EXCLUSIV Premierul Ciucă a înființat un nou post de secretar general al Cancelariei, pentru o protejată a lui Emil Boc

Data:

Prima decizie din acest an a prim-ministrului Nicoale Ciucă a fost să înființeze o nouă funcție bine plătită la Palatul Victoria. Surse din cadrul PNL susțin că postul este cu dedicație pentru o protejată veche a lui Emil Boc, poate cel mai important personaj din partid în acest moment.

Așa se justifică și graba cu care Nicolae Ciucă a luat această decizie. Prin hotărârea de guvern pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 832/2022 privind stabilirea atribuțiilor, organizarea şi funcţionarea Cancelariei Prim-Ministrului se înființează funcția de secretar general al Cancelariei Prim-ministrului.

„Prin acest act normativ, se prevede în structura organizatorică a Cancelariei Prim-Ministrului, existența funcției de secretar general, înalt funcționar public, numit în condițiile legii, prin decizie a prim-ministrului, cu încadrarea în numărul de posturi aprobat, prin transformarea unui post vacant existent.

Potrivit hotărârii, secretarul general asigură stabilitatea funcționării Cancelariei Prim-Ministrului, continuitatea conducerii și realizarea legăturilor funcționale între structurile acesteia. Secretarul general îndeplinește atribuțiile și responsabilitățile prevăzute de OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare.

De asemenea, secretarul general poate îndeplini și alte atribuții prevăzute de regulamentul de organizare și funcționare al Cancelariei Prim-Ministrului ori încredințate de șeful Cancelariei Prim-Ministrului”, se arată în comunicatul de presă.

Organigrama arată că responsabilitățile noului secretar-general nu sunt așa importante

Potrivit, însă, organigramei Cancelariei premierului, în posesia căreia am intrat, secretarul general, post nou înființat, nu are în subordine decât două departamente, și anume Compartimentul juridic și Direcția asigurare resurse.

Ca atare, cele două departamente sunt departe de importanța anunțată pompos pe site-ul guvernului, aceea de a  asigura, nici mai mult, nici mai puțin decât stabilitatea funcționării Cancelariei.

Toate celelalte departamente rămân, însă, în coordonarea Șefului Cancelariei. Pare mai degrabă un post înființat pentru o persoană, nu invers. În orice instituție serioasă, cauți o persoană potrivită pentru un post de care ai nevoie, nu înființezi un nou loc de muncă pentru a aduce pe cineva.

Noua organigramă a Cancelariei prim-ministrului

Pentru cine este pregătit noul post de la Palatul Victoria?

Graba lui Nicolae Ciucă de a înființa, chiar în ziua a patra a noului an, un nou post bine plătit, călduț, la Palatul Victoria, demonstrează că acesta este cu dedicație. Cel mai probabil nu va ajunge în acest post un economist, un angajat de la o multinațională, un absolvent de Harvard, care nu s-a întâlnit niciodată față în față cu un politician.

Potrivit surselor noastre de la Palatul Victoria, postul a fost înființat pentru Cynthia Carmen Curt, după căsătorie Deaconescu, pe care presa o numește protejata lui Emil Boc. Aceasta a fost o prezență constantă în presa din Cluj.

Clujeanca Cynthia Curt, «blonda lui Boc», vâneaza posturi «grele» la București” sau „Boc își apără blondele: Cynthia Curt are doctoratul! De aceea am trimis-o consul general la Barcelona” sunt doar două din titlurile vremii.

Cynthia Curt Deaconescu nu neagă, dar nu comentează

PRESShub a contactat-o pe Cynthia Curt Deaconescu, pentru a confirma sau informa informația că va fi numită pe noul post creat. Aceasta nu a negat informația. În schimb, ne-a cerut să adresă întrebarea biroului de presă al Secretariatului General al Guvernului, unde lucrează în prezent.

„O să vă rog să luați legătura cu biroul de presă, avem purtător de cuvânt. Chestiunea nu ține de viața mea privată, ține de profesie. Vă rog frumos să luați legătura cu biroul de presă”, a fost singurul răspuns al Cynthiei Curt Deaconescu, la întrebările PRESShub.

Citește și: VIDEO Konstantin Doroșenko: „Dacă am putea, ne-am proteja cu un gard de Rusia”

Cine este Cynthia Curt Deaconescu

Cynthia Curt a fost asistenta lui Emil Boc, în perioada când acesta preda la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, iar de aici nimic nu a mai oprit traiectoria profesională a acesteia, așa “și-a început ascensiunea în funcții publice având susținerea lui”, spun jurnaliștii din Cluj.

„Ulterior în 2005 a fost numită subprefect de Cluj. După ce PDL a dispărut de la guvernare, Cyntia a devenit inspector guvernamental pentru ca apoi, în 2009 să fie cooptată în echipa premierul Boc, ca și consilier de stat. În 2011 Cyinthia Curt a fost numită consul general al României la Barcelona, deși nu făcea parte din corpul diplomatic.

În același timp ocupa și funcția de președinte al Consiliului Național de Integritate”, potrivit ziardecluj.ro.

Așadar, în 2010, Cynthia Curt este numită consilier de stat în cancelaria premierului Emil Boc și era desemnată membru titular al Consiliului Național de Integritate, din partea PDL. Din această postură, chiar a doua zi după numiere, a vrut și funcția de președinte al Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, doar că nu a obținut votul în Parlament.

Opoziția de la vremea respectivă a atras atenția că doamna Curt a fost audiată pentru pentru postul de consilier al CNI într-o zi de luni, ca a doua zi să se întoarcă în Parlament pentru cea de președinte al Autorității. „Dacă m-ați văzut ieri ca și candidat pentru CNI – este vorba de o ineligibilitate și nu incompatibilitate”, le-a răspuns „Blonda lui Boc” senatorilor nedumeriți de dorința acesteia de a colecta atâtea funcții, potrivit presei clujene.

Doamna Curt perseverează și un an mai târziu, în 2011, premierul Emil Boc o numește consul general la Barcelona. Emil Boc își justifică oarecum această numire spunând că la cabinetul său de premier, doamna Curt a muncit și 16 ore, ceea ce a însemnat că dacă ajungea la Palatul Vicotria la ora 8 dimineața mai pleca acasă abia la miezul nopții, la ora 24.

O persoană care a lucrat și lucrează 12, 14 sau 16 ore într-un cabinet, fiind o persoană în care trebuie să ai încredere, pentru că acolo se lucrează cu documente foarte importante, nu are niciun fel de beneficiu nici salarial, nici de altă natură, cred ca trebuie privit exact așa cum este și nu implică niciun fel de soluții financiare care să te ducă dincolo de ceea ce se poate primi ca funcționar public”, a declarat Emil Boc, într-un interviu la TVR.

În plus, premierul de atunci declara că doamna Curt era persoana potrivită pentru acest post având un doctorat în relații internaționale. Întrebat de moderatorul emisiunii dacă doamna Curt  ar fi trebuit să absolve și cursurile Institutului Diplomatic Român pentru a fi mai bine pregătită, Emil Boc a declarat că ar fi făcut un „curs special pentru acest lucru, dar titlul de doctor în relații internaționale este cu mult peste absolvirea unei școli de acest fel”.

Cynthia Curt a fost retrasă de la Consulat de următorul premier, Victor Ponta, un an mai târziu.

Citește și: Ce leagă și ce desparte Austria de satul meu. O călătorie între două țări care s-au trezit rivale

Cynthia Curt se întoarce la Palatul Victoria

Iată că după 10  ani de la această succesiune de posturi ajunge din nou la București, tot la Palatul Victoria.

În perioada în care a lucrat la Palatul Victoria, în calitate de consilier de stat la Cancelaria premierului Emil Boc, Cynthia Curt nu a venit singură de la Cluj, ci și-a adus cu ea două consiliere personale, Constantina Maria Bucea și Ganema Mihaela Rotaru.

Toate trei au primit locuințe de protocol de la RA-APPS , subalternele cu o chirie identică în valoare de 85,92 de lei (20 de euro) pe lună, pentru două apartamente situate pe Bulevardul Nicolae Balcescu, nr. 26, adică în centrul Capitalei, lângă Universitate, după cum au dezvăluit jurnaliștii de la România liberă.

Aceștia au mai precizat și faptul că pe piața liberă, pentru un apartament din zona respectivă, chiria era de cel puțin 600 de euro lunar.

„Cynthia Carmen Curt a primit și ea o locuință de serviciu cu o chirie de 257 de lei, adică 60 de euro. Nici Cynthia Curt nu a vrut să comenteze faptul că cele două „sfătuitoare” ale sale stau în case de protocol ale statului”, potrivit RL.

Trebuie să precizăm un aspect important, și anume acela că doamna Curt a ocupat tot felul de posturi importante doar când Emil Boc a fost la putere, după ce PDL a ajuns în opoziție aceasta a continuat să fie membru în Consiliul Național de Integritate, obținut în guvernarea PDL, și inspector guvernamental.

Nu a mai accesat niciun alt post important, de unde se poate trage concluzia că există o legătură directă între acest lucru și susținea unui partid politic sau al unui lider politic, de care se pare că doamna Curt beneficiază.

Așadar, după zece ani, Cynthia Curt Deaconescu ajunge în cadrul Secretariatului General al Guvernului, ca inspector guvernamental, dar face naveta la Cluj pentru a-și păstra postul de la Universitatea Babeş Bolyai,  lector universitar în cadrul departamentului de Științe Politice a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării.

Citește și: Fiscul din Iași a prins gigantul austriac Egger că își diminua profitul prin contracte intragrup de zeci de milioane de lei

Potrivit declarației sale de avere din 2020, Cynthia Curt Deaconescu a obținut un venit de 62.269 lei de la UBB și 70.432 de lei de la Secretariatul Guvernului.

În acest moment, cancelaria premierului e condusă de Mircea Abrudean, cu rang de ministru. Și despre acesta, presa a spus că a fost impus tot de Emil Boc, în momentul în care premier a ajuns Florin Cîțu, în 2021. „Gruparea din Transilvania vrea să îl impună în funcția de SGG pe Mircea Abrudean, prefectul județului Cluj. Printre cei care au făcut lobby pentru numirea lui Abrudean în această funcție se află primarul Emil Boc”, transmitea Europa liberă.

Ceea se întâmplă în acest caz este emblematic pentru administrația din România, unde se pare că nu mai acced decât persoanele de partid sau membri ai familiilor demnitarilor. Este o situație pe cât de gravă, pe atât de îngrijorătoare, deoarece politizarea a atins cote greu de imaginat.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Oana Stănciulescu
Oana Stănciulescu
Oana Stănciulescu este jurnalist din 1991. A debutat Dreptatea, ca reporter. A mai lucrat la România liberă, Ziua, Academia Cațavencu, BBC. A fost redactor-Sef la emisiunea „Chestiunea Zilei”, șef sectie Politic la PRO TV, redactor-șef adjunct la Evenimentul Zilei și Cotidianul. Realizator și analist la Realitatea TV și Antena 3. Director la Expres Magazin · A activat pe funcția de consilier la Institutul Diplomatic Român și presedinte la Societatea pentru Presă Liberă.
4 COMENTARII
  1. […] Așa se justifică și graba cu care Nicolae Ciucă a luat această decizie. Prin hotărârea de guvern pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 832/2022 privind stabilirea atribuțiilor, organizarea şi funcţionarea Cancelariei Prim-Ministrului se înființează funcția de secretar general al Cancelariei Prim-ministrului, scrie PressHub […]

  2. nu stiam ca boc-cap-de-bondoc a fost si Casanova! Si poate mai este…Te pui cu chelu’ ? Probabil ca abia asteapta mutarea decisiva a lui V.Orban, si asa sa fie numit guvernator de Transilvania, desi gaga de Sibiu poate fi cu un pas inaintea lui, a semnat un document secret (cu Ungaria) sa cedeze Transilvania, iar el, guvernator…Se pare ca insasi Putin a cedat ceva teritorii din Siberia, catre China…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Israelul a anulat ofensiva anunțată împotriva Iranului. Ce sfat a primit din partea SUA?

Israelul a anulat ofensiva anunțată împotriva Iranului. Ce sfat...

Noul oraș-magnet al României

Noul oraș-magnet al României se află în Banat, Timișoara...

Unii dintre cei mai spectaculoși dansatori de flamenco și de dans contemporan din lume vin la Iași

Unii dintre cei mai spectaculoși dansatori de flamenco și...

Descoperire revoluționară: superantibioticul

Descoperire revoluționară: superantibioticul sau medicamentul care poate ucide orice...