Vești bune în cursa pentru finanțare transfrontalieră cu Republica Moldova: Toate proiectele depuse de CJ Iași și Primăria Iași s-au calificat

Data:

Evaluarea proiectelor depuse în cadrul Programului Operațional Comun cu Republica Moldova intră în a doua etapă: verificarea tehnico-economică și precontractare. În ciuda întârzierilor, există și o veste bună: toate proiectele Consiliului Județean Iași ale Primăriei Iași s-au calificat. Cum se vor cheltui banii?

Iepurașul de Paști a adus deja prima veste bună: toate cele 13 proiecte transfrontaliere depuse de Consiliul Județean Iași în cadrul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020, la fel ca și cele două propuneri ale Municipiului Iași, au fost declarate eligibile și au fost admise în următoarea etapă a procesului de evaluare și selecție, respectiv cea tehnică și financiară.

Așa cum am mai relatat pe PressHub și Ziarul de Iași, în competiția deschisă în decembrie 2017 au fost înscrise 241 de proiecte, care concurează pentru un total de 89,1 milioane de euro. În exercițiul financiar precedent al Uniunii Europene (2007-2013), Republica Moldova și Ucraina erau în același program, cu o finanțare de 138,1 milioane de euro. Atunci, suma s-a împărțit între 140 de proiecte. Între timp, a fost creat Biroul Regional de Cooperare Transfrontalieră Iași, care gestionează frontiera de pe Prut. Altfel spus, cele 241 de proiecte adunate într-un imobil din Dealul Copoului, unde se află sediul BRCT Iași, vin din toate raioanele Moldovei estice și din toate județele Moldovei apusene cu excepția Vrancei, înlocuită de București. 

Trecerea în etapa următoare a celor 15 proiecte ale administrației ieșene, la care se adaugă încă trei ale Agenției de Dezvoltare Intercomunitară Euronest, este doar un prim pas în cursa pentru obținerea finanțării. Totuși, în Programul Operațional Comun cu Ucraina, primele proiecte, toate pe infrastructură, au fost parafate la sfârșitul anului trecut, iar în martie a fost semnat primul contract de finanțare în domeniul sănătății, beneficiarii fiind spitalele din Tulcea, Măcin, respectiv din Izmail.

„Fiecare proiect are un termen propriu de evaluare, în funcție de complexitatea lui. Cele care au trecut de evaluarea administrativă (cum sunt cele ale CJ și al Primăriei Iași – n.red.) urmează să intre la verificarea tehnico-economică. Niciunul dintre cele două apeluri – proiectele pe infrastructură, cu o documentație mai vastă, și celelalte (numite inițial „hard”, respectiv „soft” – n.red.) – nu este finalizat în totalitate”, am aflat de la Biroul de Comunicare al BRCT Iași. Silvia Prichici, ofițer informare, comunicare și selecție, nu a putut să ne dea un orizont de timp până la care întregul proces va fi gata, dar a folosit expresia „o etapă lungă până în acel moment”, respectiv încheierea contractelor de finanțare. 

Pe ce a mizat CJ Iași

  • Muzeul „Ion Creangă” va fi restaurat în cadrul proiectului „Călător pe meridiane culturale”, în parteneriat cu raionul Fălești, unde va fi reabilitat Muzeul de istorie și etnografie și restaurată strada entrală a orașului reședință. Din cei 1,7 milioane de euro, județului Iași îi vor reveni peste 1 milion. 
  • Muzeul „Mihai Eminescu” va fi consolidat și reabilitat cu ajutorul a 873.000 de euro, bani din proiectul „Educație și cultură fără frontiere”. Partener este tot raionul Fălești, unde va fi renovată Școala Primară Mixtă. Costul total al proiectului este de 1,6 milioane de euro.
  • Ansamblul Casei Memoriale „Constantin Negruzzi” de la Hermeziu (Trifești) va fi reabilitat la pachet cu repararea bisericii de lemn de la Vorniceni, raionul Strășeni, și restaurarea cuptoarelor de olărit vechi de 600 de ani din același sat. Proiectul „Circuit turistic internațional de promovare a patrimoniului cultural-istoric” este evaluat la 1,5 milioane de euro.
  • „Dezvoltarea turismului transfrontalier prin valorificarea tradiției, culturii și monumentelor în regiunea transfrontalieră Ungheni, Republica Moldova – Iași, România” este proiectul prin care CJ speră să restaureze Stăreția Mănăstirii Golia. Din cei 1,7 milioane de euro, Consiliul Raional Ungheni va nova și dota Muzeul din comuna Sculeni.
Podul CFR Ungheni.

Sănătate și drumuri bune

  • În domeniul sanitar, proiectul „Endomanet – Endometriosis Management Network”, în valoare totală de 1,6 milioane de euro, va fi derulat la Spitalul de Obstetrică și Ginecologie „Elena Doamna” și la Spitalul Raional Fălești.
  • Dotarea cu aparatură performantă a secției de cardiologie a Spitalului de Copii „Sf. Maria” și modernizarea și înzestrarea secției de pediatrie a Spitalului Raional Strășeni este un proiect în valoare de 1,5 milioane de euro.
  • Clădirea monument istoric, veche de peste 160 de ani, a Secției Pașcanu a Spitalului de Pneumoftiziologie va fi reabilitată în cadrul parteneriatului cu raionul Telenești „Together for health”. Apoi, secția spitalului ieșean va fi dotată cu echipament medical performant în cadrul unui alt proiect, „Reabilitarea și modernizarea serviciilor de sănătate în regiunea transfrontalieră Ungheni-Iași în vederea îmbunătățirii, tratării și detectării de caz a tuberculozei”.
  • Maternitatea „Cuza Vodă” va beneficia de un mamograf digital de înaltă performanță în cadrul unui parteneriat cu Stabilimentul Medical din Raionul Sângerei.
  • În fine, un tronson de drum județean 249A Iași-Ungheni de 6,5 km va fi modernizat contra sumei de 1,6 milioane de euro, proiect cu raionul Sângerei. Alți 9 km din același drum județean vor fi reabilitați pentru 1,8 milioane de euro în cadrul unui proiect comun cu Consiliul Raional Leova.
  • Proiectele „mici” se referă la prevenirea efectelor cauzate de fenomene naturale (325.000 de euro), la dezvoltarea competențelor antreprenoriale în rândul studenților (371.447 euro) și la îmbunătățirea capabilităților bazate pe tehnologii ale informației și comunicațiilor (TIC) în Iași, Botoșani, Vaslui și Republica Moldova (2,2 milioane de euro).

Municipiul Iași a aplicat pentru „Identitate și memorie. o abordare multietnică transfrontalieră”, împreună cu raioanele Telenești și Soroca, proiect în valoare de 7,6 milioane lei.Spitalul de Recuperare (ieșean) și Institutul de Neurologie și Neurochirurgie (din Chișinău) și-au unit forțele în cadrul proiectului „ROBOMOVE – ROBOts dedicated to neuroMOtric Valuable Efficiency”, cu o valoare de circa 6,6 milioane lei.C

Proiecte de 25 milioane de euro

Proiectele CJ din domenii precum cultural-istoric, modernizarea infrastructurii rutiere, sănătate, transport, siguranță și securitate, educație, cercetare, dezvoltare tehnologică și inovare și gestionarea deșeurilor au o valoare totală de 24,5 milioane de euro. Dacă toate 13 vor aprobate, suma totală care va reveni județului Iași ca partener va fi de peste 16 milioane de euro, la care se adaugă cei peste 8 milioane – de lei, de data aceasta – ai Municipalității ieșene. Totul e ca aplicanții din stânga și din dreapta Prutului să mai aibă răbdare – și nu puțină.

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Ziarul de Iași în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img
Radu Meșniță
Radu Meșnițăhttps://ziaruldeiasi.ro
Radu Meșniță are o experiență de peste 25 de ani în presa scrisă. A debutat în 1992 la „Opinia studențească” și „Monitorul” (Iași). După „ucenicia” din teren, a coordonat paginile ziarului şi edițiile locale din Bacău, Brăila și Vaslui ale rețelei „Monitorul”. Acum este reporter al „Ziarului de Iași” pe domeniul administrației locale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Repercusiunile pandemiei asupra natalității în județul Iași | Ziarul de Iași

Repercusiunile pandemiei asupra natalității în județul Iași sunt tot...

Ipocrizie în prag de alegeri! Discurs schimbat la 180 de grade al șefului PNL Brăila

Ipocrizie în prag de alegeri! Discurs schimbat la 180...

Sondajul RTV în care opțiunile de vot depășesc 100%. Ironii pe rețelele de socializare | Aktual24

Sondajul RTV, realizat de de Sociopol, institut patronat de...