Extremism și justiție. Ce s-a întâmplat în cazul a două profanări ale cimitirelor evreiești

Data:

spot_img

Vandalizarea cimitirelor evreiești sau negarea Holocaustului sunt fapte pedepsite de legea penală în România. Dosarele deschise pe acest tip de infracțiuni sunt puține, în ciuda radicalizării anumitor segmente de populație.

Doar trei dosare care au ca obiect profanarea de morminte apar pe portalul instanțelor de judecată.

În martie 2019, Cimitirul Evreiesc din Huși era vandalizat și zeci de monumente funerare au fost dărâmate. Faptele au fost descoperite două săptămâni mai târziu, pentru că cimitirul se află la marginea orașului.

Într-un comunicat al Federației Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic reprezentanții acesteia protestează  și cer anchete serioase:

Nu este admisibil ca în zilele de astăzi, în România contemporană, stat democrat, pluralist, în care drepturile şi obligaţiile evreilor şi ale celorlalte minorităţi naţionale sunt egale cu ale majorității, să se întâmple un eveniment atât de antiuman, atroce, de profanare a mormintelor.

În numele tuturor evreilor trăitori în România de astăzi, dar şi a celor aflaţi în prezent în Israel şi în alte ţări, protestăm energic faţă de cele întâmplate la Huşi, şi cerem, pe deplin temei, organelor în drept, să ancheteze cu minuţiozitate şi înalt profesionalism cele întâmplate în cimitirul evreiesc din Huşi, în vederea deschiderea cercetării penale şi aducerea în faţa justiţiei a celor vinovaţi, în temeiul codului penal şi a legislaţiei speciale”.

Citește și: Armele legale împotriva extremismului: cum sunt ajutați de justiție profanatorii

Ce a aflat poliția

Pe 5 mai 2019, poliția anunța că au fost descoperiți autorii distrugerilor, fiind vorba de trei adolescenți de 15 și 16 ani din municipiul Huși. Doi ani mai târziu, cei trei tineri au fost trimiși în judecată.

Cu referire la cererea dumneavoastră, vă comunicăm faptul că în cauză a fost întocmit rechizitoriul cu nr.230/P/2019, din data de 28.05.2021, prin care s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor minori R.R.M. – 15 ani şi 8 luni la data săvârşirii faptei, M.N.R. -15 ani şi 5 luni la data faptei şi P.G.C.A. -16 ani la data faptei, pentru săvârşirea infracţiunii de profanare de cadavre sau morminte, comisă în formă continuată, fiind sesizată Judecătoria Huşi pentru judecată”, se arată în răspunsul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui semnat de procuroarea Alice Diana Ruja.

Citește și: Comentarii rasiste și râsete, la anunțul dispariției unei fete. Motivul cinismului: e de origine romă

Cazul Ploiești

Pe 6 iunie 2021, poliţiştii Secţiei 2 Ploieşti au deschis un dosar penal pentru profanare de cadavre sau morminte, după ce mai multe monumente funerare din Cimitirul Evreiesc din localitate au fost distruse. Mai exact, 16 monumente funerare din Cimitirul Evreiesc au fost împinse de pe soclul, fiind căzute pe sol.

Un cimitir evreiesc a fost vandalizat. Aproape 20 de pietre funerare au fost dărâmate sau distruse. Din nou. Unul dintre cele mai abjecte acte posibile, de data aceasta în Ploieşti.

Ce motiv poate exista pentru distrugerea unor morminte, pentru atacurile îndreptate împotriva memoriei unor oameni care nu mai sunt printre noi? Ura şi prostia, în cele mai mizerabile şi absurde forme sunt singurele explicaţii pe care le întrevăd pentru această crimă. Fiecare piatră funerară dărâmată este o mărturie. Din nou. PS: Sunt curios. Oare a fost de vină vântul puternic sau tradiţionalii copii minori?”, a scris deputatul Silviu Vexler, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România pe pagina sa de Facebook.

Propuși pentru judecată

În acest caz, cercetările au decurs rapid, fiind identificați patru tineri cu vârste cuprinse între 17 și 25 de ani responsabili de distrugerea monumentelor funerare. Trei dintre ei au fost propuși pentru trimiterea în judecată sub acuzația de profanare de morminte.

Pe 5 august 2021, dosarul a fost trimis la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploiești cu propunere de trimitere în judecată a celor celor trei tineri sub aspectul comiterii infracțiunii de profanare de morminte”, a declarat pentru presshub Mihaela Adriana Florescu, subinspector al IPJ Prahova.

Adela Herdan este președintele comunității evreiești din Ploiești. Spune că după incident primăria a reparat daunele și că nu s-a constituit parte în proces.

Au fost patru tineri prinși atunci. Nu s-au dat antisemiți. Au declarat la poliție că s-au îmbătat, au sărit un gard și că nu au știut ce fac. Am dat declarație la poliție, dar nu m-am constituit parte civilă în proces deoarece stricăciunile au fost reparate de primărie. Acum avem pază este curățenie, sperăm să nu se mai întâmple astfel de evenimente”, a declarat pentru Presshub Adela Herdan.

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ministerul Justiţiei anunţă constituirea unui grup de lucru interinstituţional pentru analiza legislaţiei privind infracţiunile de ură

Ministerul Justiţiei anunţă constituirea unui grup de lucru interinstituţional...

Judecătorul – avocat pentru Guvern, în procesul Danileț contra România

Un membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM ),...