2 la guvernare, pe Predoiu ministru la justiție și un nou PSD-ist șef la CCR?!”, a scris europarlamentarul pe Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

O instanță din România i-a recomandat unui poliţist să urmeze cursuri de caligrafie

Judecătorii păşcăneni i-au recomandat, oficial, unui poliţist să urmeze...

Cât de căutată este limba rusă în anul 2022. În județul Iași mai sunt șapte profesori

Limba rusă era materie obligatorie în aproape toate școlile...

Generalul (r) Ben Hodges: Mobilizarea parțială, următorul pas spre o catastrofă tot mai mare pentru Rusia

Într-un interviu pentru Europa Liberă, generalul american (r) Ben...

Ministrul Educației spune că dezvăluirea PressOne despre plagiatul său are ca scop „blocarea legilor educaţiei”

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat luni referitor la...