Scandalul primelor de Crăciun de la Transelectrica este departe de a se încheia. Un director din cadrul Companiei Naționale de Transport al Energiei Electrice (CNTEE) a sesizat Consiliul de Supraveghere al companiei și Consiliul pe probleme de integritate, după ce presa a publicat primele de circa 300.000 de euro de care au beneficiat 456 de salariați.
Cătălin Sava este director al Unității management integrat, comercial-achiziții din cadrul Transelectrica și s-a constituit ca avertizor de integritate în acest caz. Acesta susține, într-un document transmis Consiliului de Supraveghere și care a ajuns în posesia PRESShub, că există numeroase nereguli care se desprind din acordarea primelor, pe care o consideră ilegală, și anunță posibilitatea depunerii unui denunț penal la DNA.
Autori: Oana Stănciulescu, Răzvan Chiruță
Primele, acordate în mare viteză și fără evaluare
Conducerea Transelectrica a decis, printr-un protocol încheiat pe 20 decembrie 2022, ca directorul general să aibă la dispoziție o sumă de bani pentru a-i premia, la final de an, pe cei mai merituoși, ceea ce s-a și întâmplat o zi mai târziu.
Transelectrica a identificat 456 de salariați care au primit prime în valoare totală de sute de mii de euro. Nicolina Anuța Vărzaru, director direcție, care a semnat alocarea acestor prime, se află printre beneficiari, cu cea mai mare sumă, de 20.000 de lei, adică 4.000 de euro.
Singurul din cei 456 de salariați care se califică la o sumă similară este fiul deputatei PSD Steluței Cătăniciu (fostă membră PD, PNL, ALDE), Tudor Rareș Cătăniciu, la rândul său director la Transelectrica.
Unul dintre directori cu primă de 15.000 de lei este Filipoiu Alina Elena, care figurează ca având funcția Director de unitate.
Cătălin Sava susține că protocolul în baza cărora s-au dat primele prevedea că „fondul de premiere alocat va fi repartizat salariaților diferențiat, în funcție de performanțele profesionale individuale rezultate din evaluarea acestora”.
În realitate, însă, „nu există documente justificative interne, concretizate în rapoarte de evaluare pentru fiecare angajat care este menționat în tabel”.
Directorul mai arată că, de altfel, nu ar mai fi existat astfel de evaluări la Transelectrica de 3 ani, „deci nici primele acordate acestora nu au un caracter obiectiv, bazat pe criterii de performanță”.
„Între data protocolului (…) și data tabelului anexă la protocol (…) nu s-au scurs mai mult de 24 de ore, ceea ce înseamnă doar 8 ore lucrătoare, fiind mai mult decât evident că nu se putea efectua o analiză și întocmi documente justificative pentru 456 de salariați în acest interval de timp”, mai arată directorul Unității management integrat, comercial-achiziții din cadrul Transelectrica
Cătălin Sava afirmă că au fost premiați și angajați din unitatea pe care o conduce, dar pentru care el nu a semnat nici o evaluare sau documente justificative.
Nici beneficiarii nu știu de ce au primit prime
Avertizorul de integritate menționează că nici măcar sindicatul salariaților din Transelectrica nu a înțeles criteriile în baza cărora s-au dat primele și a scris acest lucru într-o solicitare de explicații către conducerea companiei.
Protocolul în baza căruia au fost acordate primele a fost încheiat cu Federația Națională a Sindicatelor din Electricitate „Univers”. Într-adevăr, după ce subiectul a ajuns în presă, federația a trimis o notă conducerii Transelectrica în care precizează că există discrepanțe uriașe între sume, între cea mai mică primă și cea mai mare primă, solicitând accesul la informațiile privind modalitatea de acordare a primelor, sub toate aspectele – încadrarea în criteriile de acordare stabilite prin protocol.
„Odată cu apariția articolelor de presă în care erau prezentate detaliat sumele acordate și beneficiarii primelor cu caracter special, am sesizat discrepanțe majore între salariații companiei, ca de altfel și o diferență semnificativă între cea mai mare și cea mai mică sumă acordată, pentru multe poziții din listă fiind imposibil să înțelegem raționamentul sau încadrarea într-unul din criteriile de acordare stabilite prin protocol”, se arată în nota transmisă conducerii Transelectrica.
Interesant este că cei doi semnatari ai notei transmise către conducerea companiei au beneficiat ei înșiși de prime de câte 6.000 de lei fiecare”.
Avertizorul de integritate: Tudor Cătăniciu, mai mult absent
Despre Tudor Cătăniciu, care a primit cea mai mare primă de Crăciun, de 4.000 de euro, directorul-avertizor de integritate afirmă că este „un angajat care s-a remarcat doar prin absenteism de la locul de muncă și anonimat, care este mai degrabă necunoscut de către salariații de la CNTEE Transelectrica SA și cu atât mai puțin capabil să fie eligibil din punct de vedere profesional pentru primirea unei prime”.
Cătălin Sava mai precizează în documentul menționat că Tudor Rareș Cătăniciu ar avea susținea lui Mircea Abrudean, cu care ar fi prieten din copilărie.
PRESShub nu a reușit să identifice un CV al lui Tudor Cătăniciu nici pe site-ul Transelectrica, nici pe cel al Secretariatului General al Guvernului, unde a mai lucrat înainte de a se transfera la compania de stat.
Ca atare, ce l-a recomandat pentru guvernul României rămâne un mister. Singura explicație pare să fie mama acestuia, Steluța Cătăniciu, fost membru PNL, ALDE, PRO România, PSD, actualmente Partidul Puterii Umaniste, care s-a autodenunțat în presa clujeană, în 2014, atunci când a declarat cât de greu i-a fost să-și angajeze fiul la stat.
„A fost o perioadă consilier la ministrul Muncii, doamna Mariana Câmpeanu, pentru că, din păcate, aici în Cluj nu i-am găsit un loc de muncă. A lucrat pe 2.000 de lei, pe jumătate de normă la domna Câmpeanu, pentru că în Cluj din cauza unui membru al PNL, cum a fost Horea Uioreanu, la care nu puteai deschide ușa decât cu plicul în mână, nu am putut să îi găsesc un loc de muncă.
Eu ca membru al PNL nu i-am găsit de lucru băiatului meu decât pe jumătate de normă. Ăsta a fost motivul pentru care a plecat după câteva luni de zile pentru că nu și-a găsit loc de muncă”, a declarat Steluța Cătăniciu.
Traiectoria profesională a tânărului, și cu siguranță experimentatului Tudor Rareș Cătăniciu, face obiectul mai multor articole, cum este și cel privind transferul la cabinetul Secretariatului General Adjunct, același Mircea Abrudean.
„Liberalii nu încetează cu nepotismele: Tudor Rareş Cătăniciu, fiul Steluței Cătăniciu, fostă membră PD, în echipa lui Emil Boc, apoi PNL vechi, apoi membră a Partidului Conservator, apoi ALDE, iar acum PSD, a fost propulsat la cabinetul de adjunct al Secretariatului General al Guvernului, Mircea Abrudean”, scria PSnews, în mai 2021.
Cătăniciu.Jr a împrumut 135.000 de euro de la Mircea Abrudean
Unul dintre aspectele interesante din „cariera” lui Tudor Cătăniciu se găsește în declarația de avere a acestuia.
Astfel, fiul deputatei PSD a împrumutat, potrivit declarației de avere din data de 17 februarie 2022, 135.000 de euro de Mircea Abrudean, șeful cancelariei prim-ministrului Nicolae Ciucă. La momentul respectiv, Tudor Cătăniciu lucra la Secretariatul General al Guvernului
Împrumutul a avut ca dată scadentă același an, 2022. Nu este clar cum ar fi putut plăti Rareș Tudor Cătăniciu suma de 135.000 de euro, în condițiile în care veniturile sale anuale sunt sub această suma și nu figurează alte venituri sau împrumuturi.
PRESShub nu a reușit să-l contacteze pe Tudor Cătăniciu, pentru a explica cum a înapoiat împrumutul. În schimb, am discutat cu Mircea Abrudean, care a precizat că îl cunoaște de multă vreme pe tânăr și are încredere în el.
Mircea Abrudean pentru PRESShub: Îl știu de mult pe Tudor Cătăniciu și am încredere în el
Șeful Cancelariei prim-ministrului a declarat, pentru PRESShub, că l-a împrumutat pe Tudor Cătăniciu cu 135.000 de euro pentru că îl cunoaște de foarte mulți ani și are încredere în el.
„A avut nevoie de bani să cumpere o jumătate dintr-un teren moștenit de o mătușă sau ceva de genul ăsta. Mi-a cerut banii în ianuarie și mi i-a returnat în martie. Eu am avut o disponibilitate de bani și am putut face un gest de genul ăsta”, a răspuns Mircea Abrudean.
Întrebat de unde a avut o sumă atât de mare cash, șeful Cancelariei prim-ministrului a menționat că a primit banii de la firma sa.
„Dacă vă uitați în declarația mea de avere, eu am creditat foarte multă vreme firma la care sunt asociat unic, firma deținea un imobil, pe care l-am vândut și din acea vânzare mi-am recuperat suma respectivă”, a explicat Mircea Abrudean, pentru PRESShub.
În declarația de avere a lui Mircea Abrudean de anul trecut, din iunie, nu este menționat acest împrumut, însă sunt precizate alte două. Bunăoară, șeful Cancelariei primului ministru a împrumutat firma Romanian Diners SRL, care are ca obiect de activitate „Restaurante și alte servicii de specialitate”, cu suma de 422 020 lei, firma având în 2019 un singur angajat. Al doilea împrumut este în valoare de 10.000 de euro și a fost acordat lui Gavril C.
Șeful Cancelariei prim-ministrului a precizată că în declarația sa de avere împrumutul către Tudor Cătăniciu nu apare pentru a fost dat în ianuarie.
Pe de altă parte Mircea Abrudean susține că avertizorul de integritate care a făcut reclamația cu privire la primele de la Transelectrica ar avea și el un „istoric interesant și niște vechi conflicte” ale lui Cătălin Sava cu managementul companiei de stat.
Alte nereguli la Transelectrica
Avertizorul de integritate Cătălin Sava semnalează și alte nereguli din activitatea companiei la care este director. De pildă, acesta susține faptul că Nicolina Anuța Vărzaru, manager, director direcție, care a semnat alocarea acestor prime, dar se află și printre beneficiari, cu cea mai mare sumă, de 20.000 de lei, ar fi trebuit să restituie companiei suma de 237.044 lei, situație în care nu ar fi putut beneficia de premiere.
„Cu privire la doamna Nicolina Anuța Vărzaru – directorul Direcției Resusrse Umane – beneficiara unei prime record de 20.000, este de evidențiat Rezoluția Directoratului nr 55611/22.11.2022, în care se solicită promovarea unei acțiuni în răspunde re civilă delictuală împotriva acesteia și a unor membri din Directoratele/ Consiliile de supraveghere anterioare pentru recuperarea sumei de 237.044 lei, acest demers făcând inadmisibilă premierea unei persoane față de care compania, prin directoratul ei, a decis în prealabil luarea unor măsuri coercitive.
Transelectrica este o companie aflată în subordinea directă a Secretariatului General al Guvernului, condus în prezent de Marian Neacșu (PSD). Președintele-director al Transelectrica este Gabriel Andronache, un absolvent al Academiei de Poliției, dar care a activat ca ofițer în MApN, fost consilier al lui Mihai Tudose, pe vremea când acesta a ocupat funcția de prim ministru.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
Foto: Ziar de Cluj