Două grădinițe din Vrancea, anunțate de fostul ministru Olguța Vasilescu drept finalizate cu bani europeni, există doar pe hârtie

Data:

Guvernul Dăncilă se laudă cu investiții pe bani europeni care în teritoriu nu există. Fostul ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu, anunța la finalul anului trecut pe pagina de Facebook că în județul Vrancea au fost finalizate patru grădinițe cu fonduri europene, prin programul PNDR. În realitate însă, doar două au fost date în folosință, iar două sunt la stadiul de proiect. Deci nu există.

Situația a ieșit la iveală în toamna anului trecut, după ce Lia Olguța Vasilescu a postat pe contul său de socializare o listă ce conține o serie de investiții realizate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală. Postarea era menită să închidă gura celor care acuzau de incompetență și ineficiență guvernul PSD. 

„Când vrei să ataci un ministru și să spui că minte și că în doi ani s-au construit doar două școli în România, informează-te! Altfel te faci de râs! Nu că ai fi de fală… Vă prezint mai jos lista cu școli și grădinițe modernizate sau construite, în ultimii doi ani, doar pe fondurile de la Ministerul Agriculturii, în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală. (…) Pentru toți mincinoșii care spun că nu s-a construit nimic în acești ani!”, scria, pe 7 noiembrie 2018, fostul ministru PSD Olguța Vasilescu.

Am urmat sfatul și ne-am informat cu privire la grădinițele construite în Vrancea. Din cele patru obiective date ca finalizate, în comunele Cârligele, Gugești, Sihlea și Vidra, un singur obiectiv fusese recepționat și deschis copiilor, cel de la Cârligele. Și grădinița de la Gugești a fost dată în folosință, însă mai este nevoie de parcurgerea unor pași birocratici. În celelalte două localități, lucrările de construire sau reabilitare nici nu au început. 

Grădinița de la Vidra, frumoasă pe hârtie

În comuna Vidra ar fi trebuit să se construiască o grădiniță cu program prelungit pentru copiii din satul Vidra, dar, din motive birocratice, după cum spun oficialitățile locale, mai avem de așteptat. Contractul de finanțare pentru această investiție este semnat de un an jumătate, dar lucrările încă nu au început. 

Gradinița veche Vidra

„Această investiție, despre care fostul ministru PSD Olguța Vasilescu spune că este gata, în Vidra nu s-a realizat până la acest moment. Vorbim despre o investiție nouă, pentru o grădiniță cu program prelungit”

Daniel Moroșanu, consilier local în comuna Vidra

Potrivit proiectului, grădinița nouă din Vidra ar urma să coste aproape 600.000 euro cu TVA. 

Cu toate că termenul de finalizare este toamna anului 2019, până acum lucrările nu au început. 

Primarul comunei Vidra, Silviu Pintilie, speră că în februarie va fi demarată licitația pentru construcția noii grădinițe. „Proiectul a mai fost respins o dată. Acum am reactualizat niște sume, personal am fost la AFIR pentru asta și avem asigurările că în februarie va demara licitația”, a declarat edilul. 

Până se mobilizează autoritățile, constructorul și proiectantul, preșcolarii vin la cursuri în clădirea veche de peste 100 de ani în care au învățat și părinții sau bunicii lor. Clădirea prezintă risc la cutremur, dar din lipsă de spațiu, copiii, părinții și cadrele didactice se roagă la protecția divină.

„Clădirea în care funcționăm este foarte veche. Așteptăm și noi o grădiniță nouă în care să ne putem desfășura activitatea noi, cadrele didactice, dar și copiii să vină cu tragere de inimă. Așteptăm de foarte mult timp o grădiniță nouă”

Gina Vidreanu, educatoare Grădinița Vidra

Reabilitarea grădiniței din Sihlea va începe în vară

În comuna Sihlea, reabilitarea vechii grădinițe va începe în vacanța de vară, pentru că cei 27 de copii care învață acolo nu pot fi mutați în alt spațiu în timpul reparațiilor.

Edilul Costică Gurbet spune că reabilitarea grădiniței, care costă aproximativ 6 milioane de lei, va trebui să înceapă la următoarea vacanță, pentru ca cei mici să nu fie nevoiți să stea în frig. „Nu avem spațiu pentru cei 27 de micuți, așa că așteptăm prima vacanță pentru a putea demara lucrările”, a declarat edilul.

La unii se poate

Comuna Cîrligele este localitatea din Vrancea care a accesat cele mai multe fonduri europene din județ. Conform statisticilor oficiale, numai în 2011, autoritățile din Cîrligele accesaseră proiecte cu fonduri nerambursabile (europene și extrabugetare) la o valoare ce însuma bugetul comunei pentru circa 35 de ani. O astfel de investiție s-a finalizat în vara anului 2018: Grădinița cu program normal și prelungit din comuna Cîrligele, care beneficiază de dotări moderne, depășind chiar condițiile din multe grădinițe din Focșani: săli de clasă, paturi pentru copiii care rămân la programul prelungit, grupuri sanitare, mobilier, materiale didactice, loc de joacă etc.

„Grădinița din satul Cîrligele este pregătită să primească preșcolarii într-un spațiu amenajat și dotat cu tot ce este necesar. Finanțarea reabilitării clădirii, achiziționării mobilierului și dotărilor a fost asigurată din fonduri europene nerambursabile”, spun oficialii Primăriei Cîrligele. 

Infrastructură educațională: din 325 de proiecte, unul singur e finalizat

Potrivit datelor oficiale postate de autorități pe site-ul PNDR, la 1 noiembrie 2018, în dreptul Măsurii 7.2 Infrastructură educațională și social, pentru exercițiul bugetar 2014-2020, figurau zero proiecte finalizate. Deci nu știm despre ce vorbește fostul ministru Vasilescu! Ulterior, la raportarea actualizată a PNDR din ianuarie 2019, pentru aceeași măsură, din cele 325 de proiecte selectate, unul singur figura ca fiind finalizat.

spot_imgspot_img
Sebastian Oancea
Sebastian Oancea
În prezent redactor-șef la publicația Vrancea24, Sebastian Oancea și-a început ucenicia la Ziarul de Vrancea. A fost corespondent Academia Cațavencu, Ziua și Cotidianul, realizator de talk-show la Realitatea TV Focșani si TV Diplomatic Focșani, corespondent Romania TV pana in 2014. De asemenea, este coordonator al Realitatea de Vrancea.
1 COMENTARIU
  1. Buna ziua.
    Nu voi comenta situatia proiectului de la Vidra deoarece nu cunosc toate datele ecuatiei. Proiectele pe fonduri sunt complicate si se lovesc de nenumarate impedimente.
    DAR:
    Voi comenta, in calitate de arhitect, exemplul pozitiv dat in articol.
    Unde ati mai vazut două WC-uri, unul langa celalalt? Adesea vedem exemplul asta in poze haioase cu arhitecti prosti.
    Apoi, ati remarcat instalatia sanitara montata aparent? Va asigur ca nu este conform normativelor de proiectare de instalatii, nu este in conformitate cu normativul de gradinite si nici in conformitate cu normele de igiena. Drept urmare nu se respecta lagea 10/1995.
    Apoi, stiati ca nu se mai monteaza vasul de apa deasupra WC-ului?
    Apoi, unde este scara de evacuare suplimentara, conform P118/99 (normativ protectie la foc)?

    Putini stiu, multi comenteaza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Românca plecată la facultate în SUA în timpul pandemiei, care a ajuns să fie dorită de Microsoft

Românca plecată la facultate în SUA în timpul pandemiei:...

Custodia Copilului pentru Părinții Necăsătoriți: Drepturi și Obligații

Custodia Copilului pentru Părinții Necăsătoriți: Drepturi și Obligații

Raport al serviciilor secrete americane: care sunt provocările de securitate pentru SUA și Europa

Raport al serviciilor secrete americane despre principalele provocări de...