Grecia a aprobat un al treilea terminal plutitor de gaze naturale lichefiate pentru a alimenta Ucraina și Moldova

Data:

Compania greacă Gastrade SA a inaugurat marți lucrările la terminalul plutitor de gaze naturale lichefiate (GNL) de la Alexandroupoli și a anunțat că a primit autorizație pentru încă unul, transmite publicația Kathimerini, citată de Rador. Grecia are deja un astfel de terminal funcțional, la Revythousa.

Vicepreședintele și directorul executiv al companiei Gastrade SA, Kostis Sifneos, a anunțat că a obținut de la Autoritatea Elenă de Reglementare în Energie (RAE) autorizația pentru construirea unui al doilea terminal în regiunea Thraki. Oficialul elen a spus că „Alexandroupoli este poarta de intrare, iar Bulgaria este veriga de legătură a lanțului de aprovizionare, proiectul urmând să furnizeze energie pe traseul spre Serbia și România. Iar al doilea terminal – pe traseul spre Moldova și Ucraina”.

Premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, a transmis un mesaj de independență față de gazele naturale rusești în cadrul ceremoniei de lansare oficială a construcției terminalului plutitor de stocare și regazeificare GNL (FSRU) de la Alexandroupoli.

În discursul susținut cu această ocazie, Mitsotakis a afirmat că Peninsula Balcanică poate dobândi propriul său loc în tranziția energetică a întregului continent.

„Proiectul de la Alexandroupoli este o nouă poartă energetică și un far care transmite un dublu semnal: odată cu finalizarea lui ne vom putea elibera foarte repede de gazele provenite din surse rusești, iar țările noastre își vor asuma un rol comun pe noua hartă energetică”, a subliniat premierul grec.

„Terminalele de GNL din Grecia sunt capabile să acopere piața elenă, dar și să înlocuiască o parte semnificativă din gazul rusesc”, a adăugat el. „Recentul șantaj al Moscovei cu gazele naturale face nu numai ca această cooperare să fie necesară, ci și urgentă”, a mai spus premierul grec.

La ceremonie au fost prezenți și președintele Consiliului European, Charles Michel, președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, prim-ministrul Bulgariei, Kiril Petkov, și prim-ministrul Republicii Macedonia de Nord, Dimitar Kovačevski.

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Inspector șef adjunct al ITM Bihor, trimis în judecată pentru luare de mită | Crișana

Inspector șef adjunct al ITM Bihor, trimis în judecată...

Flagelul care afectează milioane de vieți | The Epoch Times-Romania

Flagelul care afectează milioane de vieți a fost discutat...

Expoziția-muzeu Triaj: educație prin cultură | Puterea a cincea

Expoziția-muzeu Triaj: educație prin cultură, reprezintă o versiune reinterpretată a...

NASA a reparat computerul sondei Voyager 1, aflată la 15,1 miliarde de kilometri de Pământ |Aktual24

NASA a reparat computerul sondei Voyager 1, aflată la...