Anul nu a fost bun pentru investitori până acum. Războiul din Ucraina, problemele în lanţurile de distribuţie, creşterea dobânzii de referinţă. Un cocktail care nu este pe gustul bursei. Urmează prăbușirea burselor?
A fost o săptămână aparte pentru pieţele de capital, în care DAX-ul german a pornit cu mai mult de 14.250 de puncte. După ce Banca Federală Americană (Fed) a majorat miercuri dobânda de referinţă cu 0,75 puncte procentuale – cea mai mare creştere din ultimii 28 de ani – joi acţiunile au scăzut drastic la burse: Dax-ul a coborât la puţin peste 13.000 de puncte, iar în America indicele Dow Jones a pierdut faţă de debutul săptămânii aproape 3.000 de puncte, ajungând la sub 30.000 de puncte.
Şi chiar dacă, spre finalul săptămânii, cotaţiile şi-au mai revenit, pentru finanţişti este clar că deprecierile şi aprecierile nu se vor opri aici.
Urmează aterizarea forţată?
„Mă bucur că Fed a intrat în acţiune”, spune Robert Halver. „Mai bine tabula rasa decât o lungă suferinţă”, explică specialistul în pieţe de capital de la Baader Bank din Germania. Decizia privind majorarea dobânzii de referinţă reprezintă recunoaşterea de către bancheri a subestimării dinamicii inflaţiei.
„Băncile centrale s-au trezit în sfârşit pentru a combate inflaţia”, comentează şi Ulrich Kater, economist şef la Dekabank. Cei care decid politica monetară trebuie să rişte acum o aşa-numită aterizare forţată, ceea ce va frâna în mod sigur evoluţiile economice, titrează DEUTSCHE WELLE ROMANIA.