duminică, 24 octombrie 2021
spot_img
AcasăInvestigațiiExperiment cu banii dați presei de PNL, PSD și USR PLUS

Experiment cu banii dați presei de PNL, PSD și USR PLUS

Europa Liberă a trimis pe 3 august o solicitare identică către PSD, PNL și USR PLUS în care cere informații despre sumele cheltuite pentru promovarea la televiziuni, presă scrisă și online în 2021. Toate partidele folosesc bani publici, iar răspunsul trebuia să vină în zece zile.

Peste un miliard de lei a trimis bugetul de stat în vistieria de partid în ultimii cinci ani, potrivit unui articol publicat, în exclusivitate, de Europa Liberă. Sumele reprezintă banii din subvenția încasată anual de partide sau rambursările pentru campaniile electorale.

Orice discuție despre finanțarea partidelor din bani publici ar trebui să aibă în vedere cum sunt cheltuite sumele și care este gradul de transparență. Începând cu 2015, legea privind finanțarea partidelor prevede ca bugetul de stat să aloce fonduri pentru subvenția partidelor. Totodată, partidele ar fi trebuit să crească gradul de transparență și să publice sau să ofere informații despre cum au folosit banii publici. De precizat, banii ajung direct de la bugetul de stat în vistieria partidelor.

Pe lângă banii încasați ca subvenție, pentru fiecare campanie partidelor li se rambursează sumele cheltuite. Pentru rambursare sunt necesare trei condiții: legalitatea cheltuielilor, banii să nu vină din subvenție, iar partidul să treacă pragul de 3%.

În primele șapte luni ale lui 2021, bugetul de stat a trimis spre partide 100 de milioane de lei. Alte 150 de milioane de lei (30 de milioane de euro) ar urma să ajungă în conturile formațiunilor politice în următoarele trei luni, dacă rectificarea bugetară este aprobată.

Aproape 25 de milioane de lei (5 milioane de euro) au plecat de la partide, în primele șase luni ale anului, pentru promovarea în presă și pentru propagandă. Partidele nu au spus care a fost destinația acestor sume.

Bani pentru presă și propagandă în intervalul 1 ianuarie - 30 iunie. Sursa: date AEP
Bani pentru presă și propagandă în intervalul 1 ianuarie – 30 iunie. Sursa: date AEP

Citiți articolul intergral în Europa Liberă!

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE