EXCLUSIV | PSD și PNL cumpără și presa locală la bucată. Cazul Bistrița-Năsăud

Data:

spot_img

Partidele românești nu au cumpărat, cu bani de la buget, doar televiziuni și publicații naționale. PSD și PNL au eliminat criticile la adresa lor, cu fonduri publice, și din presa locală. Cumpărând-o la bucată.

Majoritatea consiliilor județene din țară și sute de primării plătesc milioane de euro pentru „publicitate”. În realitate, cu acești bani sunt promovați oamenii politici care dețin guvernarea locală și se cumpără tăcerea jurnaliștilor.

Puțini sunt cei care rezistă tentației. Iar jurnaliștii care se încăpățânează să-și facă meseria corect sunt fie supuși la presiuni din partea politicienilor și a afaceriștilor cu contracte la stat, fie sunt marginalizați de colegii lor „pătați”.

Citește și: Presiunile mafiei asupra jurnaliștilor: 10 litri de fecale, aruncați în redacția unei publicații din Iași

612.000 de euro numai în noiembrie. Partea „la vedere”

O căutare rapidă pe platforma online de achiziții publice (SEAP) ne arată dimensiunea fenomenului prin care presa locală este cumpărată. De exemplu, numai în luna noiembrie 2022 au fost achiziționate direct servicii de presă, în toată țara, în valoare de 3 milioane de lei (aproximativ 612.000 de euro).

Dar aceasta este doar partea vizibilă a fenomenului. Multe plăți nu se fac prin intermediul SEAP, ci fie direct de la partide către publicații (după cum a arătat Europa liberă), fie prin intermediul unor agenții de publicitate (investigația Recorder).

Aparatul de propagandă al partidelor este atât de puternic încât pune în stare de dependență financiară presa locală, prin mai multe metode.

Prima metodă: plata lunară. Adică achiziții lunare din catalogul SEAP, derulate de instituțiile publice din subordinea Primăriei sau Consiliului Județean. Acest sistem de plată pune în dependență publicațiile, pentru că oricând nu mai servesc intereselor de partid se sistează plățile.

Am identificat, de exemplu, o primărie care a plătit 9.000 de lei într-un contract și în publicația respectivă a apărut un singur articol.

Am găsit în contracte, fotografii taxate cu 200 de lei, deși publicația a preluat pozele direct de pe profilul/pagina primarului, fără să se deplaseze măcar la eveniment.

Studiu de caz: Bistrița-Năsăud

Primul lucru care se observă la presa locală din Bistrița-Năsăud este că există două tabere: una care susține PSD și una fidelă PNL. Ambele sunt finanțate atât cu bani de la partid, din subvenții de stat pentru propagandă, dar mai ales din contracte cu instituțiile controlate de fiecare formațiune politică.

Care sunt publicațiile fidelizate de PNL?

Datele despre finanțarea presei locale de către PNL arată care sunt publicațiile favorite ale acestui partid: Timponline, Ziar de Bistrița, Bistrița Express, Propolitica, Sângeorz TV, N1TV.

Plăți efectuate în 2021 de către PNL Bistrița-Năsăud, la capitolul propagandă și presă.
Plăți efectuate în 2021 de către PNL Bistrița-Năsăud, la capitolul propagandă și presă.

Am identificat și contractele pe care presa locală pro PNL le-a primit de la Centrul Cultural Municipal Bistrița, instituție subordonată Primăriei Municipiului Bistrița, condusă de primarul liberal Ioan Turc.

Achizițiile de „publicitate” presupun o plată lunară, de tip abonament.

Date oficiale din SEAP, extrase până la data de 28 noiembrie 2022
Date oficiale din SEAP, extrase până la data de 28 noiembrie 2022

În tabelul de mai jos, se pot vedea modalitatea de achiziție și plată lunară către publicațiile pro PNL.

Articole laudative în Timponline, din 2021 încoace

Analiza PRESShub a vizat și conținutul media al publicațiilor la care PNL a cumpărat servicii prin intermediul instituțiilor de stat. Am evaluat, de exemplu, reflectarea mediatică în ziarul Timponline, una dintre cele mai cunoscute publicații online din județ.

Cel mai recent articol din registrul critic la adresa Primăriei Bistrița datează din primăvara anului 2021, din februarie („Firma care face auditul în Primăria Bistrița are un singur angajat și un trecut tumultos în relația cu statul”). Articolul reproșează faptul că firma de audit angajată de Primărie are un singur angajat și 98,1% contracte cu statul.

Dar de atunci, pe site găsim exclusiv articole laudative la adresa primarului și administrației liberale sau, cel mult, prezentarea în registrul neutru a unor știri.

Firma din spatele ziarului Timponline este GHEMED PRODUCTION SRL (înființată în 2020), deținută de Cristiana Sabău, jurnalistă angajată la Radio România Actualități.

Ghemed figurează fără angajați în anul 2021 și cu contracte cu statul în valoare de 30.450 de lei. Firma are un profit de 279.409 lei, fiind plasat de site-ul specializat risco.ro mult peste media de profit a industriei.

Metoda intermediarului, folosită la centru, dar și la Bistrița

Primăria Bistrița a găsit o modalitate pentru a ascunde contractele cu presa locală. Astfel a realizat un contract cu un intermediar, firma SEPIA PRINT SRL, administrată de Cristian Radu Bumbu.

Prin această societate comercială se distribuie banii în presa locală fidelizată de PNL.

Primăria Bistrița alocă anual 200.000 lei pentru presă și publicitate. Publicarea unei fotografii în presa bistrițeană penelistă costă 200 de lei, iar un articol sau anunț (de o sută de caractere) este 400 de lei.

Prețurile și cerințele din contractul Primăriei Bistrița, pentru publicitate

Banii nu sunt cheltuiți inutil. După fiecare apariție a primarului Ioan Turc pe la televiziunile locale, declarațiile lui sunt preluate și transpuse în articole de către presa scrisă , cuvânt cu cuvânt.

Articol din Ziar de Bistrița, cu declarațiile primarului Ioan Turc.

Articole ca cel de mai sus apar după fiecare prezența a primarului la o televiziune locală.

9.000 de lei un articol

Un alt exemplu este contractul încheiat de Primăria Budacu de Jos cu GHEMED PRODUCTION SRL, prin care firma se angajează să publice articole și anunțuri în baza achiziției de către instituția publică a unui pachet de servicii din Catalogul SEAP în valoare de 9.000 de lei.

La o interogare simplă, vedem că pe site-ul timponline.ro a apărut un singur articol despre activitatea Primăriei Budacu de Jos și patru în total care menționează primarul sau comuna.

Primarul din Budacu de Jos este cunoscut în plan local pentru că a înființat și gestionat firma Trans Simy SRL, care câștigă de mulți ani de zile întreținerea de vară a drumurilor județene administrate de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud.

Primarul Alexandru Simionca a avut probleme și cu procurorii prin 2011 din cauza aceleiași firme, însă de atunci a avut grijă să nu mai figureze printre administratori.

Gazeta de Bistrița scrie că „anul 2022 îi aduce SRL-ului Trans Simy încă două contracte cu Consiliul Județean, pentru întreținerea drumurilor județene. Unul dintre ele este pentru asigurarea esteticii drumului, iar altul pentru întreținere îmbrăcăminte asfaltică.

Primul are o valoare de 500.000 de lei, iar al doilea de peste un milion de lei. (…) În spatele Trans Simy SRL se află nimeni altul decât primarul comunei Budacu de Jos, Florin Sandu Simionca.”

Despre contractele firmei primarului cu Consiliul Județean, nu am regăsit alte articole în presa locală, deși este un subiect pretabil la investigații.

În încercarea de a vedea care sunt explicațiile acestei tăceri, PRESShub a verificat contractele Primăriei Budacu de Jos cu presa locală. Am identificat încă două achiziții: una de 5.400 de lei la MANAGE VAULT SRL (site local stiribn.ro) și una de 7.000 lei la RĂSUNETUL MEDIA (ziar on line și print, rasunetul.ro).

Așadar, în total, comuna Budacu de Jos a plătit pentru presă și publicitate 21.400 lei, circa 4300 de euro.

Care sunt publicațiile fidelizate de PSD?

Metoda suveică prin care se folosesc alte instituții de stat pentru a finanța presa este folosită și de PSD. Centrul Județean de Cultură Bistrița-Năsăud comunică faptul că are contracte în valoare de 115.043 lei pentru publicitate.

Publicații care au luat bani de la Centrul Județean de Cultură Bistrița-Năsăud
Publicații care au luat bani de la Centrul Județean de Cultură Bistrița-Năsăud

Justificarea legală a acestor contracte este dată de faptul că instituțiile culturale desfășoară multe evenimente și manifestări care au nevoie de publicitate în presa locală.

Relevant este faptul că majoritatea articolelor scrise de ziarele în cauză anunță evenimentul, publică un afiș și prezintă în două sau trei rânduri ce urmează să se întâmple (text furnizat de Centrul Județean de Cultură, pe care îl găsim identic în toate publicațiile).

Puține articole prezintă o reflectare mediatică reală a manifestărilor culturale, cu relatări post eveniment. Exemplele sunt multiple.

Iată, de exemplu, avanpremiera filmului documentar etnografic „Colindătorii și Organizarea «Berii» la Șieuț”, prezentat aici, dar și într-o postare pe Facebook pe pagina Centrului Județean de Cultură Bistrița Năsăud.

Nu avem relatări de la vernisajul expoziției foto și nici despre modul în care s-a derulat evenimentul, cine a vorbit, cum a fost recepționat de public sau de specialiști etc.

Articolele din această categorie sunt copie la indigo și apar în toate ziarele care au contract cu Centrul și nu presupune un efort profesional extraordinar. În schimb, prin aceste contracte se cumpără tăcerea sau se fidelizează anumite publicații.

Plățile sunt lunare și funcționează pe același principiu, dacă o publicație iese din linia trasată, atunci pierde finanțarea.

Curge banul ca apa

O altă speță este regia de apă AQUABIS, firmă subordonată Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, la care unul dintre directori este chiar fratele președintelui CJ, Radu Moldovan.

La solicitarea noastră de a ne furniza informații despre contractele cu presa locală, firma AQUABIS a vrut să ascundă firmele cu care a încheiat contracte.

Conform legii nr. 544/2001, se prevede expres că sunt publice contractele încheiate de autoritățile și regiile publice.

Răspunsul AQUABIS, operatorul județean de apă și canalizare

Cum AQUABIS nu a răspuns direct, am căutat în platforma de achiziții publice SEAP.

Așa am aflat că societatea de apă are contracte cu:

  • Agenția 215 SRL (bistriteanul.ro) în valoare de 24.000,00 de lei (4.852,50  EUR) pentru: publicare comunicate – număr nelimitat – publicare anunțuri de angajare – nelimitat – redactare/publicare articole privind investițiile – oricând, la cerere – realizare emisiune – 60 min/1/ luna – la cerere.
  • AQUABIS are contract de difuzare publicitate lunară, anunțuri și interviuri cu Radio Transilvania Bistrița, pentru 12 luni, în valoare de 10.156,80 de lei (2.052,21  EUR).
  • La Răsunetul, firma de apă plătește 2.760,00 de lei (557,69  EUR) pentru comunicate de presă, anunțuri de mediu, angajare  și abonament.

Așadar, AQUABIS a încercat să ascundă cu cine din presa locală are contracte și am reușit să le dezvăluim public, așa cum o cere și legea. Mai mult, AQUABIS a cumpărat mai mult decât niște simple anunțuri, așa cum a încercat să ne inducă în eroare.

Nominalizarea ca cetățean de onoare a unui corupt, trecută sub tăcere

Avem multe exemple despre cum în momente importante presa locală tace complice. De exemplu, recent au fost nominalizate mai multe persoane pentru titlul de cetățean de onoare.

Unul dintre cei propuși a fost Traian Larionesi, patronul Frasinul SRL, firmă care s-a specializat mai nou pe lucrări de construcții civile și infrastructură rutieră.

Societatea a primit și executat un contract de 27 milioane de euro la Complexul Sportiv Polivalent din cartierul Unirea din Bistrița.

Citește și: CJ Bistrița-Năsăud face cetățean de onoare un afacerist inculpat pentru corupție

Traian Larionesi este un apropiat la președintelului Consiliului Județean Bistrița Năsăud, Radu Moldovan (PSD). În documentele Consiliului Județean, Larionesi este lăudat pentru aportul său la dezvoltarea mediului de afaceri bistrițean, în timp ce patronul și firma se află în prezent sub ancheta într-un dosar penal pentru fapte de corupție.

Mai mult, Frasinul a fost implicată în schemele de exploatare irațională a pădurilor practicate de  concernul austriac Sweighofer, fiind amendată de Consiliul Concurenței pentru practici neconcurențiale în anul 2021 cu o amendă de peste 3 milioane de lei.

Citește și: Decizia de a face cetățean de onoare un afacerist penal, luată de CJ Bistrița la recomandarea unui alt afacerist controversat

Presa fidelizată de PSD nu a pus pe tapet anchetele de presă în legătură cu firma Frasinul și patronul său, care vizează tăierile ilegale de arbori.

În Bistrița, cu excepția saptamana.online, nu a publicat nimeni situația privind nominalizarea lui Larionesi Traian, un inculpat pentru corupție, drept cetățean de onoare al județului.

Știrea a fost cuprinsă ulterior în Revista Presei făcută de Hotnews și a fost preluată de mai multe ziare naționale și regionale, dar în plan local nu a fost nicio altă voce critică.

Pozitivi cu finanțatorii, duri cu rivalii PSD

Bistrițeanul.ro, celălalt ziar important din județul Bistrița-Năsăud, este catalogat a fi de partea PSD, are contracte importante cu Centrul Județean de Cultură, dar și cu AQUABIS.

PSD nu a făcut publice firmele prin care își face propagandă politică. În analiza de conținut, observăm că articolele publicate de bistrițeanul.ro sunt preponderent pozitive sau neutre în legătură cu Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și primăriile PSD.

Pe de altă parte, Primăria Bistrița – controlată de primaru liberal – este destul de prezentă în registrul negativ prin articolele publicate de ziar.

Contractele cu statul ale bistrițeanul.ro extrase de pe SEAP pentru 2021 sunt în valoare de 62.300 de lei, la o cifră de afaceri de 283.441 de lei, conform risco.ro.

Pentru 2022, am regăsit în Catalogul SEAP mai multe achiziții în valoare totală de 53.000 de lei: Consiliul Județean (achiziție de 16.000 de lei), AQUABIS (achiziție de 24.000 de lei), Centrul Județean Cultură (achiziții de 13.000 de lei.)

Răsunetul Media – oficiosul județului Bistrița-Năsăud – e ca apa de ploaie

Ziarul Răsunetul este publicația cea mai veche din județul Bistrița-Năsăud, a activat și în perioada comunistă sub numele de Ecoul, iar în prezent nu s-au schimbat prea multe în politica editorială.

Toate articolele sunt în stilul elogiilor aduse unor politicieni și instituții publice, toate știrile sunt pozitive, nu există probleme de niciun fel.

Dacă citești exclusiv Răsunetul, ai impresia că în județ se întâmplă numai lucruri bune.

Publicația are o ediție on-line, dar și una tipărită, de unde mai obține niște bani din abonamente. Majoritatea primăriilor din județ au contract cu Răsunetul pentru că publicația are și ediția print, dar și datorită abordării unui stil jurnalistic inofensiv, în registrul pozitiv și cu accent pe realizările primarilor.

Răsunetul Media face cele mai mari vânzări din județ din contractele cu statul, respectiv nu mai puțin de 160.090 lei, sumă care la alte publicații locale reprezintă toată cifra de afaceri.

Răsunetul este aparent o rețetă de succes, nu deranjează pe nimeni și devine o platformă unde se exprimă propaganda politică indiferent de culoare politică.

Răsunetul are contracte mari cu: Consiliul Județean BN (59.727,36 de lei), Primăria Năsăud (16.047,12 de lei), Primăria Budacu de Jos (7.000 de lei), Primăria Șanț (6.050 de lei), Primăria Ilva Mică (4.800 de lei) (sursa datelor SEAP). 

Restul contractelor semnate de Răsunetul cu instituțiile de stat.

Primăria Năsăud are contract cu ziarul, deci apar și articolele laudative cu mari realizări:

Sau un articol care ne spune că au fost semnate niște acte, lucruri care sunt în fișa postului și revin ca atribuții curente ale unui primar, pe care nicio publicație nu le-ar scrie fără un contract pentru că nu interesează publicul.

Urmăriți PressHUB și pe Google News


Articolul susținut de Ambasada Germaniei la București

spot_imgspot_img
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș este editor al publicației bistrițene Săptămâna online. Ofițer în rezervă, analist de intelligence și jurnalist. Are o experiență bogată în analiza de intelligence, este expert în domeniul securității naționale și vrea să contribuie la dezvoltarea spiritului civic prin lansarea acestui săptămânal și alte proiecte civice interesante.
12 COMENTARII
  1. […] Puțini sunt cei care rezistă tentației. Iar jurnaliștii care se încăpățânează să-și facă meseria corect sunt fie supuși la presiuni din partea politicienilor și a afaceriștilor cu contracte la stat, fie sunt marginalizați de colegii lor „pătați”, scrie PressHub […]

    • Scrieti de targu mures, de 20 de ani sunt intermediari la publicitatea primariei, care dau simbolic la presa si pastreaza malaiul. Cine nu e de acord cu mafia nu mai pupa banii aia.

  2. […] Puțini sunt cei care rezistă tentației. Iar jurnaliștii care se încăpățânează să-și facă meseria corect sunt fie supuși la presiuni din partea politicienilor și a afaceriștilor cu contracte la stat, fie sunt marginalizați de colegii lor „pătați”, scrie PressHub […]

  3. […] Puțini sunt cei care rezistă tentației. Iar jurnaliștii care se încăpățânează să-și facă meseria corect sunt fie supuși la presiuni din partea politicienilor și a afaceriștilor cu contracte la stat, fie sunt marginalizați de colegii lor „pătați”, scrie PressHub […]

  4. […] Puțini sunt cei care rezistă tentației. Iar jurnaliștii care se încăpățânează să-și facă meseria corect sunt fie supuși la presiuni din partea politicienilor și a afaceriștilor cu contracte la stat, fie sunt marginalizați de colegii lor „pătați”, scrie PressHub. […]

  5. Este un articol bun dar nu scoate la iveala nesimtirea cu care presa locala din Bistrita-Nasaud incaseaza bani publici. Nu ati mentionat absolut nimic de ADI Deseuri care finanteaza toata presa locala chiar si site-uri obscure cu 10 vizitatori. Spre exemplu, pana nu demult Tîmponline avea un banner cu ADI Deseuri pe care scria „Click aici…” atat doar ca bannerul nu avea configurat niciun link… Sa razi sau sa plangi? Oare Radio Romania Actualitati nu are nimic de spus despre talharia in vazul lumii pe care o face un angajat de-al lor?

  6. Interesant. La fel de interesant ar fi să publicați și sursele dumneavoastră financiare, că am o bănuială că jurnaliștii de la Presshub nu trăiesc prin fotosinteză. Ar fi corect să vedem din ce bani trăiesc ziariștii care scriu despre corectitudine.

  7. Mafia usl a legat aproape, 99%, toata presa la ugerul sau, cancerigen pt. democratia subreda, originala, dar benefica pt. mercenarii denumiti, pompos, jurnalisti. Nu veti gasi un judet cu o presa cat de cat curata, onesta cu cititorii/ascultatorii/telespectatorii, profesionista. Incercati un experiment simplu: politica editoriala. Pe langa banii a) -primariilor/ cj-urilor/ deconcentratelor/ ministerelor/ agentiilor/ etc.partidului unic usl, vin torente de bani si de la, b.)- companii subordonate CL-urilor/ CJ-urilor, firme/ ong-uri de partid, biserici etc., c)- direct, in numerar, fara doc. fiscale, de la primari/ sefi din primarii/ prefecturi/ Cj/ parlamentari/ consilieri/ patroni/ interpusi. Imbratisez, urez succes si stabilitate financiara celor cateva institutions de presa si jurnalisti ff.buni, cinstiti, profesionisti din presa centrala si locala care au rezistat asaltului desantat al poulitrucilor/ magistratilor/ politistilor etc. uselisti . Trist, prostimea ii voteaza…

  8. Dle redactor sef, asa, de sarbatori, faceti un studiu edification,pe presa jud. : ex. jud. Arad de Craciun. Vin banii, fara numar…arq.ro= gazeta de perete ( nu-i ziar) = falca/dep. Glad pnl/usl; ghidularadului.ro=falca/pnl; newsar.ro = pnl/psd; arad24.net= pnl/psd; livearad.ro=psd; flacararosie.ro=psd/pnl; glsa.ro = finul falca ÷pnl,psd, + toti care platesc la gazeta de perete( nu-i ziar, e Scanteia anilor ceausisti) , liber la Palcu/ dosare dna la sertarrr; aradon= falca/pnl/psd; specialarad=servicii; restul cu 0 vizitatori/unici= pnl+psd. Valabil pt.romunistanul Joiana.ist. E fain’ ,nu????!!!!! Verificati.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

MApN: Nu a fost confirmată traversarea spaţiului aerian românesc de o rachetă rusească

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a anunțat miercuri că nu...

Omul bun la toate din MJ, „uns”magistrat de legătură la Chișinău

Ministerul Justiției, condus până ieri de Alina Gorghiu, alege...

Ședința pentru învestirea Guvernului propus de Ciolacu. Cătălin Drulă: „la vremuri noi, tot voi”

Ședința pentru învestirea Guvernului propus de Ciolacu. Cătălin Drulă:...