O „știre” potrivit căreia fosta judecătoare Camelia Bogdan ar fi primit în 2021 un ajutor financiar de 310.000 de dolari din partea Ratiu Family Foundation se dovedește a fi eronată. Informația, promovată intens prin publicitate plătită pe Facebook de Grupul de Investigații Politice (GIP) condus de Mugur Ciuvică, apare pe site-ul Agenției Naționale de Integritate (ANI).
Judecătoarea Camelia Bogdan susține că, în realitate, a primit de la Ratiu Family Foundation 31.000 de dolari pentru a finaliza un master la Universitatea de Drept George Washington din Statele Unite, nicidecum de 10 ori mai mult, așa cum apare în declarația de avere de pe site-ul ANI.
„Am trimis declarația prin email, deoarece nu am reușit să încarc documentul în aplicație, nu se încărca, aceleași sume fiind copiate cu copy-paste și în platformă, iar o eventuală eroare se poate rectifica inediat în baza unor declarații bancare. Până acum însă eu nu am primit, conform art 6 din Legea nr.176/ 2010, confirmarea de la ANI”, ne-a declarat Camelia Bogdan.
Articolul invocat de fosta judecătoare spune că „persoanele responsabile cu implementarea prevederilor referitoare la declarațiile de avere (…) primesc și înregistrează declarațiile de avere și declarațiile de interese prin intermediul e-DAI, cu respectarea legislației privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal, și eliberează la depunere o dovadă de primire”.
Citește și: Cum poate profita România de modificarea PNRR. Schimbările nu pot fi politice
Campanie de decredibilizare
Și Nicolae Rațiu, fiul fostului politician Ion Raţiu, arată că a contribuit mult mai puțin pentru masterul Cameliei Bogdan.
„Confirm ca Fundația Rațiu a transferat 31.000 de dolari către Camelia Bogdan în 2021 pentru a-i susține taxele de școlarizare și întreținere în timp ce studia la Universitatea George Washington. 15.500 de dolari din această sumă a fost plătită de Fondul Român Unit, contribuția netă a Fundației Rațiu fiind de 15.500 de dolari”, a declarat Nicolae Rațiu pentru Presshub.
Camelia Bogdan reclamă o capanie de decredibilizare a sa din partea lui Mugur Ciuvică și a asociației sale. „În acest context, se explică și recentul scandal în urma caruia domnul Mugur Ciuvică și GIP, părți în dosarul nr.2761/117/2019 prin care cer obligarea acestora și a domnului Dan Voiculescu la daune morale pentru campania de decridibilizare la care am fost supusă, susțin că as fi primit în 2021 suma de 310.000 USD de la Fundatia dl. Rațiu.
Este vorba de un grant de 31.000 USD declarat pentru obținerea vizei J1. Într-un alt articol publicat în jurnalul.ro sunt acuzată că aș mai fi primit 38.000 USD în pandemie de la Fundația Rațiu, fără nicio dovadă. Banii provin de la Woodrow Wilson Center for International Scholars care și-a plătit din fonduri federale toți cercetătorii, fiind evidențiati ca atare în declarația de avere”, mai susține Camelia Bogdan.
Condamările din dosarul ICA și pretextul IJ
Bogdan a făcut parte din completul de la Curtea de Apel Bucureşti care l-a condamnat definitiv la 10 ani de închisoare pe Dan Voiculescu.
Inspecţia judiciară a stabilit că ea s-ar fi aflat în incompatibilitate/conflict de interese, deoarece ar fi predat în 2014 în cadrul unui seminar care avea ca temă prevenirea fraudei şi a corupţiei, unde participau funcţionari din cadrul APIA, instituţie subordonată Ministerului Agriculturii, care a fost parte civilă în dosarul în care a fost condamnat Dan Voiculescu, respectiv privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!