FOTO Târguri de Crăciun fără spectatori. Cazul „Calafat”, repetat în restul țării

Data:

spot_img

16 milioane de lei au fost cheltuite anul acesta, în toată țara de instituțiile publice numai pe „ghirlande luminoase pentru pomul de Crăciun”. Alți bani de stat au fost cheltuiți pe amenajarea târgurilor de Crăciun sau pentru organizarea de concerte. Numai că în mai multe orașe din țară, localnicii nu se arată prea interesați. Iar turiști nu-s destui.

Luni a devenit virală știrea că artista care a susținut concertul de deschidere a târgului de Crăciun din Calafat a cântat în fața unei piețe goale. Deși nu a avut public, cântăreața s-a comportat ca și cum se afla în fața unui număr uriaș de spectatori: le-a cerut să aplaude, să sară, să ridice mâinile în aer.

S-au adunat în cele din urmă vreo patru persoane, dintre care una a și filmat „show-ul” făcut de Olga Cristina Popa, cu numele de scenă Kristine.

Doar că întâmplarea din Calafat nu este unică. Mai multe târguri de Crăciun din țară se dovedesc, deocamdată, un eșec când vine vorba de atragerea publicului.

Bradul de Crăciun, singur și la Focșani

Târgul de Crăciun din Piața Unirii este anost și neatrăgător pentru publicul larg, deși administrația locală nu s-a uitat la bani atunci când s-a pus problema să împodobească orașul de sărbători.

Agenții economici și meșteșugarii invitați de municipalitate să participe cu produsele și obiectele lor specifice sărbătorilor de iarnă la Târgul de Crăciun au preferat să spună „pas” acțiunii, astfel că în afara instalaților luminoase amplasate în centru nu există nicio diferență între cum arăta Piața Unirii pe parcursul întregului an și ceea ce se întâmplă acum, de sărbători.

Poate singura atracție a zonei este patinoarul, unde copii vin să se dea pe gheață, contracost. Dacă în cursul săptămânii atmosfera este înghețată la propriu și la figurat în centrul orașului Focșani, în sensul că nu se petrece aproape nimic, în zilele de sâmbătă și duminică autoritățile au gândit un soi de spectacole în aer liber, la care sunt prezenți artiști mai mult sau mai puțin cunoscuți.

Chiar și așa, evenimentele sunt urmărite de câteva zeci de spectatori, pe modelul „Calafat”, cum glumesc deja localnicii.

Târgul de Crăciun din Focșani
Târgul de Crăciun din Focșani. Foto Ștefan Borcea

300.000 de lei. Banii vin de la teatru

Pentru închirierea instalațiilor luminoase de Crăciun, Primăria Focșani a plătit peste 200.000 de lei de la bugetul local, iar bradul amplasat în fața sediilor administrative a costat 100.000 de lei, deși inițial primarul PSD Cristi Misăilă a vrut să aloce 200.000 de lei pentru a închiria un brad artificial (nu a avut aprobarea Consiliului Local).

Grosul banilor de Crăciun vin însă de la Teatrul Municipal „Mr. Gh. Pastia”, aflat în subordinea Primăriei, instituția de cultură bucurându-se la sfârșit de an de o alocare bugetară substanțială și neașteptată, peste 3 milioane de lei, de la Ministerul Dezvoltării.

Se mai adaugă 300.000 de lei pentru organizarea unor manifestări artistice, printre care și spectacolul de Revelion din centrul orașului.

Anul acesta, în premieră, un altfel de Târg de Crăciun a organizat și Consiliul Județean, într-o locație aflată la câțiva kilometri de Focșani, în Crângul Petrești.

Administrația județeană PNL a alocat 622.000 de lei pentru evenimentul „La Crâng, de Crăciun”, din care 500.000 de lei pentru „asigurare scenotehnică și video-tehnică, recitaluri artiști și realizarea unui spot de promovare”. „În perioada 10 decembrie 2022 – 8 ianuarie 2023 vom organiza aici activități de divertisment pentru cei mici cu personaje de poveste și spectacole cu artiști de renume ce au în repertoriul lor cântece dedicate Crăciunului, dar și activități de comercializare a unor produse specifice sărbătorilor de iarnă”, anunță organizatorii. (Ștefan Borcea)

Primăria Bistrița a cheltuit sume fără precedent ca orașul să fie o destinație de Crăciun. Degeaba

Primarul Bistriței, Ioan Turc, a anunțat încă din octombrie că își propune ca orașul să devină o destinație turistică de Crăciun. Acesta a fost argumentul pentru alocarea unor sume fără precedent în istoria Bistriței pentru iluminatul festiv de sărbători.

Primăria Bistrița a plătit 120.000 de euro, în două contracte, doar pentru iluminatul festiv. Aceste cheltuieli sunt justificate, spune primarul Ioan Turc, din dorința de a deveni o destinație de Crăciun. Tot în aceeași direcție s-a amenajat Târgul de Crăciun de lângă Biserica Evanghelică și se organizează diverse concerte, majoritatea cu colindători.

Citește și: Zdrobirea fetelor. Protestele din Iran, văzute din interior

Doar că și din postările de pe Facebook ale primarul se vede că pe pietonalul Liviu Rebreanu din Bistrița nu prea privine lume. Majoritatea bistrițenilor dau o tură pe centru, cum se spune, să își facă niște poze cu instalațiile montate și să aibă ce să posteze pe internet, dar la concerte asistă puțini oameni.

Mai mult, au fost ceva probleme și cu restaurantele din centrul orașului. În Consiliul Local s-a aprobat și montarea unor sisteme de tip iglu pe pietonal la cererea unor întreprinzători. Primăria nu a prelucrat la timp cererile, iar aceștia au montat iglu-rile fără aprobare. Duminică, s-au trezit cu Poliția Locală pe cap, care le-a cerut să ridice și să desființeze amplasamentele.

Citește articolul integral pe Saptamana.online

La Slatina, 100.000 de euro pentru câțiva vizitatori

Inaugurat cu mare fast de 1 Decembrie, în seara inaugurală urcând pe scenă membrii Ansamblului „Plăieștii”, târgul de Crăciun din Slatina era aproape pustiu vineri, 9 decembrie 2022.

O problemă vine din faptul că energia electrică în târg este furnizată doar între orele 17.00 – 22.00.

„Mai devreme de 17,00 nu prea sunt vizitatori, iar când vin primii, nu apuci să vinzi nimic, dacă nu te gospodărești cumva. Uitați-vă, e beznă! Îmi dă curent de la 5,00, îmi ia o jumătate de oră – oră să pornesc totul. La 10,00, gata, s-a oprit totul”, s-a plâns un comerciant.

Crăciun la Bistrița
Crăciun la Bistrița. Foto Primăria Bistrița

Deși duminică a avut loc un concert susținut de Florin Chilian, au fost puțin sub 50 de spectatori prezenți.

Primăria Slatina a licitat în luna octombrie serviciile pentru organizarea Târgului de Crăciun, suma pusă la bătaie fiind de 442.829 de lei cu TVA. A câștigat aceeași firmă abonată încă din vremea mandatelor primarului Darius Vâlcov la astfel de contracte, scrie Adevărul.

Urmăriți PressHUB și pe Google News

Foto sus: Crăciun la Bistrița. Foto Ion Lucian Petraș

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
5 COMENTARII
  1. La Craiova sunt 100 000 de oameni pe weekend si 50 000 pe saptamana cel putin, probabil de Craciun o sa fie 200 000 de oameni pe Targ avand in vedere locul 3. Chiar daca o criticam pe Olguta acum ceva ani la Targ de Craciun se pricepe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Oradea, „Orașul faptelor bune” | Bihoreanul

Oradea, „Orașul faptelor bune”. Municipiul va găzdui campania „Orașul...

Poșta Română va închide treptat toate oficiile deținute | Banatul Azi

Poșta Română anunță că va închide treptat toate oficiile...

Rolul sindicatelor în societatea românească | Oglinda de Azi

Rolul sindicatelor în societatea românească. Sindicatele continuă să joace...