EXCLUSIV „Topul” festivalurilor, după numărul de consumatori de droguri identificați de polițiști

Data:

spot_img

Traficul și consumul de droguri sunt fenomene asociate cu distracția, iar polițiștii identifică tot mai mulți consumatori de substanțe psihoactive la festivalurile organizate în România.

Am solicitat Poliției Române să ne comunice numărul de infracțiuni la regimul drogurilor identificate în această vară și, pe baza răspunsului oferit de autorități, am realizat un clasament al festivalurilor din punct de vedere al prezenței substanțelor halucinogene.

În perioada iunie-august 2022, la nivel național au avut loc mai multe festivaluri cu participarea unui public numeros, respectiv SAGA, NEVERSEA, ELECTRIC CASTLE, UNTOLD și SUMMER WELL.

Pe locul I se află, potrivit datelor oferite de Poliția Română, festivalul UNTOLD, unde au fost constatate 138 de infracțiuni la Legea 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri și 44 de infracțiuni privind „Conducerea unui vehicul sub influența unor substanțe psihoactive”.

Locul al doilea este ocupat de festivalul ELECTRIC CASTLE, unde au fost constatate 121 de infracțiuni la Legea 143/2000, privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri și 68 de infracțiuni potrivit art. 336 alin 2 din CP „Conducerea unui vehicul sub influența unor substanțe psihoactive”.

Festival SAGA este pe locul al treilea, la foarte mică diferență de locul doi, căci au fost constatate 120 de infracțiuni la Legea 143/2000, privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.

Pe patru, se situează avem festivalul NEVERSEA, unde au fost constatate 73 de infracțiuni la Legea 143/2000, privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri și 30 de infracțiuni potrivit art. 336 alin 2 din CP „Conducerea unui vehicul sub influența unor substanțe psihoactive”.

Cel mai „cuminte” festival din acest an a fost SUMMER WELL, unde au fost constatate 3 infracțiuni de trafic și consum de droguri și 1 infracțiuneprivind „conducerea unui vehicul sub influența unor substanțe psihoactive”.

Poliția Română nu a menționat ce fel de substanțe halucinogene au fost identificate, în cadrul acestor evenimente muzicale.

Citește și: Spionii Rusiei au înțeles greșit Ucraina și au indus în eroare Kremlinul, înainte de război

Ce de făcut? Cum reacționăm ca părinți?

Festivalurile de pe primele două locuri, UNTOLD și ELECTRIC CASTLE, sunt organizate în județul Cluj, devenind în timp renumite și pentru consumul de droguri.

Totuși, problema nu poate fi abordată simplist, în sensul etichetării tuturor tinerilor care merg la festival ca „drogați”. Astfel de abordări nu ajută cu nimic, însă e important pentru sănătatea tinerilor să știe la ce se expun prin consumul chiar și ocazional de droguri.

De asemenea, este important să știe ce anume substanțe consumă. Spre exemplu în Europa occidentală există politici publice care vizează desfășurarea în siguranță a vieții de noapte.

Una dintre măsuri este instalarea unor aparate de testare a drogurilor. Care este beneficiul? În primul rând consumatorul află în câteva minute ce conține praful respectiv.

Citește și: Ana Blandiana: A fost infinit mai tragic pentru o femeie, în închisorile comuniste

Acest lucru e important pentru viața consumatorilor pentru că mulți ajung la urgențe la spital și nu știu ce au consumat, iar medicii nu știu ce antidot să folosească. O altă parte bună este că autoritățile află în acest fel care sunt noile substanțe de pe piață și își pot adapta strategiile în funcție de acest lucru.

Părinților li se recomandă să discute problema consumului de droguri în mod direct și deschis cu copiii. Inevitabil ei vor ajunge la un moment dat să aibă de făcut o alegere: să încerce drogul sau nu.

În România, vârsta medie la care un copil se apucă să consume droguri este 12 ani, ceea ce înseamnă că trebuie cât mai repede să începeți această discuție. În lipsa informațiilor pe care părinții le pot pune la dispoziție tinerilor, ei sunt expuși altor medii de informare care pot influența această alegere.

În general, consumatorii și traficanții laudă efectele nemaipomenite ale drogurilor, tocmai în ideea de a-i convinge și pe alții să consume și să cumpere droguri. Mulți tineri încep consumul în contextul unor petreceri sau festivaluri unde grupul din care fac parte dictează ce se întâmplă.

Curiozitatea specifică vârstei și nevoia de integrare în grup, teribilismul sau unele probleme de adaptare pot favoriza consumul de droguri.

Așadar mai bine faceți un efort ca părinți să vă informați și să vă familiarizați cu fenomenul și începeți în mod serios discuții deschise cu tinerii despre pericolul drogurilor recreaționale.

Foto: Untold.ro

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș este editor al publicației bistrițene Săptămâna online. Ofițer în rezervă, analist de intelligence și jurnalist. Are o experiență bogată în analiza de intelligence, este expert în domeniul securității naționale și vrea să contribuie la dezvoltarea spiritului civic prin lansarea acestui săptămânal și alte proiecte civice interesante.
5 COMENTARII
  1. Articol slab ca sa faca rating. Puneti acele numere si procentual cu numarul de participanti (chiar daca aproximativ). s-ar putea sa vedem o alta ordine a topului

  2. Ce propunere idioata ? Pe langa bancomate sa fie instalate automate unde sa verifici drogul cumparat ! HALAL ZIARIST ! Solutia este inasprirea pedepselor pentru detinerea oricarui fel de drog ! „Smecheria ” cu ” pentru consumul propriu ” e o tampenie pentru eludarea legii ! Deja fenomenul e cam scapat de sub control si daca nu se iau masuri , o parte din „generatia tanara ” va fi pierduta pentru totdeauna !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Donald Trump promite o nouă eră de prosperitate

Donald Trump promite o nouă eră de prosperitate. Cel...

Cristian Ghinea: „Ciolacu se pregătește să renunțe la 3 miliarde de euro din PNRR”

Cristian Ghinea: „Ciolacu se pregătește să renunțe la 3...

Victor Negrescu, despre revenirea lui Donald Trump la Casa Albă: „Ține de noi să ne pregătim”

Victor Negrescu a făcut o scurtă analiză a provocărilor...