Primul apel de proiecte pentru creșterea accesului la cultură în zonele defavorizate din punct de vedere cultural va fi lansat pe 1 octombrie 2022.
În baza Acordului de implementare nr. 1/9.06.2022 încheiat între Ministerul Culturii – Unitatea de Management a Proiectului, Administrația Fondului Cultural Național este responsabilă, în calitate de Agenție de implementare, cu gestionarea Investiției I5 – Creșterea accesului la cultură în zonele defavorizate din punct de vedere cultural, Pilonul IV, Componenta C11.Turism și cultură din PNRR.
Pornind de la datele deținute în prezent cu privire la numărul instituțiilor culturale din localitățile cu mai puțin de 50.000 de locuitori, și la numărul proiectelor și programelor culturale desfășurate, cu finanțare națională, în astfel de localități, rezultă un deficit major de ofertă culturală în mediul rural și în orașele mici / zonele urbane , deficitul fiind accentuat în ceea ce privește dezvoltarea abilităților culturale (educație prin cultură).
Constituția României și politicile europene garantează accesul la cultură pentru toți cetățenii. Cercetările privind consumul cultural și datele existente despre infrastructura culturală, serviciile culturale publice (oferite de instituții de stat) și distribuția pe județe a proiectelor și programelor culturale ale operatorilor privați, indică faptul că, în realitate, o parte semnificativă dintre cetățeni au acces limitat la cultură pentru buna rațiune că: nu au cum ajunge fizic la ea; autoritățile locale dețin resurse limitate pentru oferirea acestor servicii; nu există forme coerente și stabile de sprijin pentru operatorii privați care să deruleze proiecte culturale în zone fără potențial comercial imediat.
Citește articolul integral pe Saptamana.online
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursă imagine: Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene)