O companie românească a trimis în Ucraina circa 700 de kilograme de sulfat de atropină, un antidot folosit pentru a salva populația în cazul unui atac chimic. Donația vine în contextul în care Rusia amenință să folosească tot arsenalul său pentru a cuceri pe ucraineni.
Compania care a făcut donațiile a vrut să rămână anonimă.
„Războiul este groaznic, iar formele pe care le poate lua sunt și mai groaznice. Care sunt lucrurile pe care le știm, privind intențiile macabre ale Rusiei în Ucraina? Că vor merge până la buza opțiunii nucleare. Nu mai aproape, nu mai departe.
Care este buza opțiunii nucleare? Armamentul neconvențional.
Ce înseamnă armament neconvențional? Dincolo de rachete, bombe cu fragmentație (deja folosite) sau termobarice (deja folosite), riscul ca Rusia să folosească – așa cum s-a întâmplat deja în Siria – arme chimice este în creștere.
Cei trei paleți conțin sulfat de atropină. Antidot în caz de atac cu gaze de luptă. Aproape 700 de kilograme de sulfat de atropină”, a scris psihiatrul Gabriel Diaconu, care a contribuit la transportul spre hub-ul de la Suceava.
Gazele toxice, folosite în China
Medicul a explicat că acea substanță reprezintă suficient antidot pentru câteva zeci de mii de victime potențiale, în cazul în care ar fi expuse la gaz sarin, sau alte organofosforice de sinteză pe care știm că Rusia le are în arsenalul ei.
„Folosirea gazelor de luptă este prohibită prin Convenția de la Geneva. Știm, pe de altă parte, că regimul Assad le-a folosit în repetate rânduri, la Ghouta, Khan Sheikoun, Ltamenah, Douma.
Cele câteva zeci de mii de fiole de atropină donate Ucrainei au plecat, în Săptămâna Mare, de la București spre Hub-ul logistic de la Suceava, de unde au fost preluate de partea ucraineană. A fost un demers discret, la un moment de mare însemnătate pentru umanitate.
În timp ce Lumina Sfântă venea de la Ierusalim, un alt fel de lumină pleca de pe teritoriu românesc. Cu speranța că nu va fi vreodată nevoie de ea.
Dar și un avertisment. Un simplu avertisment. Transmitem Rusiei nici să nu se gândească.
Știm că acest scenariu este explorat de arhitecții războiului de la Kremlin. Pe cât de groaznic poate fi deznodământul, pe atât de rezolut este răspunsul”, a menționat Gabriel Diaconu.
Citește și: Ar trebui România să țină secret dacă ajută sau nu Ucraina?
Ajutor în ambulanțe și autospeciale
Doctorul a anunțat că România și românii vor contribui în continuare la protecția civililor ucraineni cu ambulanțe, la auto-speciale, la echipament sanitar, la medicamente. Așa cum i-am pus la adăpost copiii, femeile, bătrânii.
„România este perfuzia pe stativ către cateterul central al vecinilor noștri greu încercați.
Ne vom asigura că spitalele ucrainene continuă să funcționeze, că sistemul sanitar de acolo – deși armata rusă a luptat din greu să distrugă sute de spitale și maternități – va rămâne în picioare.
Vom avea pace, într-o zi. Dar nu la capătul țevii unui tanc rusesc”, a susținut psihiatrul Gabriel Diaconu.