EXCLUSIV Vicepreședintele UDMR, bani europeni și de la guvernul ungar, pentru o pensiune în Ardeal

Data:

spot_img

O firmă înființată de vicepreședintele executiv UDMR, Levente Novák, și fratele acestuia au obținut fonduri europene în valoare de 70.000 euro și 35 milioane de forinți din Programul Kisfaludy din Ungaria, pentru construirea și amenajarea unei pensiuni. Potrivit datelor publice despre programul din Ungaria, firma nici nu ar fi eligibilă, deoarece la data accesării fondurilor pensiunea nu era funcțională și nici nu se află pe teritoriul Ungariei.

Deși sunt bani publici, și am cerut pentru ce s-a făcut cu banii accesați pe fiecare program, informațiile sunt ținute la secret așa că nu putem ști că este vorba despre dublă finanțare pentru aceleași lucrări.

În curând, se va deschide o nouă pensiune în hotarul localității Miercurea Nirajului pe drumul ce duce spre Tâmpa. Terenul din câmp nu are nimic deosebit și nici drumul nu este foarte circulat, deci, primul lucru care ne vine-n minte e că acesta nu este cel mai potrivit amplasament pentru o pensiune.

Dar dacă ne uităm la planul urbanistic general al localității Miercurea Nirajului, devine clar care a fost motivul amplasării pensiunii în acest loc: una din ieșirile de pe viitoarea autostradă A8 Târgu Mureș-Iași va trece foarte aproape de pensiune. Astfel, după construirea autostrăzii acest loc va fi, cu siguranță, circulat.

Linia albastră discontinuă arată locul unde va trece autostrada și ieșirea de pe autostradă. Am marcat cu bulina portocalie locația aproximativă a pensiunii
Linia albastră discontinuă arată locul unde va trece autostrada și ieșirea de pe autostradă. Am marcat cu bulina portocalie locația aproximativă a pensiunii

Firma care construiește pensiunea de două margarete, cu șase camere, a fost înființată de Levente Novák, politician UDMR, vicepreședinte executiv, împreună cu fratele său, Botond Novák, în martie 2018.

Construcția a fost finanțată din două surse: în mai 2018 firma a obținut o finanțare nerambursabilă de 70.000 euro de la Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), iar apoi, în anul 2020, a câștigat o finanțare de alte 35 milioane de forinți din programul Kisfaludy (aprox. 100.000 euro la cursul valutar din momentul respectiv) pentru dezvoltarea pensiunii care, la momentul respectiv, nu avea nici fundația făcută.

Citește și: Una dintre cele mai mari școli profesionale din Harghita, se modernizează cu bani europeni. Proiectul are întârzieri majore

În locul documentației de proiect am primit o declarație GDPR

Fiindcă pensiunea este finanțată din două surse publice, am solicitat să vedem ce se face pe fiecare proiect în parte și ce plăți s-au făcut pe fiecare proiect în parte, ca să vedem dacă nu este vorba despre dublă finanțare pentru aceleași lucrări și se decontează aceleași cheltuieli în ambele părți. 

Pentru a vedea dacă totul este în regulă, ar trebui să comparăm și deconturile și facturile depuse către cei doi finanțatori pe lângă proiectele depuse de Nyarad Agro Turism SRL. Aceasta ar fi singura metodă prin care s-ar putea dovedi dacă aceleași materiale și aceleași lucrări au fost suportate de ambii finanțatori.

Pensiunea și împrejurimile. Foto: Zoltán Egyed Ufó
Vicepreședintele UMDR. Pensiunea și împrejurimile. Foto: Zoltán Egyed Ufó

Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. nu ne-a răspuns încă la solicitarea de informații publice trimisă către aceasta în 12 august. Entitatea care implemetează proiectul, Asociația Leader Valea Nirajului ne-a trimis mai întâi către FEADR.

De acolo însă ne-au răspuns că documentele care ne interesează: atât proiectul depus de firma Nyarad Agro Turism SRL, cât și deconturile acesteia trebuie să ni le pună la dispoziție Asociația Leader Valea Nirajului, deoarece aceasta răspunde de acest proiect.

Asociația ne-a trimis, într-un final, o prezentare a proiectului de o pagină, respectiv o declarație  GDPR de 3 pagini, informându-ne că în viitor vor publica o descriere mai detaliată pe site-ul lor. 

Deși entitățile care au publicat proiectele nu și-au dat concursul pentru eliberarea datelor de interes public, am reușit totuși să adunăm destul de multe informații despre acest proiect.

Terenul cumpărat de la OMV, apoi cedat unei firme nou înființate

Proiectul datează din iunie 2016 când Levente Novák a cumpărat de la OMV Petrom SA terenul de 1545 mp. – o fostă benzinărie conform cărții funciare – aflat în hotarul localității Miercurea Nirajului.

La începutul lui septembrie 2022 pensiunea era aproape gata. Foto: Zoltán Egyed Ufó
La începutul lui septembrie 2022 pensiunea era aproape gata. Foto: Zoltán Egyed Ufó

În perioada respectivă Levente Novák câștiga 65 mii lei anual ca angajat al Senatului, fiind delegat de UDMR ca membru supleant în Consiliul Național de Integritate. Pe lângă aceasta, era remunerat și de fundația Pro Economica, respectiv de Fundația Eurotrans, sprijinite de Guvernul Ungar. În același an politicianul proaspăt căsătorit a primit și un dar de nuntă în valoare de 235.000 lei (47.000 euro).

La 18 martie 2018, Levente Novák și fratele acestuia, Botond Novák, au înființat societatea comercială Nyarad Agro Turism SRL cu profil facilități de cazare de scurtă durată. (Dealtfel Novák deține părți sociale în mai multe alte firme.) La scurt timp după înființarea firmei, la 23 martie 2018, Novák a cedat dreptul de superficie a terenului către Nyarad Agro Turism SRL pe 15 ani.

Citește și: EXCLUSIV Pe urmele banilor risipiți pe evenimente rurale comune în România și Ungaria

Nici fundația nu fusese terminată și au și depus un proiect pentru dezvoltare

La 3 mai 2018, societatea comercială Nyarad Agro Turism SRL a câștigat un proiect european de 70.000 EUR  de la FEADR. Entitatea care a anunțat și organizat sesiunea de proiecte a fost Asociația Leader Valea Nirajului. Un detaliu interesant: frații Novák au înființat firma a Nyarad Agro Turism SRL la două săptămâni după publicarea apelului, firmă cu care au câștigat proiectul.

Pensiunea a obținut autorizația de construire după aproape doi ani, în data de 29 aprilie 2020 și s-au și apucat de lucru: în această perioadă am primit mai multe fotografii cu lucrările de terasamente de lângă drum de la cititorii noștri. 

Lucrări de terasamente în primăvara anului 2020 (fotografie primită de la un cititor)
Lucrări de terasamente în primăvara anului 2020 (fotografie primită de la un cititor)

Deși nici fundația clădirii nu fusese încă terminată, firma Nyarad Agro Turism SRL a depus un proiect și în Programul de Dezvoltare Turistică Kisfaludy a Guvernului Ungar în mai 2020 sub titlul “dezvoltarea spațiilor de cazare”.

În cadrul programului, a câștigat o finanțare de 35 milioane forinți (aproximativ 100 mii de euro).

În ianuarie 2021 Levente Novák a ieșit din firmă, cedându-și jumătate din părțile sociale pe care le deținuse fratelui său, Botond Novák. Administratorul firmei a rămas Botond Novák.

Citește și: Un contract reziliat şi 2 licitaţii anulate. Se caută un restaurator pentru Muzeul Casa Colecțiilor

De ce e o problemă că pensiunea a câștigat două finanțări?

În cazul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice, entitățile care anunță sesiunile de proiecte încearcă, de regulă, să se asigure că un anumit proiect nu primește finanțare din două surse pentru același scop.

În formularul proiectului de dezvoltare rurală există o secțiune specială în acest sens. Aplicanții pentru măsura M1/6A trebuie să declare pe proprie răspundere că proiectul lor nu a obținut finanțări din fonduri publice în trecut și dacă sunt selectați nu vor depune proiecte pentru fonduri nerambursabile nici pe viitor. Formula exactă se poate citi mai jos:

Dubla finanțare nu este însă singura întrebare legată de acest proiect. Parcurgând Anunțul și ghidul apelului de proiecte al Programului Kisfaludy, reiese că societatea comercială Nyarad Agro Turism SRL a câștigat finanțarea de 35 milioane de forinți deși nu ar fi fost eligibilă la acest apel, potrivit informațiilor oficiale.

Citește și: EXCLUSIV Cui aparțin firmele de consultanță care s-au îmbogățit din actele pentru proiecte PNRR

Programul Kisfaludy a fost publicat pentru entitățile de turism din Ungaria

Din apel reiese, clar că în cadrul programului pot fi depuse proiecte care funcționează pe teritoriul Ungariei. Mai mult, doar unități de turism funcționale în momentul depunerii proiectului sunt eligibile, conform apelului. Unitățile de cazare trebuiau să dețină autorizație de funcționare, un număr de înregistrare NTAK la Autoritatea Ungară de Turism [Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt.], respectiv un program informatic de management al unității de cazare. 

Din apel reiese, de asemenea, clar că construcția unor unități de cazare noi fac parte din categoria „activităților nefinanțabile”.

Vicepreședintele UDRM, pensiune. Numele firmei (scris cu o mică greșeală) pe lista finanțărilor programului Kisfaludy

Le-am solicitat un interviu lui Levente Novák și fratelui acestuia,  Botond Novák. Politicianul ne-a răspuns că asociatul unic al firmei este Botond Novák de mai bine de un an, deci să-l contactăm pe el.

La întrebările noastre legate de dubla finanțare, Botond Novák ne-a răspuns doar că „termenul de decontare al proiectului european este martie anul viitor, dată la care finanțatorul va decide dacă am folosit bine banii sau nu.”

Fratele politicianului a mai adăugat că „din cele două proiecte am realizat investiții diferite și nu au existat lucrări pe care să le fi depus pentru decontare în ambele părți. Pe scurt: nu am inclus aceleași cheltuieli  în ambele proiecte!”

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

dg-regio
dg-regio
spot_imgspot_img
Sipos Zoltan
Sipos Zoltanhttps://atlatszo.ro/
Zoltán Sipos (1980, Cluj-Napoca) este fondatorul şi redactorul şef al Átlátszó Erdély (Transilvania Transparentă), portal de investigaţii ce are ca focus comunitatea maghiară din România. Mai demult, din 2001 până în 2014, a lucrat ca şi jurnalist şi redactor la portalul de internet Transindex.ro. Absolvent de filosofie, iar apoi master în sociologie la Universitatea Babeș-Bolyai.
4 COMENTARII
  1. […] O firmă înființată de vicepreședintele executiv UDMR, Levente Novák, și fratele acestuia au obținut fonduri europene în valoare de 70.000 euro și 35 milioane de forinți din Programul Kisfaludy din Ungaria, pentru construirea și amenajarea unei pensiuni. Potrivit datelor publice despre programul din Ungaria, firma nici nu ar fi eligibilă, deoarece la data accesării fondurilor pensiunea nu era funcțională și nici nu se află pe teritoriul Ungariei, transmite presshub.ro. […]

  2. […] În curând, se va deschide o nouă pensiune în hotarul localității Miercurea Nirajului pe drumul ce duce spre Tâmpa. Terenul din câmp nu are nimic deosebit și nici drumul nu este foarte circulat, deci, primul lucru care ne vine-n minte e că acesta nu este cel mai potrivit amplasament pentru o pensiune, scrie PressHub […]

  3. […] În curând, se va deschide o nouă pensiune în hotarul localității Miercurea Nirajului pe drumul ce duce spre Tâmpa. Terenul din câmp nu are nimic deosebit și nici drumul nu este foarte circulat, deci, primul lucru care ne vine-n minte e că acesta nu este cel mai potrivit amplasament pentru o pensiune, scrie PressHub […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Viitorul guvern va avea un premier social-democrat. Decizie luată de coaliția PSD-PNL-UDMR

Liderii partidelor din coaliția PSD-PNL-UDMR au convenit ca viitorul...

BREAKING USR cere demisia președintelui Iohannis la încheierea mandatului, în 21 decembrie

USR cere demisia președintelui Klaus Iohannis când i se...

Judecătorul – avocat pentru Guvern, în procesul Danileț contra România

Un membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM ),...

Fitch Ratings a revizuit perspectiva României de la stabilă la negativă

Fitch Ratings a revizuit perspectiva creditelor pe termen lung...