Grijă generată de dobânzi, teamă faţă de recesiune. Urmează prăbuşirea burselor?

Data:

Anul nu a fost bun pentru investitori până acum. Războiul din Ucraina, problemele în lanţurile de distribuţie, creşterea dobânzii de referinţă. Un cocktail care nu este pe gustul bursei. Urmează prăbușirea burselor?

A fost o săptămână aparte pentru pieţele de capital, în care DAX-ul german a pornit cu mai mult de 14.250 de puncte. După ce Banca Federală Americană (Fed) a majorat miercuri dobânda de referinţă cu 0,75 puncte procentuale – cea mai mare creştere din ultimii 28 de ani – joi acţiunile au scăzut drastic la burse: Dax-ul a coborât la puţin peste 13.000 de puncte, iar în America indicele Dow Jones a pierdut faţă de debutul săptămânii aproape 3.000 de puncte, ajungând la sub 30.000 de puncte.

Şi chiar dacă, spre finalul săptămânii, cotaţiile şi-au mai revenit, pentru finanţişti este clar că deprecierile şi aprecierile nu se vor opri aici.

Urmează aterizarea forţată?

„Mă bucur că Fed a intrat în acţiune”, spune Robert Halver. „Mai bine tabula rasa decât o lungă suferinţă”, explică specialistul în pieţe de capital de la Baader Bank din Germania. Decizia privind majorarea dobânzii de referinţă reprezintă recunoaşterea de către bancheri a subestimării dinamicii inflaţiei.

„Băncile centrale s-au trezit în sfârşit pentru a combate inflaţia”, comentează şi Ulrich Kater, economist şef la Dekabank. Cei care decid politica monetară trebuie să rişte acum o aşa-numită aterizare forţată, ceea ce va frâna în mod sigur evoluţiile economice, titrează DEUTSCHE WELLE ROMANIA.

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Firma care trebuia să păzească Complexul Energetic Valea Jiului a plecat

Firma care trebuia să păzească Complexul Energetic Valea Jiului...

Magazinele nu vor fi închise în weekend. Decizia lui Ciolacu

Magazinele nu vor fi închise în weekend, a declarat...