Firme înșelate de trei grupări infracționale interconectate care foloseau file de CEC și bilete la ordin fără acoperire

Data:

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Bacău, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Bacău, au efectuat joi 30 de percheziții în 9 județe și în municipiul București, la domiciliile unor persoane bănuite de fapte de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, precum și la sediile sau punctele de lucru aparținând unor persoane juridice.

Activitățile s-au desfășurat în București și județele Ilfov, Prahova, Galați, Călărași, Teleorman, Ialomița, Neamț, Giurgiu, Bistrița-Năsăud, pentru destructurarea a trei grupări infracționale interconectate, specializate în comiterea infracțiunii de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, în dauna a 24 de persoane juridice de pe întreg teritoriul țării.

„Din cercetări a reieșit că, începând cu perioada 2019 și până în prezent, membrii celor trei grupări ar fi acționat, coordonat pe diferite paliere infracționale, punând în practică o activitate continuă de preluare a unor societăți comerciale cu bonitate fiscală și bancară, care, ulterior, ar fi fost utilizate la inducerea în eroare a furnizorilor comerciali prin achiziția de mărfuri de la aceștia, pentru care au fost emise file de CEC sau bilete la ordin, fără disponibil în conturile bancare utilizate”, precizează un comunicat al Poliției Române, transmis vineri.

Se foloseau se identități false

Membrii grupării și-ar fi declinat identități și calități nereale în derularea relațiilor comerciale cu persoanele juridice, ar fi folosit persoane interpuse pentru preluarea mărfurilor și/sau înmânarea instrumentelor de plată și ar fi declarat adrese fictive ca puncte de lucru și sedii sociale pentru societățile comerciale folosite în activitatea infracțională.

După preluarea efectivă a mărfurilor, acestea ar fi fost vândute către diverși beneficiari (persoane fizice sau juridice), cu prețuri cuprinse între 30 și 50% din valoarea lor.

„În cadrul acțiunii, în județul Giurgiu, a fost realizată o activitate de prindere în flagrant delict, respectiv surprinderea unor bănuiți după momentul preluării unei cantități de 24 de tone de sămânță de grâu, achiziționată prin folosirea unor mijloace frauduloase (nume și calități mincinoase) de la o persoană juridică.

În urma perchezițiilor, au fost descoperite și lăsate în custodie unor persoane fizice și juridice 24 de tone de sămânță de grâu și 6 tone de diferite tipuri de îngrășământ pentru agricultură.

De asemenea, au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, 26 de telefoane mobile, 29 de cartele telefonice, 3 laptopuri, 1 tabletă, 4 stickuri de memorie, 2 DVD-uri, carduri bancare, ștampile, documente financiar contabile precum și 3.700 de euro și 19.000 de lei”, mai precizează comunicatul Poliției Române.

La finalizarea audierilor, la sediul D.I.I.C.O.T. – S.T. Bacău, procurorul de caz a dispus, față de 13 persoane, măsura reținerii, pentru 24 de ore, iar față de 4 persoane, a fost dispusă măsura controlului judiciar.

Suportul tehnic a fost realizat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române. La activități au participat polițiști de combatere a criminalității organizate din municipiul București și din județele Bacău, Ilfov, Prahova, Galați, Călărași, Teleorman, Ialomița, Neamț, Giurgiu, Bistrița-Năsăud.

În acțiuni, au fost angrenați jandarmi din cadrul Inspectoratelor de Jandarmi Judeţene Neamț și Galați și jandarmi din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei şi ai Grupării Mobile de Jandarmi Bacău.

Foto: Facebook DIICOT

spot_imgspot_img
Roxana Stancu
Roxana Stancu
Roxana Stancu (REPER MEDIA Argeş) are 20 de ani de experiență în jurnalism. A debutat în anul 2000, în TV, iar de atunci a profesat atât în presa audiovizuală, cât și în cea scrisă (locală și națională).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Firma care trebuia să păzească Complexul Energetic Valea Jiului a plecat

Firma care trebuia să păzească Complexul Energetic Valea Jiului...

Magazinele nu vor fi închise în weekend. Decizia lui Ciolacu

Magazinele nu vor fi închise în weekend, a declarat...