Expoziție a artiștilor fotografi din Ucraina, la Oradea

Data:

Asociația Internațională „Euro Foto Art” (AIEFA) a pregătit pentru turiștii care vizitează Oradea, cât și pentru publicul vizitator, o expoziție de artă fotografică dedicată artiștilor fotografi din Ucraina, a anunțat Primăria Oradea.

Intitulată „Epopee Ucraineană”, expoziția are loc în Turnul Primăriei Oradea și cuprinde 24 de fotografii color de o înaltă ținută artistică realizate de reputați artiști fotografi, din cadrul organizațiilor partenere ale AIEFA din Ucraina: Cernăuți, Ivano-Frankivsk, Odesa și Ujhorod.

Evenimentul cultural este organizat în parteneriat cu Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din județul Bihor.

Potrivit organizatorilor, fotografiile expuse prezintă mai mult genuri ale artei fotografice, cum ar fi portretul, tradiții populare și religioase, peisaje, socio-fotografii, eseu, precum și fotografii stradale. Portretele realizate de regretatul artist fotograf Vasile Paladean ne conving de frumusețea portului popular ucrainean, iar în alte fotografii realizate ne prezintă arhitectura unor biserici din diferite Regiuni ale Cernăuțiului.

Citește și: VIDEO Filmul românesc „Căutătorul de vânt” a câştigat Premiul FIPRESCI la Sofia International Film Festival 2022

Artiștii fotografi Anatoli Gleeb din Ivano-Frankivsk și Ljuba Shtefan din Ujhorod, precum și Anzhela Nadezhda din Odesa sunt prezenți în expoziție cu portrete realizate într-o abordare creativă de avangardă. De asemenea, fotograful Petryna Dmytro din Ivano- Frankivsk, care a avut o expoziție personală în Galeria „Euro Foto Art” din Oradea, expune mai multe fotografii stradale (street photography) realizate într-o abordare artistică deosebită.

„Clubul Fotografic Nufărul Oradea și AIEFA au derulat, în ultimii 30 de ani, un program de colaborare culturală bilaterală deosebită cu fotografi din mai multe orașe ale Ucrainei: Cernăuți, Ismail, Livov, Rivne, Solotvino, Odesa, Zaphorojie și Ujhorod. Datorită acestui parteneriat, o serie de artiști fotografi din Ucraina au expus în ultimele trei decenii și au participat de-a lungul anilor la o serie de vernisaje organizate în diferite galerii din Oradea. La rândul lor și artiștii fotografi din cele două organizații orădene au expus în zeci de galerii din Ucraina. Prin această expoziție ne exprimăm compasiunea noastră față de cele ce se întâmplă în ultima perioadă în Ucraina”, a precizat artistul fotograf orădean Ștefan Tóth István, curatorul expoziției.

Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din județul Bihor invită în mod special pe refugiații din Ucraina care se află în Oradea să viziteze această expoziție de artă fotografică deosebită (în condiții de gratuitate) și să admire din Turnul Primăriei panorama minunată a orașului în care se află în prezent.

Lucrările expuse pot fi văzute și AICI.

Expoziție poate fi vizitată de marți până duminică, între orele 10:00 – 18:00, și este deschisă până în 5 mai.

Citește și: Ce proiecte legislative au în plan autoritățile române pentru refugiații din Ucraina și de ce multe riscă să nu fie adoptate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul: