Expert militar ucrainean: „Ucrainenii rezistă în Sud, dar dacă rușii vor ocupa Odesa, în câteva zile vor ocupa Republica Moldova și Transnistria”

Data:

spot_img

Unul dintre obiectivele Federației Ruse, de la începerea războiului asupra Ucrainei, este crearea unui coridor în partea sudică a Ucrainei, dinspre Transnistria până în regiunea rusească Krasnodar, în ideea de a decupla Ucraina de la ieșirea la Marea Neagră și Marea Azov.

Rușii ar putea obține acest obiectiv prin cucerirea orașelor Mariupol, Mykolaiv, iar apoi Odesa, toate cele trei orașe aflate pe acest coridor.

Dat fiind faptul că distanța între Odesa și Transnistria este mică, riscul major ar fi ca armata rusă să intre ulterior în Transnistria și să folosească armata rusă de la Tiraspol în războiul contra Ucrainei. În acest scenariu pesimist, Transnistria ar putea deveni o altă armă împotriva Ucrainei, la fel ca Belarus. Acest lucru ar complica și mai mult situația de securitate în întreaga regiune, inclusiv pentru România.

Interesul României este ca rezistența armată ucraineană în Sudul Ucrainei să nu cedeze, în caz contrar, influența rusească la Marea Neagră ar crește aproape ca în perioada existenței URSS. Cât de mare este însă acest risc ca rușii să ocupe Sudul Ucrainei, iar ulterior Transnistria?

Doi experți militari ucraineni, Hanna Shelest și Mykhailo Samus, au explicat pentru PressHUB că rezistența ucraineană armată în Sud este încă puternică, iar acest obiectiv al rușilor va fi greu de atins în viitoarele săptămâni.

Citește și: Asaltul rusesc din Ucraina pierde din viteză. Orașele sunt bombardate masiv, dar rezistă


În condițiile actuale cred că un astfel de scenariu este imposibil. Rusia trebuie mai întâi să ocupe Odesa și abia după aceasta se vor putea gândi la Transnistria. Deocamdată rușii nu au variante de aprovizionare. Iar dacă forțele ruse din Transnistria vor decide să avanseze, Transnistria va fi blocată.

În plus, de opt ani armata rusă de la Tiraspol nu aprimit nici un echipament militar, așa că vă puteți imagina care sunt condițiile muniției lor. De asemenea, armata pro-rusă de la Tiraspol nu îî este atât de fidelă lui Putin, se va gândi de două ori dacă dorește să aibă război pe teritoriul lor, pentru că economia s-ar prăbuși.

Cred că fără o operațiune deplină în regiunea Odesa, Transnistria va rămâne calmă. Iar autoritățile transnistrene vor încerca să-și amâne cât mai mult timp implicarea lor în război”, a explicat Hanna Shelest, directorul de programe în studii de securitate al think tank-ului Ukrainian Prism.

Harta Ucrainei pe regiuni / Foto: Wikimedia

Mariupol se află într-o criză umanitară majoră

Centre for Defence Strategies (CDS), un think tank ucrainean specializat în expertiză militară și studii de securitate, care publică zilnic rapoarte privind situația operațională din Ucraina, susține că regimul de la Kremlin folosește armata rusă în rezervă aflată în Crimeea, iar aceasta avansează spre Sud, pentru a captura orașele port Mykolaiv și Odesa.

În același timp, Mariupol se află într-o criză umanitară majoră, armata rusă ucigând atât ucraineni civili, cât și militari, fără a mai face vreo diferență. Atacurile cu rachete și raidurile aeriene continuă în Odesa. Armata ucraineană, inclusiv cea maritimă, rezistă în apărarea ambelor orașe.

Rusia, în ultimele două săptămâni, nu a putut să atingă acest obiectiv. Mykolaiv reprezintă operațiunea cheie înainte de a începe atacul asupra Odesa. Fără distrugerea Mykolaiv, este imposibil pentru armată rusă să avanseze către Odesa, iar rușii au avut multe pierderi în apropierea acestui orașului Mykolaiv.

În legătură cu Moldova și Transnistria, nu am nicio îndoială că, dacă Ucraina va avea o problemă în apărarea Odesei, Moldova nu este pregătită să lupte. Este evident că nu au forță armată. Pentru Rusia, ocuparea Moldovei nu ar reprezenta o problemă, armatei ruse i-ar luat câteva zile, de la ocuparea Odesei. Iar asta ar deveni o problemă uriașă pentru România și pentru NATO.

Nu numai Transnistria, dar toată Moldova va fi precum Belarus. NATO cred că ar trebui să se implice mai mult în a ajuta Ucraina. Pentru că, dacă va cădea Ucraina, următoarea pe listă va fi Moldova, iar apoi România. La fel, Polonia și țările baltice sunt în risc.

Putin a declarat clar că dorește din partea NATO la revenirea situației de securitate dinainte de anul 1996. Pentru a putea rezista, avem nevoie de mai mult ajutor militar, în special pentru apărarea aeriană”, a explicat pentru PressHub, analistul militar, Mykhailo Samus, director New Geopolitics Research Network de la Kiev.

Citește și: „Stalin și poporul rus, nouă pacea ne-au adus”. De ce n-ar mai trebui să credem azi minciunile și propaganda rusă


La o zi după ce Republica Moldova a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană, Tiraspolul a solicitat autorităților de la Chișinău recunoașterea independenței autoproclamatei „Republici Moldovenești Nistrene”.

Regiunea Trasnistreană și-a auto-proclamat independența în 1990 iar, în 1992, a izbucnit un scurt război între armata Rusiei și Guvernul de la Chișinău. Ulterior, o nouă formațiune militară sub denumirea de Grup Operațional al Trupelor Ruse (GOTR), urmașul Armatei a 14-a sovietice, a luat naștere în regiune. Pe lângă GOTR, Rusia a păstrat un contingent de „trupe de menținere a păcii”.

Înainte de începerea războiului Rusiei asupra Ucrainei în acest an, militarii ruși și cei ai trupelor separatiste din Transnistria au defășurat, în noaptea dintre 18 și 19 februarie, exerciții militare.

spot_imgspot_img
Sidonia Bogdan
Sidonia Bogdan
Sidonia Bogdan este un jurnalist cu peste 17 ani de experiență în presă. A publicat anchete, reportaje, interviuri, analize sau opinii în Libertatea, Newsweek România, Vice România, Eastern Focus Quarterly, Dilema Veche, România Liberă, Digi24 și Jurnalul Național.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Întrevedere între Vladimir Putin și Xi Jinping: „Pledăm pentru construirea unei ordini mondiale multipolare”

Întrevedere între Vladimir Putin și Xi Jinping: „Pledăm pentru...

SUA vor moderniza tancurile Abrams. Ce îmbunătățiri urmează să fie aduse | Aktual24

SUA vor moderniza tancurile Abrams. Tancurile americane Abrams în...

Premierul Robert Fico, acuzat că pregăteşte ieșirea Slovaciei din UE | The Epoch Times

Premierul Robert Fico, acuzat că pregăteşte ieșirea Slovaciei din...