Filmul exploziilor de la Crevedia: au avut loc pentru că doi șoferi de la depozitul GPL au încercat să mute gazul lichefiat dintr-o cisternă plină în una goală cu un furtun, a declarat procurorul general al României, Alex Florența.
În timpul operațiunii, sub cisterna ce urma să fie încărcată, a apărut o flacară, dar procurorii nu au reușit să afle deocamdată în ce condiții.
Magstratul a anunațat duminica seara primele concluzii după investigațiile făcute în cazul accidentului de la Crevedia, unde 2 oameni au murit și alte 56 de persoane au fost rănite, multe grav.
Trebuia să fie o curte pentru odihna șoferilor
Societatea Flaglas, deținută de fiul primarului PSD din Caracal, are 25 de puncte de lucru în toată ţara, unul dintre fiind în Crevedia, unde era şi un sediu de birouri. Acest punctu de lucru şi-a pierdut autorizaţia ISU în 2020 şi s-a solicitat închiderea acestuia.
„După închiderea punctului de lucru, curtea aferentă a fost declarată de societate ca reprezentând exclusiv o zonă de parcare a autocisternelor societății, care veneau din cursă și pentru a permite unor șoferi să înnopteze.
Totuși, din investigațiile făcute până în prezent, reiese că, în incinta punctului de lucru al societății, se obișnuia, în anumite situații, ca angajații societății să efectueze diferite operațiuni de transfer a GPL dintr-o cisternă în alta sau în alte dispozitive”, a menționat Alex Florența.
Filmul exploziilor de la Crevedia
Procurorul General a precizat că, pe 26 august, la punctul de lucru de la Crevedia lucrau patru angajaţi de origine nepaleză, care în acte apăreau că ar fi trebuit să fie la alte puncte de lucru, autorizate.
„În jurul orei 8.30, un angajat al societății, care se ocupă în general de administrarea spațiului respectiv, se prezintă la punctul de lucru, unde găsește parcate două cisterne goale.
În intervalul 12.00 – 14.00, au sosit din cursa de livrare alte două autocisterne, parcate pe marginea șoselei. În jurul orei 18.00, a apărut o a cincea cinsternă, încărcată cu gaz, care a fost parcată în curte, lângă cele două goale.
Şoferul i-a spus angajatului de la punctul de lucru că are probleme la maşină, o roată blocată. Motiv pentru care a cerut să transfere gazul din cinsterna lui în una goală din curtea punctul de lucru.
A cerut să discute cu șoferul acesteia din urmă, care se afla în birouri. Ambii erau angajați ai societății. Inițiază transferul de gaz, montând un furtun de livrare”, a precizat procurorul general.
A apărut o flacără în condiții neclare
Alex Florența a menționat că în condiţii care nu sunt pe deplin elucidate, căci ancheta este în curs, sub cisterna care era încărcată a apărut o sursă de foc.
„Angajatul normal remarcă acest aspect, intră în clădirea de birouri și îi scoate afară pe cei patru angajați nepalezi. Îi duce în stradă și încearcă să oprească traficul, temându-se de un potențial incident major.
Cei doi șoferi au rămas lângă cisterne, încercând să stingă incendiul.
La scurt timp are loc prima explozie, una foarte puternică, despre care martorii oculari spun că a împins flăcările până în stradă și care a produs primele victime.
În interval de circa o oră, vin echipele de intervenție, pentru a elimina incendiului. Dar are loc cea de a doua explozie, mult mai mare decât prima, care face mai multe victime și avariază sever două imobile”, a menționat procurorul general.
Ancheta, îngreunată de emisiile de gaze
Ancheta Parchetului General se desfășoară pentru infracţiunea de distrugere din culpă, având ca urmare un dezastru. Deocamdată, nimeni nu are calitatea de suspect.
„Ancheta la fața locului este momentan îngreunată, deoarece din datele existente și măsurători ar putea fi încă emisii de gaz de la una dintre cisternele aflate în incintă.
Perimetrul a fost securizat, iar până când specialiștii de la ISU nu vor constata că este înlăturat orice pericol de intervenție s-a decis să nu se riște viața oamenilor din echipă.
Cercetarea la fața locului se derulează în perimetrul de siguranță, iar locul va fi asigurat peste noapte, până la momentul dispariției oricărei stări de pericol, să nu existe pericol pentru echipa care trebuie să facă cercetare”, a precizat Alex Florența.
Procurorul general a menționat că nu s-au identificat momentan camere de supreveghere în zonă. Totuși, deja este clar că la depozitul GPL de la Crevedia, transferuri de gaz precum cel din 26 august, când a avut loc explozia, se făceau frecvent, deși punctul de lucru era închis și acest lucru nu era permis.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
Foto: Inquam Photos/George Călin