Fond pentru urgențele medicale și sociale din Iași

Data:

”Swimathon” , ”cros pentru școli” sau ”fondul de burse” sunt doar trei dintre programele puse la în aplicare de o echipă cu inimă mare, care activează în cadrul Fundației Comunitare Iași. Se ocupă de comunitatea lor, cu ajutorul oamenilor, direcționînd energia lor spre cauze care au nevoie de ajutor.

Prin munca lor, de exemplu, 100 de elevi primesc, anual, burse pentru a putea continua studiile. Tot pentru educație au pus la cale și acțiunea filantropică ”cros pentru școli”, eveniment care, atunci când țara noastră a ajuns pe lista statelor afectate de coronavirus, era în plină organizare.

Au renunțat însă la planuri și și-au convins donatorii să se alăture unei noi cauze intitulată, mai mult decât sugestiv, ”Fondul de urgență pentru Comunitate”.

Zilele în care s-a discutat despre ”fondul de urgență” au rămas întipărite în mintea celor de la Fundația Comunitară Iași, care, după cum chiar ei spun, au fost pline de dileme și de întrebări. Până la urmă, dorința de a pune umărul la bunul mers al sistemului sanitar, spre binele comunității din care fac parte și ei, i-a ghidat spre cea mai bună decizie.

”Cred că au fost mai multe dimineți cu întrebări legate de ce trebuie să facem, cum trebuie să facem, cum putem să ajutăm comunitatea, cum protejăm comnunitatea și cum ne protejăm pe noi. Dilema a ținut câteva zile, dar, pe la jumătate lui martie ne-a fost clar că trebuie să facem ceva, chiar dacă nu ștaim ce urmează să se întâmple. Nu știam cu ce se mănâncă, finanțasem proiecte pe sănătate, dar fără a avea contact direct cu spitalele. Știam că trebuie să ajutăm. Abia după ce am discutat cu prefectul, cu Direcția de Sănătate Publică, cu primăria, am înțeles că spitalele au nevoie de echipemante de protecție și de aparatură medicală”, ne-a povestit Ciprian Păiuș, directorul executiv al Fundației Comunitare Iași.

Dileme s-au risipit repede, așa că prima decizie pe care au luat cei din conducerea Fundației Comunitare Iași a oprească organizarea crossului și să își canalizeze toată energia spre spitale, acolo unde eroii în halate albe luptau, cu mîinile goale, pentru a salva vieți.

”De câțiva ani organizăm, primăvara, crosul pentru școli, eram în febra pregătirilor pentru ediția de anul acesta. O parte dintre sponsorii cu care aveam discuții deja pentru cros au fost direcționați spre noul program de sprijin pe care l-am numit ”Fondul de urgență pentru comunitate”. Fondul a fost gândit pentru a sprijini, în primul rând, partea medicală și sistemul sanitar, astfel încât să facă față valului pandemic care urma”, a adăugat Ciprian Păiuș.

Pentru a-și pune planul în aplicare, Fundația Comunitară Iași s-a aliat, pentru a nu irosi, ci pentru a coaliza energia, cu Fundația Serviciilor Sociale Bethany, Asociația CIVICA șiFederația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS), organizații membre a Comisiei ONG.

Astfel, cele patru organizații non-guvernamentale, reunite sub aceeași umbrelă, au reușit să mobilizeze întreaga comunitate spre binele… comunității. Cu ajutorul persoanelor fizice, a societăților comerciale și prin eforturi susținute, ”fondul de urgență pentru comunitate”  a crescut de la o zi la alta și a ajuns, în prezent până la 884.133 de lei.

O parte dintre banii strînși din donații au fost folosiți acolo unde era mai mare nevoie – în spitale. Au fost achiziționate măști, mănuși, combinezoane, viziera, dezinfectanți și soluții igienizante în valoare de 206.790 de lei, materiale care au protejat cadrelele medicale implicate în lupta împoriva coronaviruslui.

De asemenea, spitalele au primit, cu ajutorul donatorilor, aparatură medicală, dar și bani pentru a repara ventilatoarele pe care le aveau în dotare.

”Fondul de urgență pentru comunitate a fost creat și pentru perioada următoare, gîndindu-ne că, după, de exemplu, două luni de pandemie, urmau să apară efectele economice și sociale”, ne-a spus directorul executiv al Fundației Comunitare Iași.

Scenariul lor nua fost departe de realitate, astfel că, din donațiile primite,  au fost cumpărate pachete cu alimente pentru 250 de copii, vârstnici și familii vulnerabile, aflate în evidențele Fundației Bethany și FONSS, dar și pentru alte familii defavorizate din Iași și din județele Neamț și Bacău.

Pentru toate cele menționate mai sus, dar și pentru tuneluri și stații de decontaminare, aparate de dezinfectare s-au cheltuit, în total, 514.397 de lei. Asta arată că misiunea ”Fondului de urgenţă pentru comunitate” a fost îndeplinită cu succes, mai ales că Fundația Comunitară s-a pregătit, încă de la început, cu un plan pe termen lung, chiar dacă acum speră că și autoritățile au învățat ceva și că se vor implica  mult mai mult în dotarea spitalelor.

Și, chiar dacă nu va fi așa, Fundația Comunitară Iași este pregătită să intervină acolo unde va fi nevoie. Iar pentru asta au, la rândul lor, nevoie de ajutorul comunității, a oamenilor cu suflet mare care vor să se implice în a face din orașul în care trăiesc un loc care să fie numit acasă.

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Unitatea Administrativ – Teritorială Municipiul Slatina, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea proiectului „Realizare infrastructură pentru biciclete“

Unitatea Administrativ – Teritorială Municipiul Slatina, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea proiectului „Realizare infrastructură pentru biciclete“

Orașul în care facturile de încălzire pe luna februarie sunt cu 25% mai mari

Orașul în care facturile de încălzire pe luna februarie...