EXCLUSIV: Ministerul Mediului a publicat înregistrarea discuției cu delegația Parlamentului european privind tăierile ilegale de păduri

Data:

Ministerul Mediului dezminte declarația delegației departamentului pentru petiții (PETI) a Parlamentului European, potrivit căreia ministrul român ar fi blocat accesul presei la întalnirea dintre cele două părți pe subiectul tăierilor de păduri și biodiversitate.

PETI a dat vina pe Ministerul Mediului

PRESHUB a publicat marți reacția delegației PETI la dezvăluirea noastră referitoare la faptul că accesul presei la momente cheie ale vizitei sale în România a fost sever restricționat.

Delegația a avut discuții cu Ministerul Mediului și a făcut o vizită în țară, în urma unei plângeri privind exploatarea forestieră ilegală, precum și a unei liste de sesizări privind distrugerea habitatelor protejate.

„În urma publicării unui articol pe PRESShub, am dori să răspundem la unele inexactități menționate în acest articol. În calitate de lider al delegației PETI, intenția Yanei Toom a fost să fie transparentă în ceea ce privește acțiunile și întâlnirile.

În acest context, a adoptat aceeași abordare la fiecare dintre întâlnirile la care au fost prezenți jurnaliști: participanții au fost întrebați dacă sunt de acord cu participarea presei la întâlnire și, în cazul în care nu au fost formulate obiecții, reprezentanții mass-media au avut voie să participe.

Articolul conține un citat al purtătorului de cuvânt al Ministerului Mediului, care susține că reprezentanții PETI au fost cei care nu au permis reprezentanților mass-media să participe la întâlnirea cu ministrul Mediului.

Dorim să precizăm că, cu puțin timp înainte de întâlnirea de la minister, liderul delegației a întrebat participanții dacă sunt de acord cu participarea jurnaliștilor la întâlnire și ministrul Mediului s-a opus”, este precizarea șefei delegației PETI în România, Yana Toom, trimisă PRESShub.

Citește și: Delegația Parlamentului European care investighează tăierile ilegale de păduri în România, reacție după dezvăluirile PRESShub despre blocarea accesului presei

Ministerul Mediului răspunde PETI

PRESShub a cerut o clarificare din partea Ministerului Mediului, cu privire la această din urmă afirmație din răspunsul PETI, în condițiile în care Mihai Drăgan, purtătorul de cuvânt al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, ne-a declarat inițial că „singurul motiv pentru care presa nu a avut acces la ședință este că aceasta a fost solicitarea reprezentanților Comisiei PETI. Natura acestei întâlniri nu este publică”.

Citește și: Investigațiile UE privind tăierile ilegale de păduri avansează, printre zvonuri că România nu va fi dată în judecată

Ministerul Mediului a precizat că o asemenea discuție între cele două părți, despre accesul presei, nu a avut loc.

„În urma discuțiilor preliminare organizării întâlnirii din 15 mai, precum și a practicilor uzuale ale Comisiei PETI la acțiuni similare, MMAP a propus accesul presei pentru oportunități de imagine, la începutul întâlnirii, precum și susținerea de declarații, din partea participanților, la final. Reprezentanții PE nu au avut obiecții față de formatul propus, precizând de asemenea că, din cauza timpului limitat, nu vor exista declarații de presă din partea conducerii delegației.

Referitor la informația potrivit căreia ar fi existat o discuție înainte de întâlnirea propriu-zisă, în care șeful delegației PE ar fi cerut acordul pentru participarea jurnaliștilor iar ministrul s-ar fi opus, precizăm că informația este total eronată, o astfel de discuție neexistând nici la începutul întâlnirii, nici înainte de aceasta.

În urma întârzierii delegației față de ora stabilită, întâlnirea a avut loc direct în sala de ședințe, ministrul neavând nicio altă interacțiune cu delegația în afara acestei întâlniri.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a dat dovadă de deschidere și transparență atât prin oferirea accesului jurnaliștilor pentru oportunități de imagine, la începutul întâlnirii, cât și prin susținerea de declarații de presă despre concluziile acesteia, pentru toți jurnaliștii interesați”, se arată în răspunsul trimis PRESShub de către Ministerul Mediului de la București.

Înregistrarea discuțiilor, publicată în exclusivitate de PRESShub

După demersurile făcute de PRESShub, Ministerul Mediului ne-a transmis, în întregime, înregistrarea discuției tehnice cu membri delegatiei PETI din spatelor ușilor închise. O difuzăm în exclusivitate:

Read the English version: EXCLUSIVE: Romanian Environment Ministry releases closed-doors meeting recording, revealing forest and biodiversity loss admission in talk with European Parliament delegates


Urmăriți PressHUB și pe Google News!


Proiect susținut de un grant #IJ4EU prin European Journalism Centre (EJC) si International Press Institute.

Foto: Inquam Photos / George Călin

spot_imgspot_img
Crina-Gabriela Boroş
Crina-Gabriela Boroşhttp://crinaboros.tumblr.com
Crina Boros este reporter de investigație si de date. Publicata de Reuters, BBC, openDemocracy, Greenpeace Unearthed, EUobserver, Investigate Europe. Co-autore a două manuale internaționale de jurnalism de investigație și a unui curriculum pentru un masterat in jurnalism de date pentru universitatile din Balcani. Câștigătoare a premiilor Data Journalism Awards; finalist al Paul Foot Award; Al Neuharth Innovation in Investigative Journalism Award; Hans-Matthöfer-Preis for Innovation in Preda jurnalimul de date si transparenta intrenational. Mentora la Journalism Fund. Organizatoare a cursurilor de jurnalism de date la "European Investigative Journalism Conference and Data Harvest". Bursiera a Association of British Science Writers si a grantului #IJ4EU pentru jurnalism freelance independent.
2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Iohannis printre favoriții pentru funcția de președinte al Comisiei Europene | Politico

Iohannis printre favoriții pentru funcția de președinte al Comisiei...

Una din trei mame minore a rămas gravidă la 15 ani

Una din trei mame minore a rămas însărcinată pentru...

BEC permite ruperea alianței PSD-PNL la București, deși termenul a fost deja depășit 

BEC permite ruperea alianței PSD-PNL la București, printr-o hotărâre...