Zdrobirea fetelor. Protestele din Iran, văzute din interior

Data:

KlinKlin, 2 noiembrie 2022. Iranul este o țară a contradicțiilor. În timp ce Internetul este blocat – iar mass-media locală este complet cenzurată – guvernul permite accesul neîngrădit la aproximativ 1.000 de canale prin satelit din întreaga Asie.

Printre acestea se numără mai multe canale în limba farsi care au sediul în țări străine. Iran International are sediul oficial în Marea Britanie, dar are legături suspecte cu Turcia, SUA și Arabia Saudită. Al doilea este BBC Persia, scrie Cross-border Talks.

Ambele canale difuzează nonstop  videoclipuri și imagini de la proteste trimise de iranieni, talkshow-uri, critici la adresa guvernului și știri despre situație. Iran International este urmărit de cel puțin jumătate din populația țării. Nu am primit niciodată un răspuns la întrebarea de ce este permis acest lucru.

Mass-media națională este disprețuită de cel puțin același număr de persoane. Acest lucru poate fi cel mai bine descris de următorul incident.

Chiar vizavi, peste drum, ardea un incendiu. Unul dintre navetiști s-a întors către bărbații care stăteau în stânga sa, a arătat spre televizor și a spus: „Ce mult mi-aș dori ca focul să fie pe partea aceea a străzii”. Toată lumea a râs.

Protestele au fost de fapt… neglijabile

Dacă cineva urmărește Iran International sau presa străină care acoperă de la distanță protestele, are impresia că țara tremură de nemulțumire și că guvernul va cădea în orice moment. Dar realitatea  estediferită.

Nu există aproape deloc proteste în țară, iar atunci când există proteste, acestea implică în jur de 200-300 de persoane. Cele mai des întâlnite sunt cele cu 30-40 de oameni. Motivele își au rădăcina în modul extrem de violent în care guvernul zdrobește orice protest în câteva minute.

Piața Tajrish din capitală este situată în partea de nord a capitalei. Acolo se poate vedea un număr extrem de mare de femei fără hijab. Foto: KlinKlin

Până în prezent, peste 300 de persoane au fost ucise și aproximativ 10.000 au fost arestate. Cu toate acestea, numărul ar putea fi semnificativ mai mare, deoarece în regiunile Kurdistan (alături de Irak) și Sistan-Baluchistan (alături de Pakistan), protestele sunt înecate în sânge instantaneu.

Autoritățile ar îndrăzni, în cazuri foarte rare, să folosească puști de asalt în Teheran, Qom, Isfahan, Shiraz, Yazd și Mashhad. Dar, în cazul celor două provincii menționate, tensiunile etnice și vocea tot mai puternică pentru autonomie sunt, de asemenea, un factor. Mahsa Amini însăși este de origine kurdă. Acolo, protestele continuă să adune mii de oameni până în prezent.

Citește și: Furie și frică: protestele din Iran, văzute din interior

La un protest

Accesul străinilor în aceste regiuni nu este doar extrem de periculos, ci și foarte dificil, deoarece ridică multe întrebări. Zeci de cetățeni străini au fost reținuți de la începutul protestelor, pentru a fi folosiți ca monedă de schimb în politica externă a Iranului. O stratagemă favorită a guvernului, chiar înainte de 16 septembrie, a fost arestarea studenților și academicienilor străini sub acuzații false de spionaj.

Teheranul este un oraș cu 12 milioane de locuitori,  un trafic permanent blocat și blocaje informaționale. Majoritatea locuitorilor nici măcar nu-și dau seama că a avut loc un protest. Cu toate acestea, protestele sunt relativ ușor de găsit, deoarece sunt conduse de studenți și încep fie la universități, fie în marile piețe și bulevarde, la sfârșitul după-amiezii, între orele 15:00 și 17:00.

Am ajuns pe bulevardul Enghelab (Revoluției), care se revarsă în bulevardul Azadi. Aceasta este artera cheie a capitalei, care a fost martora celor mai mari schimbări din Republica Islamică de-a lungul anilor. Capătul bulevardului duce chiar la faimosul Azadi, sau Turnul Libertății, celebru în întreaga lume. Înainte de revoluția din 1979, bulevardul se numea „Eisenhower”, în onoarea celui de-al 34-lea președinte american.

Continuarea în Cross-border Talks


Urmăriți PressHUB și pe Google News

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Majoritatea europenilor au o părere negativă despre Viktor Orbán | SONDAJ

Majoritatea europenilor au o părere negativă despre Viktor Orbán,...

SUA testează un tanc dronă, care operează eficient noaptea | Aktual24

SUA testează un tanc dronă, a anunțat Agenția americană...

SUA solicită vânzarea forțată a TikTok, iar UE inițiază noi proceduri împotriva acesteia

SUA solicită vânzarea forțată a TikTok, în condițiile în...