FOTOGALERIE În primul bloc din Galați reabilitat cu bani europeni plouă. Pentru a acționa, Primăria a avut nevoie de două expertize

Data:

La Galați, primul bloc reabilitat cu fonduri europene se prezintă, la nici trei ani de la finalizarea lucrărilor, jalnic. Din cele 20 de apartamente aflate la ultimul nivel, în 11 plouă, iar la una dintre scările blocului, infiltrațiile au ajuns și la etajul inferior. Acoperișul e plin de fisuri și găuri, fațada anvelopată se cojește la cea mai mică atingere, iar la subsol, plăcile de polistiren montate la intradosul planșeului stau să cadă.

Așa arată, la mai puțin de trei ani de la finalizarea lucrărilor, blocul L de pe strada Lebedei nr. 3, primul imobil pentru care primăria municipiului Galați a obținut finanțare europeană în vederea creșterii performanțelor energetice. Au fost necesare două expertize pentru ca Primăria să admită evidența: lucrarea a fost realizată în bătaie de joc. Iar acum, cu toate că investiția are garanție, administrația locală tocmai a scos la licitație proiectarea și execuția lucrărilor de remediere a tuturor problemelor cu care proprietarii blocului se confruntă încă din vara anului 2016.

Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați a început o anchetă în urma înregistrării unei plângeri potrivit căreia o parte dintre lucrări au fost trecute la plată în ciuda faptului că n-au fost realizate, în vreme ce altele au fost executate, dar sunt de proastă calitate.

Istoricul banalului proiect

Primăria municipiului Galați a semnat, la 25 septembrie 2014, primul contract de finanțare europeană pentru reabilitarea termică a unui bloc. Este vorba despre proiectul „Creșterea performanței energetice a blocului de locuințe L, aferent Asociației de proprietari nr. 306 din municipiul Galați”, finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013, Axa Prioritară 1 „Sprijinirea dezvoltării durabile a orașelor – poli urbani de creștere”, Domeniul major de intervenție 1.2 – „Sprijinirea investițiilor în eficiența energetică a blocurilor de locuințe”.

„Suntem primii din Regiunea de Dezvoltare Sud-Est care reușim să luăm bani europeni pentru un astfel de proiect. Vreau să îi felicit pe oamenii din această asociație de proprietari că s-au mișcat repede, au fost extrem de receptivi, și astfel ne-au ajutat să accesăm fonduri europene pentru a le face blocul mai frumos și mai eficient din punct de vedere energetic”, declara, la acel moment, primarul Galațiului, Marius Stan.

Meritul era al administratorului asociației, Aneta Sava, care începuse încă din 2008 demersurile pentru reabilitarea termică a blocului cu cinci scări, fiecare cu câte patru etaje. În total, 100 de apartamente.

Potrivit comunicatului oficial al Primăriei, valoarea contractului era de 2.266.125 de lei cu TVA, din care 1.295.049 de lei asistență financiară nerambursabilă. Blocul urma să beneficieze de izolarea termică a pereților exteriori cu polistiren extrudat de zece centimetri, izolarea termică a pereților interiori de pe casa scării, izolarea termică a terasei și planșeului de deasupra subsolului, tâmplărie PVC cu geam termopan și reabilitarea rețelei termice. Durata de implementare a proiectului trebuia să fie de 14 luni de la momentul semnării contractului, termenul limită de finalizare fiind 30 noiembrie 2015.

De la extaz la agonie

„Am terminat cu succes și la timp, spre norocul nostru! S-a întâmplat cu chinuri, dar s-a întâmplat!”, mărturiseau ușurate autoritățile la conferința de închidere a proiectului european, pe 23 decembrie 2015.

„Am avut de-a face cu niște constructori ușor iresponsabili! Deși am încheiat contractele în vară, primele două luni au fost lucrate la ralanti! A trebuit să insistăm, să organizăm conferințe lunare, ședințe operative pe șantier în fiecare săptămână, pentru a obține progresul”, declara directorul Direcției Proiecte și Finanțări Externe din Primărie, Costel Hanță.

Conform Primăriei, costurile pe linie bugetară ale proiectului au fost: execuție lucrări – 1.377.330 de lei, cheltuieli de proiectare – 14.692 de lei, asistență – 20.212 lei, management – 46.500 de lei, la care se adaugă cote legale (obținere avize, autorizații, taxe) – 21.244 de lei.

Proiectul tehnic a fost elaborat de SC Valmi Construct SRL în anul 2009, iar după contractarea lucrărilor, serviciul de asistență tehnică din partea proiectantului a fost preluat de SC Proiect SA. Lucrările de construcție au fost executate de firma Euroamcon SRL din Galați și au început pe 6 iulie 2015, fiind recepționate pe 2 februarie 2016.

Necazurile

Administratorul blocului L, Aneta Sava, de profesie inginer în instalații, a urmărit cu atenție lucrările, sesizând de fiecare dată deficiențele și cerând remedierea. Marile necazuri au început însă în vara anului 2016:

„La șase luni după ce s-au încheiat lucrările a început să plouă în apartamente, iar de atunci îi bombardez cu sesizări”, ne-a declarat administratorul. Dovadă, dosarul gros de corespondență cu Primăria.

„Momentan, în 11 apartamente din 20 aflate la etajul patru există infiltrații de apă și apartamentele sunt deteriorate. SC Euroamcon SRL, pentru a elimina infiltrațiile de apă, a diminuat diametrul scurgerilor de pe terasa blocului de la 76 mm, cât au fost inițial, la 40 mm. În acest condiții, când plouă torențial, apa băltește mai mult timp pe bloc. Toată terasa blocului este peticită și cartonul este desprins de pe șapă în mai multe locuri, existând pericolul să apară infiltrații de apă și în alte apartamente”, se arată într-una dintre multele adrese și note de constatare transmise Primăriei.

Au trecut mai bine de doi ani de la prima sesizare, dar nu s-a schimbat nimic în bine. Mai grav, la una dintre scări, infiltrațiile au ajuns până la etajul al treilea.

Caverne, nu găuri

„Uitați cum au cârpit! Așa se face o lucrare cu fonduri europene?! Gaură, fisură, gaură. Caverne, nu găuri! Când plouă, se umple terasa blocului, apa ajunge prin zonele unde sunt numai crăpături, intră pe dedesubt și face prăpăd! Le-am spus din start că găurile de scurgere sunt prea mici!”, ne prezintă Aneta Sava situația actuală a acoperișului blocului.

„Peretele a început să se umezească în timpul lucrărilor. Atunci am plătit muncitorii și au pus ei ceva ca să oprească scurgerea apei. Era o măsură provizorie. Spuneau că încă lucrează și n-au acoperit bine, dar când termină n-o să mai fie nimic. Au terminat, au dispărut și n-am mai avut pe cine să întrebăm de ce sunt infiltrații în continuare”, ne-a declarat unul dintre proprietarii de la scara 5.

„Vai de capul nostru! Stăm așa de ani de zile! Poate ne ajutați să rezolvăm mai repede”, ne spune proprietarul apartamentului 19 arătând peretele înnegrit.

„Termoizolația peste subsol e o bătaie de joc!”, atrage atenția Aneta Sava. Și într-adevăr, bucățile de polistiren, desprinse, sunt gata să cadă.

În ciuda problemelor nerezolvate, Asociația și-a plătit deja cota care îi revenea – 277.094 de lei, din valoarea totală a plăților – 1.385.473 de lei cu TVA.

Expert și avocat plătiți din banii Asociației

Răspunsurile Primăriei la adresele insistente trimise de Asociația 303 sunt contradictorii. Absurd, municipalitatea reproșează că reclamațiile ar fi tardive, în condițiile în care lucrarea are un termen de garanție de 60 de luni de la data recepției. Ba mai mult, Primăria a fost împuternicită de Asociația de proprietari să o reprezinte pe întreaga durată a contractului, inclusiv în perioada de garanție.

Ca să convingă autoritățile că problemele sunt reale, Asociația de proprietari a plătit în decembrie 2017 suma de 600 de lei pentru o expertiză extrajudiciară și alți 225 de lei pentru serviciile unui avocat care să convoace Primăria la expertiză. Numai că Primăria n-a venit. Abia după ce i-au parvenit concluziile expertului judiciar, municipalitatea a înțeles că situația este gravă.

Așa că a comandat, în martie 2018, o altă expertiză. Pentru care a plătit către firma Biz Ing SRL Brăila suma de 23.324 de lei. Cu TVA.

Ce spune expertiza plătită de Primărie

„Raportul de Expertiză Tehnică Calitativă – Lucrări pentru creșterea eficienței energetice la Blocul de locuințe L” pleacă de la observația că imobilul „are un aspect îngrijit, fiind evidentă grija locatarilor de a-l întreține în condiții bune”. „Cu toate că la o primă vizionare aspectul imobilului poate fi declarat mulțumitor, la o investigație în detaliu s-au evidențiat grave erori din punct de vedere calitativ în execuția lucrărilor”.

Raportul reține că, „în perioada de notificare a defectelor, mai exact vara anului 2016, au apărut infiltrații de apă pluvială la unele apartamente de la etajul 4 și au fost sesizate neconformități la execuția lucrărilor de anvelopare construcție, montaj tâmplărie exterioară, izolarea planșeului peste subsol etc‘. Se precizează că, în procesul-verbal, la terminarea lucrărilor, nu există mențiuni asupra unor lucrări neexecutate sau asupra unor eventuale vicii de calitate.

Conform documentului, înainte de începerea lucrărilor, hidroizolația veche a terasei funcționa bine, dar a fost decapată parțial – „soluție tehnică neadecvată, completată de o execuție defectuoasă”. În ordinea importanței, raportul reține lipsa deflectoarelor de ventilație (aerare) a structurii termohidroizolației, faptul că gurile de colectare a apelor pluviale sunt subdimensionate și că ultimul strat de hidroizolație (contrar prevederilor proiectului tehnic) a fost executat cu membrană armată cu fibră de sticlă (material mai puțin rezistent la variații de temperatură și ultraviolete), fapt ce a condus la apariția multor fisuri.

În ceea ce privește montarea tâmplăriei exterioare, „în majoritatea cazurilor s-a constatat montarea defectuoasă a glafurilor exterioare” și că „s-a creat un gol considerabil între suprafața inferioară a golului de fereastră și glaful din aluminiu, fapt care conduce la infiltrații de apă atât în interiorul apartamentelor, cât și la scurgerea pe fațadă a apelor pluviale, conducând, în timp, la degradarea acesteia”.

La lucrările de anvelopare fațade, expertul a sesizat „deficiențe ale lucrărilor de finisaj” și faptul că nu au fost montate profile de soclu, „fapt care va conduce la degradarea accentuată a fațadei”.

„Lucrările de la subsol denotă abordarea unei tehnologii de execuție dezordonate, neglijente”, se mai arată în raport.

Verdict: lipsă de profesionalism

Concluziile raportului de expertiză întocmit de SC Biz Ing SRL Brăila sunt dure: „Proiectantul a emis o soluție tehnică inadecvată și incompletă în cadrul proiectului tehnic (…), care poate conduce, printre altele, la o situație ireparabilă atunci când între planșeu și stratul de termoizolație s-a instalat umezeala din infiltrația apei pluviale”. „Executantul, prin lipsa de profesionalism, prin încălcarea tehnologiilor de lucru, prin folosirea de materiale inadecvate, prin neaplicarea prevederilor legale și a normativelor în vigoare, se face principalul vinovat de neconformitățile calitative constatate în perioada de garanție”, precizează expertul adăugând că „a delegat ca șef de șantier un inginer mecanic și a folosit forță de muncă cu un grad scăzut de calificare. (…) O pondere însemnată în situația creată o reprezintă lipsa de exigență a serviciului de asistență tehnică – dirigenție de șantier, care a permis execuția defectuoasă pentru o parte din lucrări”.

Licitație pentru lucrări de reparație

Raportul expertizei tehnice calitative, care i-a parvenit în luna mai 2018, a fost inclus în documentația licitației pe care Primăria Galați tocmai a lansat-o pentru lucrări de reparații generale și de renovare la blocul L. Concret, este vorba despre „proiectarea și execuția reparațiilor pentru eliminarea deficiențelor constatate prin expertiză” – „refacere învelitoare și elemente conexe, arhitectură, termosistem etc”. Valoarea estimată a contractului este de 226.100 de lei cu TVA (din care 29.750 de lei – proiectare și asistență tehnică și 196.350 de lei – execuție), criteriul de atribuire – „prețul cel mai scăzut”, ofertele fiind așteptate până pe 27 septembrie. Conform caietului de sarcini, termenul de execuție maxim este de trei luni, iar garanția lucrării – 12 luni.

De ce s-a organizat o licitație în condițiile în care investiția este în garanție ne-a explicat Biroul de presă al Primăriei Galați: „Constructorul a fost notificat să revină pentru a reface lucrările, având în vedere perioada de garanție. Pentru că nu a răspuns, se vor realiza aceste lucrări și, în funcție de costuri, se vor acoperi cheltuielile cu suma depusă ca garanție de firma care a executat lucrările. Dacă suma totală nu va fi acoperită, se va ajunge în instanță pentru recuperarea ei în întregime”.

Locatarii au sesizat DNA

Lucrările de care au beneficiat proprietarii din blocul L nu au fost doar proaste, ci și nejustificat de scumpe. Motiv pentru care, pe 23 septembrie 2016, locatarii au formulat o plângere către Direcția Națională Anticorupție. În sesizare se arată că, de la realizarea proiectului tehnic, adică 2009, și până în 2015, când au demarat lucrările de reabilitare termică, aproximativ 80% dintre proprietari își înlocuiseră pe costuri proprii geamurile și și-au izolat pereții exteriori.

„Urmare a acestui fapt, în baza notelor de renunțare, constructorul a renunțat la acoperirea cu polistiren a unei suprafețe de 2.500 mp și nu a mai executat nimic din lucrarea de instalații de la subsolul blocului, care a fost realizată de Asociație cu costuri proprii. Deoarece valoarea finală a lucrării a fost mai mare decât valoarea inițial licitată, având în vedere volumul mare de lucrări care nu s-au mai realizat, și faptul că am solicitat nenumărate explicații de la Primăria Galați de la care nu am primit niciun răspuns, solicit efectuarea de cercetări în acest sens.

În cazul în care se dovedește că suma repartizată a fi plătită de proprietarii blocului L este nejustificată, solicit diminuarea corespunzătoare și tragerea la răspundere a celor vinovați, întrucât apreciez că sumele stabilite la plată nu corespund realității. O parte din lucrări nu au fost efectuate, deși au fost trecute la plată, iar o altă parte din lucrări au fost executate cu o proastă calitate”, se arată în plângerea semnată de administratorul Asociației, Aneta Sava.

În urma plângerii înregistrate, DNA a început deja verificările, lucru confirmat de Serviciul Teritorial Galați.


Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Viața Liberă Galați în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img
Anca Melinte
Anca Melinte
Anca Melinte este redactor la Viața liberă, din Galați. A studiat la Facultatea de Drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Nicușor Dan: Teatrul Bulandra va fi consolidat și restaurat prin PNRR

Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, a anunțat că proiectul depus...

ANCPI: Prima sesiune de lucru online pentru cadastrare cu fonduri europene

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a organizat, vineri, 25 noiembrie, prima din cele 28 de întâlniri de lucru desfășurate online, în cadrul proiectului „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, cod SMIS 120063. Finanțarea este asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020.

Primăria Galați a împrumutat în ultimii 2 ani 150 milioane lei pentru cofinanțarea proiectelor europene

Consilierii locali ai municipiului Galați au aprobat, într-o ședință...

EXCLUSIV Un proiect de 113 milioane de lei, pentru comunitățile sărace, boicotat de birocrație

Un proiect „mamut”, care viza combaterea sărăciei și a...