Fiscul din Iași a prins gigantul austriac Egger că își diminua profitul prin contracte intragrup de zeci de milioane de lei

Data:

Pește uriaș prins de inspectorii de la Fiscul ieșean. În urma unui control derulat la firmele din România ale grupului austriac Egger, s-a descoperit că acestea au trecut la cheltuieli deductibile contracte de zeci de milioane de lei semnate cu firme-mamă și firme-soră pentru utilizarea mărcilor Egger și achiziția de mărfuri intragrup.

Inspectorii nu au identificat cum a prestat efectiv societatea-mamă din Austria serviciile pe care le-a încasat și au pus la plată Egger România, stabilind impozit și TVA suplimentar de 7,7 milioane de lei. Egger a contestat rezultatele controlului la Curtea de Apel Suceava, dar a pierdut procesul. Recursul se va judeca la Înalta Curte.

Taxați cu 7,7 milioane lei

În urma unui control derulat în perioada 2018-2019 la firme din România ale grupului austriac de producție de mobilă, parchete și pardoseli Egger, Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Iași a decis să le oblige la obligaţii fiscale de plată de 3.363.754 lei, reprezentând impozit pe profit stabilit suplimentar şi 4.306.181 lei, reprezentând TVA stabilit suplimentar – în total, circa 7,7 milioane de lei.

Perioada verificată a fost octombrie 2013-decembrie 2018. Egger a achitat banii, iar apoi s-a adresat Curții de Apel Suceava, solicitând anularea deciziei și returnarea banilor, plus plata dobânzilor aferente sumelor stabilite cu titlu suplimentar și dobânzi calculate de la data achitării acestor sume de către aceasta şi până la data restituirii/compensării lor de către Direcția de Finanțe.

Citește și: „Coaliția lu’ Nicu și Marcel”. Ce a însemnat 2022 și care sunt pericolele noului an

Contract pentru „know-how”

Cea mai mare parte din cei 7,7 milioane de lei au provent din neadmiterea deductibilității unei cheltuieli în valoare de 10.259.579 RON şi a TVA aferentă în cuantum de 2.089.401 RON, înregistrate de societate cu privire la serviciile de licențiere şi de marketing prestate pentru firmele din România de Fritz Egger GmbH & Co Austria în baza unui contract din 2013.

Continuarea, în ReporterIS!


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto: Casian Mitu

spot_imgspot_img
ReporterIS
ReporterIS
REPORTER DE IASI este un watchdog iesean, axat 100% pe interesul public. REPORTER este un avertizor de integritate, urmarind exclusiv subiecte privind cheltuirea banilor publici si activitatea decidentilor publici. REPORTER DE IASI reuneste o echipa de ziaristi de investigatie cu experienta jurnalistica de peste 20 de ani fiecare.
9 COMENTARII
  1. Hai sa vedem toate multinationalelele de la noi care merg in pierdere de cand s-au deschis. Folositi fiscul ca arma politica acum, dar statul roman este furat cu multe miliarde de euro anual cu complicitatea clasei politice. Impozitam salariile mici si consumul prin tva, adica functionarea statului e platita din banii clasei de jos si de mijloc, dar capitalul mare e lasat sa faca optimizare fiscala fara nicio opreliste folosind infrastructura tarii (educatie publica, sanatate, drumuri, ajutoare de stat pentru angajatorii mari) low cost.

    • Acest exemplu nu este concludent prin accentuarea ca firma ar fi austriaca.Jonglerii cu marfa INEXISTENTA facturata pentru a fi bagata la cletuieli,la firme romanesti este ceva obisnuit. Care o face, sa plateasca! Dar 7,7 milioane lei, la un gigant, pe o perioada de 5 ani, este nimica toata! Iar multinationalele, cele mai multe perg pe profit, si, CEL MAI IMPORTANT: PLATESC LA ZI SALARIILE, TAXELE SI IMPOZITELE CATRE STAT! Asa ca mai usor cu pianul pe scari!

  2. Acu’ ( nu că țin cu austriecii ) da’ toate multinaționalele practică, mai mult sau mai puțin,.acest gen de politică fiscală, evident pentru a-și maximiza profitul. Da’ stau și mă întreb : statul român prin instituțiile sale ( SRI, Fisc, s.a.m.d. ) abia acum au descoperit ,,jmecheria” ?!….. Sau era ordin pe unitate să se-nchidă ochii?!….. Că la ,, plângerile” poporănilor de lucrează în multinaționale, ,, plânjeri” care curg de peste 10 ani, n-a reacționat nimeni.
    Constat că ,,Statul” român nu mai prezintă interesele poporului și asta necesită o schimbare…..

  3. Nu,mai cumpărați de la LIDL dacă vreți produse ieftine și proaspete duceti-va în piețe acolo aveți tot ce vă doriți la preț de producător,nu mai luați de la ei alimente fiindcă sunt cancerigene nu mai cumpărați,nici de la Carrefour nici de la Kaufland și de la nici o multinațională ăștia ușor ușor va otrăvesc încetul cu încetul ar fi bine că fiscul ieșean să îi sancționeze fiindcă nu și-au plătit impozitele către statul român.

    • esti pe langa subiect, multe din piata, nu intrunesc nici pe jumate calitatea si normele sanitare ale celor din magazie asa ca basti ba nationalist puturos

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related