Fetița de 12 ani din Olt care a căzut de la etaj de Paște contrazice varianta oficială a autorităților

Data:

spot_img

Fetița de 12 ani care a căzut, în ziua de la Paște, de la etajul al IV-lea al blocului unde se afla în plasament, s-a întors în familie. Decizia a fost luată de Tribunalul Olt în 30 mai.

„Prin sentința civilă nr. 148 din data de 30.05.2023, formulată de Tribunalul Olt în dosarul nr. 1042/104/2023 s-a dispus respingerea cererii principale formulate de către reclamanta Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Olt (…) în contradictoriu cu pârâții (…) având ca obiect plasament la complex servicii ca neîntemeiată.

A fost admisă cererea reconvențională. S-a dispus pentru copilul (…) încetarea măsurii de protecție specială – plasament în regim de urgență la serviciul social (…) din cadrul Complexului servicii de tip rezidențial Sf. Andrei Slatina și reintegrarea copilului în familia tatălui, care va relua exercitarea drepturilor părintești în legătură cu copilul. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare”, se arată în documentul postat de activistul Vișinel Bălan, fost vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului, pe contul său de Facebook.

Citește și: Cele mai mari conspirații și minciuni despre comunitatea LGBTQ+

Fetița a declarat la instanță că vrea în familie, contrazicând varianta autorităților

Ministra Familiei, Gabriela Firea, și Direcția Generală pentru Protecția Copilului (DGASPC) Olt au susținut, atât în poziții publice, cât și într-un răspuns pentru PRESShub, că fetița a căzut de la etajul IV pentru că ar fi vrut să iasă în oraș, în seara de Paște.

Citește și: Ciudata cădere de la etajul al IV-lea a unei fetițe de 12 ani. Ce am aflat

Cu toate acesta, copila a declarat, în fața instanței, că voia să meargă acasă de Paște și că dorește să revină în sânul familiei, precizând și că nu a fost victima vreunei agresiuni în familie, a declarat, pentru PRESShub, avocatul familiei, Alexandru Dumitrescu.

Mai mult, avocatul a precizat că, desi hotărârea Tribunalului Olt, din 30 mai, este executorie, Protecția Copilului a predat fetița familiei cu o zi întârziere, în 31 mai, seara, după mai multe intervenții telefonice ale sale la DGASPC Olt.

 „Hotărârea instanței este executorie, copila a fost predată în 31 mai familiei, cu o zi întârziere, DGASPC nu voia să dea copilul. Fetița a fost predată cu procedură de învoire, este ilegal”, a precizat avocatul Alexandru Dumitrescu, pentru PRESShub.

Totodată, avocatul a declarat că „la instanță, copila a confirmat că dorește să revină în sânul familiei și a spus că nu a fost victima vreunei agresiuni în cadrul familiei. Ea a reclamat un singur neajuns: conflictul dintre tată și mama naturală, mama natuală fiind de acord cu punerea în plasament, ea nu plătește nici pensia alimentară (fetița s-a aflat, după divorțul părinților, în custodia tatălui, n.r.).

Din fișa de observație și ancheta socială derulată de DGASPC Olt, reieșea că părinții sunt apți să crească fetița, condițiile de trai sunt bune, nu erau indicii care să pună sub semnul îndoielii capacitatea părinților de a îngriji copilul”.

Reamintim că DGASPC Olt a transmis, într-un răspuns la solicitarea PRESShub, că fetița nu și-a dorit să revină în familie, că acasă ar fi fost  agresată, iar că în apartamentul de tip familial unde era îngrijită s-ar fi acomodat bine. În ziua accidentului, copila ar fi vrut să iasă în oraș, au mai transmis reprezentanții Protecției Copilului Olt.

Avocat: DGASPC Olt s-a purtat ca un hoț

Mai mult, avocatul Alexandru Dumitrescu a acuzat că DGASPC Olt că a încercat să mușamalizeze cazul, după ce fetița s-a aruncat, pentru că nu a fost lăsată să meargă acasă de Paște.

„Părinților le-a fost refuzat accesul la copilă în mod repetat, zile întregi nu au știut dacă fetița lor este bine. DGASPC Olt a avut o atitudine de hoț, de tâlhar; centrul lor – blocul cu patru etaje – nu respecta standardele minime de siguranță, impuse de normativ, nu erau securizate ferestrele la centrul respectiv. DGASPC se află într-o culpă”, a mai spus avocatul, pentru PRESShub.

PRESShub a solicitat un punct de vedere DGASPC Olt privind decizia Tribunalului Olt și îl va publica îndată ce îl va primi.

DGASPC Olt nu a vrut să spună dacă centrul avea protecție la geamuri, așa cum prevede legea

La începutul lunii mai, PRESShub a întrebat DGASPC Olt cum comentează informațiile potrivit cărora fetița ar fi fost închisă în cameră singură în seara de Paște și dacă apartamentul de tip familial avea vreo formă de protecție la ferestre, însă răspunsul DGASPC Olt a fost că „nu vă putem oferi alte informații, pentru că solicitările dvs. fac obiectul unei cercetări penale, care va stabili motivul și împrejurările în care a avut loc acest accident regretabil”.

PRESShub a cerut clarificări privind normele de siguranță pentru centre și apartamente de tip familial și de la Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopții (ANPDCA), care ne-a transmis că toate serviciile de tip rezidențial funcționează în baza standardelor minime de calitate, aprobate prin Ordinul ministrului Muncii și Justiției Sociale nr. 25/2019.

„Toate spațiile accesibile copiilor trebuie să fie ventilate natural, prin ferestre deschise care dispun de dispozitive de siguranță. Ferestrele trebuie să permit o deschidere controlată, cu sigurarea unui spațiu liber suficient pentru ventilație, dar care să prevină orice posibil accident.

De asemenea, în cadrul acestor servicii trebuie să se asigure protecția copiilor în spațiile exterioare prin mijloace discrete, cu unicul scop de a asigura integritatea bunurilor și a persoanelor. Plasarea camerelor video este admisă în spațiile interioare comune, la intrare și în spațiile exterioare”.

Vișinel Bălan cere demiterea șefelor Protecției Copilului

După ce a anunțat că fetița de 12 ani din Olt s-a întors în familie, Vișinel Bălan, cel care a și făcut cazul public, a cerut, pe Facebook, demiterea președintei ANPDCA, Elena Tudor, și a directoarei Protecției Copilului Olt, Rădița Piroșca, pentru modul în care au gestionat cazul.

Reamintim că Vișinel Bălan a fost demis de la ANPDCA de Gabriela Firea, la finele lunii martie, după  ce acesta a criticat public lipsa de acțiune a Autorității, precum și după ce a vorbit public despre 21 de sinucideri ale copiilor din sistemul de protecție, în ultimii ani.

Citește și: Demis de Firea pentru că a dezvăluit problemele din sistemul de protecție a copilului. „M-au sunat să mă opresc”


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Articol publicat în Campania Națională de Conștientizare în privința Traficului de Persoane, derulată de Freedom House România în cadrul proiectului Stop-AT.

STOP AT
spot_imgspot_img
Flavia Drăgan
Flavia Drăgan
Flavia Drăgan este jurnalist la TVR. Anterior a mai lucrat la Newsweek România și România liberă. Absolventă de FJSC, Universitatea București, cu un master în Jurnalism tematic. Lucrează în presă din 2010. Documentează subiecte din zona socială și de drepturile omului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Rolul Facebook în manipulări electorale cu amintiri nostalgice comuniste

După anularea alegerilor prezidențiale de către Curtea Constituțională, Facebook...

Facebook’s Role in Electoral Manipulation Using Nostalgic Communist Memories

After the annulment of the presidential elections by the...

Retragerea PSD de la masa negocierilor. Reacțiile liderilor politici

Retragerea PSD de la masa negocierilor. Reacțiile liderilor politici...