Expert: Semnele crizei economice mondiale și cum se văd deja în România

Data:

O nouă criză mondială se profilează la orizont, iar România nu pare deloc că s-ar afla la adăpost. Trei bănci americane s-au prăbușit în decurs de doar o săptămână, iar problemele au ajuns deja în Europa, unde o bancă uriașă precm Credit Suisse e în picaj.

Nici băncile asiatice nu se simt mai bine, iar bursele deschid pe roșu, în timp ce panica se răspândește peste tot. Prognozele specialiștilor sunt tot mai rezervate, iar mulți dintre ei prevăd o criză serioasă.

Economistul Radu Nechita, director al Centrului de Studii Regionale a Universității „Babeș-Bolyai” Cluj, vede umbra crizei extinsă tot mai tare, după falimentul Silicon Valley Bank. Expertul spune că deja ne aflăm într-o criză, iar pe lângă falimentele bancare din Statele Unite ale Americii au apărut și alte semne de rău augur.

Inflația, de neoprit în Uniunea Europeană și Statele Unite, și-a reînceput ascensiunea, după o perioadă de acalmie, care le-a făcut pe autorități să-și clameze victoria.

România și alte nouă țări din Uniunea Europeană se confruntă cu o inflație galopantă, iar consumul, unul dintre motoarele economiei, dă semne de oboseală.

Ca și cum n-ar fi de ajuns, urmare a falimentelor bancare, bursele din întreaga lume deschid zi de zi pe roșu, iar panica pare de neoprit. În opinia profesorului clujean, criza și-a făcut deja apariția, chiar dacă, cel puțin deocamdată, nu e la fel de adâncă precum cea din 2008.

Există însă și câteva elemente comune, remarcă el. La fel ca atunci, criza a avut ca punct de pornire sistemul bancar din Statele Unite ale Americii și inflția, dar și repeziciunea cu care s-a propagat în Europa și nu numai.

Continuarea în Sun Media


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ipocrizie în prag de alegeri! Discurs schimbat la 180 de grade al șefului PNL Brăila

Ipocrizie în prag de alegeri! Discurs schimbat la 180...

Sondajul RTV în care opțiunile de vot depășesc 100%. Ironii pe rețelele de socializare | Aktual24

Sondajul RTV, realizat de de Sociopol, institut patronat de...