Focșani: Reabilitarea sediului fostei Prefecturi Putna durează mai mult decât construirea Casei Poporului. A început în urmă cu 25 de ani și nu e gata nici acum

Data:

Milioane de lei înghițiți de reabilitări și expertize

Ultimul proiect de reabilitare și consolidare a început în 2008, lucrările de execuție fiind încredințate firmei Vega 93 Galați. Șantierul a fost abandonat în 2010, după ce firma a cerut insolvența. Valoarea contractului de reabilitare a fost de 9,5 milioane de lei și s-au decontat către firma Vega 8,5 milioane de lei. Reprezentanții Consiliului Județean spun că lucrările ar fi finalizate în proporție de 90%. În ultimii 7 ani s-a tot promis, în special în campaniile electorale, că edificiul va fi gata ”anul viitor”. După cum se vede, acest lucru nu s-a întâmplat.

Din cauza faptului că imobilul nu este încălzit iarna şi ventilat vara, o parte din lucrările executate s-au deteriorat. „Având în vedere că beneficiarul urmează să organizeze procedura de achiziţie de lucrări rămase de executat la acest obiectiv şi a întregului ansamblu, se impune efectuarea unei expertize tehnice privind starea tehnică a acestui imobil”, se arată într-unul dintre ultimele referate ale Consiliului Judeţean.

Deși s-au investit sume foarte mari în această clădire și se vor mai investi, autoritățile nu știu nici acum ce se va întâmpla cu imobilul după reabilitare.

Inițial, președintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprișan, a declarat că în clădire va funcţiona Palatul Culturii. La conferința județeană a PSD din 2015, Oprișan a declarat însă că imobilul-monument istoric va deveni Palatul Copiilor, promițând că marea inaugurare va avea loc în anul electoral 2016. „Nu o să mai am răbdare, o să destăinui un secret: Palatul Copiilor în Vrancea va avea peste puțină vreme, până la încheierea mandatului 2012-2016, în proprietate cea mai reprezentativă clădire. Fosta clădire a Prefecturii Putna va deveni Palatul Copiilor”, a anunțat Marian Oprișan.

La finalul anului 2016, Consiliul Județean a scos la licitație contractul pentru continuarea lucrărilor de reabilitare la sediul Prefecturii Putna. Valoarea contractului este estimată la peste 1,3 milioane de euro, inclusiv TVA, lucrările având termen de finalizare 18 luni. Până acum însă contractul nu a fost atribuit.

Între timp clădirea continuă să se degradeze atât la exterior cât și la interior.

Istoria clădirii

Construcţia fostului Palat Administrativ a început în 1913, edificiul fiind opera arhitectului Daniel Renard. Construcția a fost destul de anevoioasă, fiind afectată de Războiul Balcanic din 1913, ea fiind, însă, recepţionată pe 26 octombrie 1915. Clădirea are trei nivele, respectiv demisol, parter şi etaj, peste 80 de încăperi, printre care şi două mari săli de şedinţe.

După al Doilea Război Mondial a fost afectată de un incendiu, fapt care a condus la schimbarea acoperişului şi modificarea arhitecturii. În ceea ce priveşte arhitectura acestei clădiri, este vorba despre stilul tradiţional românesc specific clădirilor ridicate în secolul XX. Poate cel mai atrăgător şi mai interesant element de construcţie este desenul de pe ţigla acoperişului, realizat după un model de la mănăstirile din Suceava. În imobilul care este considerat  bijuterie urbană a funcționat, până în anul 1950, Prefectura Județului Putna. Ulterior, aici și-au desfășurat activitatea, pe rând, Sfatul Popular Focșani și diferite compartimente și servicii ale consiliilor locale. Edificiul a fost afectat grav și de cutremurele din 1977 și 1986, iar după 1990 a fost scos din circuitul public. Procesul de consolidare și restaurare, început după revoluție, nu s-a încheiat nici până astăzi.

Clădirea se află în centrul municipiului Focșani, pe strada Republicii nr. 71.

 Construirea Casei Poporului a început în 1984 și s-a finalizat în 1997. La Revoluție clădirea era deja ridicată, iar după s-a lucrat la finisaje.

Foto: Sebastian Oancea & Adevărul

spot_imgspot_img
Sebastian Oancea
Sebastian Oancea
În prezent redactor-șef la publicația Vrancea24, Sebastian Oancea și-a început ucenicia la Ziarul de Vrancea. A fost corespondent Academia Cațavencu, Ziua și Cotidianul, realizator de talk-show la Realitatea TV Focșani si TV Diplomatic Focșani, corespondent Romania TV pana in 2014. De asemenea, este coordonator al Realitatea de Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Orașul în care facturile de încălzire pe luna februarie sunt cu 25% mai mari

Orașul în care facturile de încălzire pe luna februarie...

Din dragoste de telemea

Asistăm la nebunia unui extremism găunos care se prezintă...