“Evreii lui Sardi”. Fotografii-document care pun chipuri pe listele cu victime ale Holocaustului

Data:

Cluj-Napoca este gazda unui eveniment cultural de excepție, expoziția “Evreii lui Sardi”, ce prezintă publicului o selecţie de portrete ale membrilor comunităţii evreieşti din Cluj, realizate în perioada 1935-1944 în atelierul fotografic „Foto Sardi”, deţinut de fotograful Sardi Elemer.

Vernisajul expoziției va avea loc joi, 27 ianuarie, cu prilejul Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, la ora 17.00, la Muzeon – Muzeul de istorie a evreilor din Cluj-Napoca.

Expoziția “Evreii lui Sardi” este organizată de Asociaţia Renascendis şi Muzeon, imaginile expuse fiind reproduceri după clişeele fotografice (originale) pe sticlă şi celuloid recuperate de Asociaţia Renascendis prin intermediul platformei Arhiva de Fotografie, pe care o gestionează, din arhiva atelierului „Foto Sardi”, care a funcţionat la Cluj în perioada 1935-1956.

Potrivit organizatorilor evenimentului, expoziţia este rezultatul muncii de cercetare din cadrul proiectului „Evreii lui Sardi”, dedicat istoriei comunităţii evreieşti clujene din 1935-1944, prin prisma fotografiei de epocă. Punctul de pornire al proiectului a fost descoperirea unei resurse documentare inedite: un fond de aproximativ 4.000 de clişee fotografice realizate în atelierul „Foto Sardi”, dintre care peste 1.250 sunt portrete atribuibile unor membri ai comunităţii evreieşti.

“Această colecţie de portrete, unică nu doar prin numărul şi calitatea tehnică şi artistică a clişeelor, dar şi prin posibilitatea de atribuire a subiecţilor, ne-a oferit o ocazie de documentare rară în domeniul istoriei fotografiei din România – de a cunoaşte vizual o bună parte a unei comunităţi evreieşti urbane – comunitatea evreiască din Cluj. Imaginile reproduse în expoziţie – portrete individuale, grupuri de prieteni, portrete de familie sau portrete de cununie – sunt, în multe din cazuri, singura mărturie vizuală rămasă în urma deportărilor. Documentele fotografice din arhiva „Foto Sardi” ne oferă şansa de a pune chipuri în listele şi pe fişele de victime ale Holocaustului, de a restitui fotografii de familie supravieţuitorilor aflaţi încă în viaţă şi de a face cunoscută povestea acestora. Dar Evreii lui Sardi nu este numai despre Holocaust, ci despre viaţa unei comunităţi, despre transformările prin care aceasta a trecut timp de aproape un deceniu – cel mai dificil deceniu din existenţa ei. Şi despre cum munca de zi cu zi a unui fotograf s-a transformat, neintenţionat, într-un surprinzător purtător de memorie colectivă”, au transmis organizatorii expoziției.

Sardi Elemer (1907 – 1981) a fost cel mai apreciat şi căutat fotograf din Cluj la sfârşitul anilor 1930 şi începutul anilor 1940, excelent portretist și fotograf al celebrităților clujene. O bună parte a populaţiei Clujului, maghiari, români, evrei şi germani, din perioada 1935-1950, a trecut pragul atelierului „Foto Sardi”.

Sardi Elemer (SURSA FOTO: Evreii lui Sardi / Facebook)

Expoziția „Evreii lui Sardi” este deschisă publicului în perioada 27 ianuarie – 27 martie anul acesta, la Muzeon – Muzeul de istorie a evreilor din Cluj-Napoca, str. Virgil Fulicea nr. 3.

Mai multe informații despre Asociaţia Renascendis și platforma Arhiva de Fotografie puteți afla AICI. Mai multe informații despre Muzeon – Muzeul de istorie a evreilor din Cluj-Napoca puteți afla pe site-ul oficial.

spot_imgspot_img
Hannelore Petrovai
Hannelore Petrovai
Hannelore Petrovai este jurnalist, redactor-șef al publicației Hunedoara mea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Prima școală din Europa realizată cu o imprimantă 3D, inaugurată în Ucraina

Prima școală din Europa realizată cu o imprimantă 3D,...

Directoarea Administrației Spitalelor din București anchetată pentru luare de mită. Neagă toate acuzațiile

Directoarea Administrației Spitalelor din București, Oana Sivache, este cercetată...

Primarul orașului unde s-a născut Ceaușescu a trecut la PSD

Primarul orașului unde s-a născut Ceaușescu a trecut la...

Un om de afaceri din Sibiu cere 3,4 milioane de euro daune, unei redacții

Un om de afaceri din Sibiu cere 3,4 milioane...