vineri, 20 mai 2022
AcasăInterviurile PressHUBVIDEO România nu susține Ucraina. Este împinsă de NATO. Și Washingtonul se...

VIDEO România nu susține Ucraina. Este împinsă de NATO. Și Washingtonul se miră

Polonia s-a impus ca lider al Flancului Estic, în contextul războiului din Ucraina. Este urmată de statele baltice, apoi de Cehia și Slovacia. Chiar și Bulgaria, țară slavă, s-a poziționat mai clar de partea ucrainenilor decât România, care s-a prezentat foarte slab în relație cu Kievul, a explicat Iulia Joja, conferențiar la Universitatea Georgetown, din Washington D.C., în cadrul Interviurilor PressHUB.

Cât de mult este susținută Ucraina de către SUA

Vizionează interviul complet cu Iulia Joja.


„Americanii mă întreabă ce părere am despre cum se poziționează România și alte state din regiune în raport cu Ucraina. Explic că e vorba de un spectru aici. La un capăt al spectrului este Polonia, care a devenit noul lider al Flancului Estic, nu există nici un dubiu.

Acest lucru este recunoscut inclusiv de către Ucraina.

Polonia este urmată foarte aproape de țările baltice. După care, pe Flancul Estic, aproape la fel de puternică este susținerea, în mod surprinzător, a Cehiei și Slovaciei”, a arătat Iulia Joja.

Citește și: Ar trebui România să țină secret dacă ajută sau nu Ucraina?

Dezamăgirea care este România

Expertul în politici de securitate a menționat că susținerea Poloniei și statelor baltice nu este o surpriză la Washington, era știut că sunt liderii flanculului estic și că au semnalat de-a lungul anilor amenințarea pe care o reprezintă Rusia. 

„Dar în Cehia și Slovacia, opinia publică, la începutul războiului, a fost speriată în comparație cu România. Totuși, liderii politici ai Cehiei și Slovaciei s-au ridicat mult peste așteptările opiniei publice și au fost printre cei care au livrat cel mai mult și au susținut cel mai mult.

Apoi, pe acest spectru, în mod surprinzător, și ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru România, se află Bulgaria, care din punct de vedere militar și politic, în ultimele săptămâni s-a poziționat mult mai ferm pentru susținerea Ucrainei decât Bucureștiul”, a avertizat Iulia Joja.

Citește și: O fetiță din Ucraina și-a recuperat telefonul furat de ruși, după ce soldații ucraineni l-au capturat pe cel care-l deținea

Clasa politică, sub nivelul poporului

Reacția slabă a clasei politice românești vine în opoziție cu cele din Cehia și Slovacia, de exemplu, care s-au comportat mult mai bine în relație cu Ucraina, în ciuda faptul că doar jumătate din populație a susținut implicarea în război.

„În România, avem opusul față de Cehia și Slovacia. În România, opinia publică este mult mai puternic și tradițional pro-americană, pro-occidentală și atlantistă. Și susține Ucraina.

Dar leadershipul politic nu se ridică la nivelul așteptărilor populației. Și nu e vorba doar de ajutor militar, care în sine este problematic.

România a avut dintotdeauna atitudinea: «Nu spunem, nu vorbim public, totul se întâmplă în spatele ușilor închise».

Acest lucru nu este acceptabil într-o democrație liberală. Cele mai multe lucruri trebuie să se întâmple în spațiul public, în spațiul deschis”, a precizat expertul de la Washington.

Nu suntem departe de Ungaria

Iulia Joja a menționat că nici susținerea politică nu e diferită, căci România nu a semnat, spre deosebire de Bulgaria, nici una dintre cele două scrisori de susținere a candidaturii la UE a Ucraina.

Citește și: Armata română ar putea face donații de echipamente militare către state partenere. Proiect de OUG

„Susținem Republica Moldova, dar nu și Ucraina. Iar România nu a explicat acest lucru.

E bine că ne-am concentrat pe Republica Moldova, ar trebui să vedem chiar mai multă susținere acolo, pentru că Moldova este într-o situație extrem de dificilă.

Dar în ceea ce privește relația cu Ucraina, susținerea este complet insuficientă militar și politic. Umanitar suntem în zona neutră.

Chiar și americanii se întreabă cum se poate ca România, care are cea mai lungă graniță UE și NATO cu Ucraina, care este una dintre cele mai pro-occidentale țări din punct de vedere al opiniei publice, să fie la capătul celălalt al spectrului.

Din punct de vedere al comunicării strategice, în relația bilaterală, România a problematizat aproape exclusiv situația minorităților române pe teritoriul Ucrainei, în contextul legii limbii, care a fost dată de fapt împotriva Rusiei, nu împotriva celorlalți.

Nu ne poziționăm la fel de radical cu Ungaria, dar suntem pe aceeași linie și pe aceleași priorități. Și știm că Ungaria este calul troian al Rusiei în cadrul UE și a funcționat în diverse contexte politice, din 2014, pentru blocarea inițiativelor de aducere mai aproape politic și economic a Ucrainei în UE.

Sigur, România nu e un clar troian al Rusiei. Dar acesta a fost elementul exclusiv de comunicare publică pe relațiile bilaterale. De altfel, până în 2014, România a blocat relațiile parlamentare și toate formatele de cooperare militară”, a precizat conferințiara de la Georgetown University, pentru Interviurile PressHUB.

Citește și: Panglici și simboluri ale Rusiei în R. Moldova. Panglica Sf. Gheorghe:  o istorie complicată, un simbol confuz

Doar că poziționarea conducerii României e greșită în contextul geopolitic actual: nu este momentul, când Ucraina e în război, să o pedepsim pentru niște elemente marginale, când, de fapt, problema noastră unică este Rusia. Rusia este o amenințare pentru România, Ucraina și Republica Moldova.

„Da, a existat cooperare între România și Ucraina, dar numai în format NATO, pe securitate cibernetică a Ucrainei, unde România a făcut multe lucruri.

Dar în relații directe, au fost probleme nesfârșite, care par să se amplifice și să continue.

Nici Washingtonul nu reușește să înțeleagă de ce România se concentrează pe acest aspect al minorităților”, a avertizat Iulia Joja, în cadrul Interviurilor PressHUB.

Citește și: „Ce dracu se întâmplă în România?” Managerul Centrului pentru Biodiversitate al Comisiei Europene, șocat de incendierea gunoaielor

Sidonia Bogdan
Sidonia Bogdan este un jurnalist cu peste 17 ani de experiență în presă.A publicat anchete, reportaje, interviuri, analize sau opinii în Libertatea, Newsweek România, Vice România, Eastern Focus Quarterly, Dilema Veche, România Liberă, Digi24 și Jurnalul Național.
ARTICOLE SIMILARE

10 COMENTARII

 1. Este , undeva ,o eroare , in text , ce contine un neadevar .Romania sustine Ucraina si asta se vede foarte clar .Toate declaratiile politice , toate ONGurile si majoritatea populatiei Romaniei sustin , ca un intreg ,Ucraina si pe cetatenii ei din tara dar si pe cei care au trecut granitele de frica razboiului .Obligatia nostra imediata este sa sustinem Republica Moldova ce se confrunta si ea cu un numar mare de refugiati cetateni ai Ucrainei .Sumele de bani oferite Republicii Moldova si cerintele ,mereu repetate , ale Romaniei adresate UE inspre ajutorarea Moldovei de dincolo de Prut , se regasesc si in buzunarul fugarilor din Ucraina .Romania, ca tara membra NATO si ca o insula de latinitate in zona nu poate participa activ la razboi decit pe componentele ce tin de ajutorul material si sufletesc oferit ucranienilor ce raman sau tranziteaza tara , pe ajutorul IT , pe recenta decizie aparuta, o data cu schimbarile legislative , ce vor cuprinde si donatii de armament , implicit prin cererile adresate SUA, ce asigura stabilitatea zonei o data cu sosirera trupelor NATO ca si batalion de lupta in Romania . Polonia , Cehia si Slovacia ba chiar si Bulgaria au o altfel de simbolistica in relatia cu Ucraina .Pina la urma bravura aratata la TV nu este detinatoare de cistig .Presedintele Iohannis a facut .prin cuvinte si prin actiunile vazute sau nevazute , de publicul larg , mai multe pentru Ucraina decit simpla trimitere de tancuri ca si lider recunoscut de SUA, prin vocea doamnei Harris , ce l-a numit si i-a multumit pentru postura de lider regional .

 2. Banuiesc ca Romania nu ajuta Ucraina asa cum ar trebui, si cum ar vrea o mare parte a populatiei, care probabil ca este anti-rusa prin definitie (care ar vrea Tezaurul inapoi si re-unirea cu Basarabia) din cauza ca noi avem interese in ceea ce priveste R. Moldova, si pentru ca nu am vrea ca situatia Republicii Moldova sa se complice, din cauza Romaniei. Celelalte tari pe care le enumerati nu au o situatie asemanatoare, iar teritoriile lor sint relativ intregite… Nu stiu daca este politica corecta, in contextul actual, deja destul de complicat, dar vreau sa cred ca numai acest aspect, al Basarabiei, face ca Romania sa aiba retinerile pe care le are.. Pentru ca altfel stim cu totii ca Rusia este un dusman pentru Romania aproape la fel de mare cum este Ucraina. Numai ca Rusia considera ca Ucraina este parte istorica a teritoriului lor, si vor sa o redobindeasca… Nu pot avea aceleasi sentimente fata de Romania si R. Moldova, care nu prea au multe in comun cu teritoriul Rusiei si cu poporul rus, cum are Ucraina…

 3. […] Iulia-Sabina Joja, conferențiar la Universitatea Georgetown din Statele Unite cu expertiză în securitatea europeană și a Mării Negre analizează în termeni duri conducerea politică a României în contextul războiului din Ucraina, în cadrul unui interviu acordat PressHub. […]

 4. Stati linistiti ca romanii sunt impartiti si nu mai pleaca pe prima fenta a lui Zdrelleanscky &comp!
  -Da, am deschis frontierele si usile caselor sa primim cetatenii napastuiti de razboiul fratricid!
  -Da, am inteles sa trmitem avioanele fratilor sovietici inapoi in zona lor de fabricatie!
  -Da, am inghitit galusca si am tacut atunci cand Armata lu Zdrelanschi ne-a ucis 8 militari romani nevinovati, doborand un MIG si o Puma!
  -Am acceptat ca de pe teritoriul Romaniei sa fie lansate atacurile Ucrainienilor impotriva navei amiral a flotei Rusiei!
  Acum ce vreti? Sa declaram noi razboi Rusiei? Pentru ce? Pentru ca ne fac pe noi cotropitori ai Cernautiului si a judetelor Ismail, Bolgrad si Kahul?
  Intelegem sa fim crestini dar nu sa ne dam jos pantalonii sa ne-o t.. raga orine are chef si interes!

 5. Din păcate politicienii romani nu sunt in stare sa susțină poporul roman dar sa susțină Ucraina.Veșnic pescuiesc in ape tulburi urmarindu- si propriile interese Si când spun sau fac ceva este spre a fi văzuți sau aplaudați de ceilalți ,ca sa dea bine pe sticla și nu din convingere sau doamne fereste din patriotism . Noroc ca marea masa se manifesta ca un popor empatic și are clare sentimente pro vest și anti rusești

 6. Marea majoritate a romanilor sunt pro Putin,pro Rusia..este foarte usor sa cititi comentariile romanilor adevarati,legat de manipularile mass mediei, vezi A3,Romania Tv,TVR,Romania Actualutati…..De ce nu invitati si personalitati neimplicate politic, istorici precum Gica Manole,prof.Vakentin Stan ….. De ce manipulati fara nicio rusine….

 7. Fara sa vrem suntem si noi parte a acestui Razboi . Gindurile noastre nu mai pot fi oprite de nimeni si de nimic .De dimineata pina seara tirziu asteptam ,cu sufletul la gura ,sa vedem ce se mai intimpla .Mici puseuri de furie ne inconjoara existenta cind vedem toate aceste crime de razboi .Am vrea si noi sa fim acolo si sa ajutam , pe cit putem , aceasta natiune de razboinici .Chiar nu ne vine a crede cum toate acestea se pot intimpla indiferent de justificarile ce ne sunt aduse de o parte si de alta .Am trait sa o vedem si pe asta si inca totul nu s-a terminat .Ucraina este ajutata mai de intrega Europa , de SUA si aliatii ei .Vedem cum ajutoarele vin de peste tot .Vedem o Ucraina ce nu se lasa umilita de forta Rusiei si vedem un Zelenski ce deja a devenit simbolul absolut al luptei pentru libertate .In ceea ce ne priveste vedem o Romanie ce ajuta Ucraina .Romania joaca excelent partida. Romania si Seful Statului sunt constienti de ce Romania este cea mai vulnerabila tara pe traseul Rusia -Ucraina si atunci joaca inteligent cartea umanitarismului devenind un hub umanitar (cine dracu vrea sa distruga asa ceva ) si pe cel al economiei, ba chiar unul pe energie si devine, multumita si portului Constanta si capacitatilor de transport existente , deosebit de importanta in aceasta parte de lume .Cel putin 5 ani daca nu 10 vom reprezenta o curea de transmisie ,de neinlocuit ,in zona .

 8. Cui nu-i convine poate sa mearga direct pe front, ucrainenii recuteaza straini. Deci vitejii de pe internet se pot duce sa le administreze o bataie buna rusilor, daca ii tine cu adevarat. Romania a facut si face destul pentru refugiatii ucraineni, nu vad de ce ar trebui sa le bagam batul prin gard nebunilor de rusi si sa ne mai si alegem cu cateva rachete in cap. Repet, vitejii au cale libera spre Ucraina

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE