FDA autorizează „boosterele” Moderna și Johnson & Johnson, precum şi mixarea vaccinurilor

Data:

Agenţia SUA pentru Alimente și Medicamente, FDA, a aprobat miercuri cererile depuse de Moderna şi Johnson & Johnson pentru autorizarea dozelor lor suplimentare de vaccin, extinzând semnificativ campania națională de vaccinare, după cum relatează New York Times.

Americanii vaccinaţi cu Moderna vor putea primi o jumătate de doză de rapel (booster) după cel puțin șase luni de la a doua doză. La fel ca în cazul Pfizer, vor fi vaccinate persoanele cu vârsta de peste 65 de ani şi cele cu risc crescut de a dezvolta forme severe de boală.

În schimb, toţi cei vaccinaţi cu Johnson & Johnson vor fi eligibili pentru rapel la cel puțin două luni după prima doză.

De asemenea, FDA a autorizat furnizorii de servicii medicale să administreze un vaccin „booster” diferit de cel utilizat în schema iniţială, o strategie cunoscută sub numele de „mix and match”.

Deciziile FDA, care îndeobşte sunt urmate şi de agenţiile de reglementare europene, vor avea probabil implicaţii şi în România. Doza a treia de vaccin a fost aprobată în România de Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor de Vaccinare (CNCAV) cu diferenţe faţă de reglementările de peste Ocean.

De pildă, românii vaccinaţi cu Johnson & Johnson nu sunt deocamdată eligibili pentru doza de rapel deoarece aceasta se administrează doar la şase luni după schema iniţială. E posibil ca CNCAV să revizuiască decizia şi să dea posibilitatea celor vaccinaţi cu Johnson & Johnson să fie injectaţi din nou la două luni după ce au primit prima doză.

Cel mai probabil, CNCAV va autoriza şi „boosterul” de la Johnson & Johnson, la fel ca în SUA. Potrivit autorizărilor de până acum, doza a treia se administrează în România numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, indiferent de schema iniţială.

O altă diferenţă faţă de reglementările din Statele Unite constă în concentraţia dozei de suprarapel de la Moderna. Dacă autorizarea dată în SUA este pentru o doză „booster” înjumătăţită, românii sunt „supravaccinaţi” cu doză întreagă de Moderna.

În plus, spre deosebire de instituţiile din Statele Unite, autorităţile de reglementare româneşti nu au stabilit niciun criteriu de eligibilitate pentru suprarapel.

Din 28 septembrie, orice persoană din România care are mai mult de șase luni de la ultima doză poate cere să fie vaccinată cu o nouă doză. Cel mai probabil, dată fiind amploarea crizei sanitare actuale, această reglementare nu va fi revizuită, titrează TRANSILVANIA REPORTER.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Transilvania Reporter
Transilvania Reporterhttp://www.transilvaniareporter.ro
Săptămânalul Transilvania Reporter este primul şi singurul săptămânal quality de pe piaţa de media din Transilvania, cu articole de autor, analize şi sinteze prin care dezvoltă actualitatea, cu un conţinut axat pe ceea ce înseamnă Transilvania, prin spirit şi cultură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Judecătorul care l-a condamnat pe Puiu Popoviciu a scăpat de dosarele de la SIIJ. Cinci ani de pseudo-anchete

Parchetul General, prin procurorii desemnați pentru a ancheta magistrați,...

,,PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!”

,,PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!”

Orașul cu nasul pe sus votează un golan

Toate sondajele de opinie publicate în ultima vreme arată...